Jana, siewki muszą mieć już liście właściwe, jedną, dwie pary tych liści.
Ale... jak mi się ziemiórki dobiorają do siewek, to nie czekam, tylko jak najszybciej przesadzam do świeżej ziemi
Pikuję do ziemi uniwersalnej, kwiatowej, czasami mieszam ją z ziemią ogrodową, bo potrzebuje ogromne ilości, a poza tym niech się roślinki już przyzwyczajają do tej ogrodowej.
A żeby nie uszkodzić korzonków, podważam plastikowym nożykiem albo ołówkiem Ziemia z siewkami nie powinna być wtedy mokra, wtedy dobrze się rozpada.
Oo, to korzystaj z dodatkowego czasu wolnego
Większość osób stratyfikuje nasiona w lodówce, w tym roku stratyfikuję tylko nasiona peonii drzewiastej w doniczce na balkonie. Innych nie stratyfikowałam, choć mam ich mnóstwo. Nie musi być minusowa temperatura, wszędzie spotykałam informacje o dawaniu nasionek do lodówki, więc widać to wystarcza.
Ewuś, no nie piszę, bo jeszcze w kolejce stoi. Nie może się dopchać do doniczek
Jego chyba w przyszłym tygodniu wysieję.
Ewuś, na wcześniejszej stronie Mirka pytała o perowską, jak nisko może ją ściąć. Podpowiesz?
Dziś wysiałam:
trzy rodzaje dalii
sadziec purpurowy
astry różowe
dzielżan - rudy kolor kwiatów
łubin żółty
złotnica
żeleźniak żółty
Trytoma - dziś są już trzy nasionka skiełkowane.
A na opakowaniu złocienia odm. Crazy Daisy było napisane, że w temp. 20 stopni wschodzi około 2 tygodnie, a mnie dziś, po trzech dniach od wysiewu, skiełkowało już 9 nasionek. Cieplej mają niż 20 stopni i szybciej kiełkują.
Ciekawi mnie czy szałwie będą miały cechy jak mamusie(chodzi mi o kolor ).Chciałam też posiać ale okazało się że wszystkie nasiona rozdalam. Została mi tylko muszkatołowa . Na wiosnę będę dzielić te co w ogrodzie rosną
No i po co takie duże ilości mi dałaś! Teraz dla siebie nie masz
Też bardzo jestem ciekawa, jak zakwitną, dlatego już je wysiałam - niech zakwitną jak najwcześniej!