Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

bacowa 22:45, 24 lut 2016

Gosia o aminku pisz, kiedy i jak siać ?
margaretka3 22:51, 24 lut 2016

Jana napisał(a)
Gosiu - a kiedy najlepiej pikować, do czego i jaki wg Ciebie jest najlepszy sposób, żeby nie uszkodzić ?? pozdrawiam

Jana, siewki muszą mieć już liście właściwe, jedną, dwie pary tych liści.
Ale... jak mi się ziemiórki dobiorają do siewek, to nie czekam, tylko jak najszybciej przesadzam do świeżej ziemi
Pikuję do ziemi uniwersalnej, kwiatowej, czasami mieszam ją z ziemią ogrodową, bo potrzebuje ogromne ilości, a poza tym niech się roślinki już przyzwyczajają do tej ogrodowej.
A żeby nie uszkodzić korzonków, podważam plastikowym nożykiem albo ołówkiem Ziemia z siewkami nie powinna być wtedy mokra, wtedy dobrze się rozpada.
margaretka3 22:56, 24 lut 2016

tulucy napisał(a)

Ja trochę przez ubiegłotygodniową chorobę i wcześniej ferie jestem w plecy z czasem i przeglądem stanu posiadania, ale plan na jutro jest zwłaszcza że teraz chora córka i mam przymusową przerwę w chodzeniu do pracy
Gosiu jak stratyfikujesz nasiona? W lodówce wystarcza? Bo jednak w niej nie ma na minusowych temperatur - mam zagwozdkę

Oo, to korzystaj z dodatkowego czasu wolnego
Większość osób stratyfikuje nasiona w lodówce, w tym roku stratyfikuję tylko nasiona peonii drzewiastej w doniczce na balkonie. Innych nie stratyfikowałam, choć mam ich mnóstwo. Nie musi być minusowa temperatura, wszędzie spotykałam informacje o dawaniu nasionek do lodówki, więc widać to wystarcza.
margaretka3 22:58, 24 lut 2016

bacowa napisał(a)
Gosia o aminku pisz, kiedy i jak siać ?

Ewuś, no nie piszę, bo jeszcze w kolejce stoi. Nie może się dopchać do doniczek
Jego chyba w przyszłym tygodniu wysieję.
Ewuś, na wcześniejszej stronie Mirka pytała o perowską, jak nisko może ją ściąć. Podpowiesz?
bacowa 23:03, 24 lut 2016

Gosia jak posiejesz to daj znaka. Perovską tnę któtko, ja wiem ? jakieś 3cm nad ziemią.
margaretka3 23:04, 24 lut 2016

Dam
Edit. A wiesz, że już wszystkie szałwie od Ciebie skiełkowały? Po 24 godzinach już pękały nasionka. Rekordzistki!
margaretka3 23:11, 24 lut 2016

Dziś wysiałam:
trzy rodzaje dalii
sadziec purpurowy
astry różowe
dzielżan - rudy kolor kwiatów
łubin żółty
złotnica
żeleźniak żółty

Trytoma - dziś są już trzy nasionka skiełkowane.

A na opakowaniu złocienia odm. Crazy Daisy było napisane, że w temp. 20 stopni wschodzi około 2 tygodnie, a mnie dziś, po trzech dniach od wysiewu, skiełkowało już 9 nasionek. Cieplej mają niż 20 stopni i szybciej kiełkują.
bacowa 23:28, 24 lut 2016

Ciekawi mnie czy szałwie będą miały cechy jak mamusie(chodzi mi o kolor ).Chciałam też posiać ale okazało się że wszystkie nasiona rozdalam. Została mi tylko muszkatołowa . Na wiosnę będę dzielić te co w ogrodzie rosną
bacowa 23:33, 24 lut 2016

margaretka3 napisał(a)
Cieplej mają niż 20 stopni i szybciej kiełkują.

Gosia ty je w piekarniku trzymasz ???? żartuje , przecież wiem że przy kominku.
margaretka3 23:37, 24 lut 2016

bacowa napisał(a)
Ciekawi mnie czy szałwie będą miały cechy jak mamusie(chodzi mi o kolor ).Chciałam też posiać ale okazało się że wszystkie nasiona rozdalam. Została mi tylko muszkatołowa . Na wiosnę będę dzielić te co w ogrodzie rosną

No i po co takie duże ilości mi dałaś! Teraz dla siebie nie masz
Też bardzo jestem ciekawa, jak zakwitną, dlatego już je wysiałam - niech zakwitną jak najwcześniej!