Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

mirkaka 12:43, 24 lut 2016

Witam Cię Gosiu, poczytałam u Ciebie jak rozmnożyć perowskie, fajny pomysł, szkoda że ja na jesieni swoją przesadzałam i przycięłam, pozostawione patyczki mają po 3-4 oczka. Jak sądzisz czy będzie można na wiosnę jeszcze je trochę przyciąć i ukorzenić? Czy lepiej poczekać rok?
A pomidorki koktajlowe to kiedy wysiewać?
Jana 22:18, 24 lut 2016

Gosiu - a kiedy najlepiej pikować, do czego i jaki wg Ciebie jest najlepszy sposób, żeby nie uszkodzić ?? pozdrawiam
margaretka3 22:28, 24 lut 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Nasionkom to i ja się nie opieram ........najtaniej wychodzą

Zgadza się. A niby dlatego ja tyle wysiewam? Poza tym, że lubię, oczywiście.
margaretka3 22:30, 24 lut 2016

Konieczki napisał(a)
Gosiu wysiałam rozplenice i jeżówki

Dziewczynom rozplenice około dwóch tygodni kiełkowały, mnie też jeszcze nie skiełkowały. Jeżówki do tygodnia powinny skiełkować.
margaretka3 22:31, 24 lut 2016

alinak napisał(a)
Gosia poczytałam i wpadłam w zachwyt nad twoimi zielonymi raczkami do wysiewów.
Już u siebie ubolewałam nad kompletnym braku talentu do wysiewów w domu.
Tu jednak nie o talent chyba też chodzi tylko o umiejętne podlewanie,a ja straszny obibok jestem w tym względzie.

Dzięki, Alinko. Troszkę trzeba popilnować, to fakt. Ale dzięki temu wiosna szybciej przychodzi
margaretka3 22:34, 24 lut 2016

tulucy napisał(a)
Przyszłam się oficjalnie przywitać
Też zaczynam przygotowania, nasionka w lodówce część, a część zaczynam siać będę zaglądać, bo podziwiam umiejętności i efekty

Dzięki, Lucy. Ja już zerkałam do Ciebie! Podoba mi się Twój ogród
Powoli można zaczynać wysiewanie. Ja mam sporo nasion w kolejce, więc muszę się uwijać
margaretka3 22:35, 24 lut 2016

mira napisał(a)

pilnuję siewek

mam taką obserwację, próbowałam kiełkowanie z zamiar sprawdzenia, wyrzucenia i wysiania jak będzie ok
no ale jak wykiełkowały na ligninie to mi było żal wywalić więc dałam ligninę do ziemi i mi pięknie rośnie np. tak wieczornik damski, czekam na liście właściwe i pikuję - jak myślisz czy z takich podpędzonych nasion coś będzie?
pytam bo sprawdzałam lwie paszczki i mam już pełno pękniętych i się zastanawiam czy z nimi teraz do doniczki nie przjść tak mi żal wywalić
jak sadzis

U siebie też wrzucę, co odpisałam u Ciebie, gdyby ktoś szukał info:

Miro, do doniczki daj pęknięte nasionka, jak najszybciej, nawet o czwartej nad ranem Chodzi o to, żeby korzonki nie zagłębiły się w ligninę, bo wyciągając je, łatwo można uszkodzić i siewka może paść.
Nawet kiełkowanie nasion ogórków tak przyspieszałam, podkiełkowane na ligninie dawałam do gruntu i wszystkie urosły (pierwszy wysiew prosto do gruntu padł po ulewach, więc potem się spieszyło).
margaretka3 22:36, 24 lut 2016

mira napisał(a)
Kurcze to źle zrobiłam bo tej ligniny się nie daje? co a ja to przelozyłam z ligniną brrr tak myślałam że coś źle robię, może jutro zrobię zdjęcia, w sobotę będę mieć czas na moje siewki i będę działać

Jeśli dałaś z ligniną, to ona utrudni rozdzielanie siewek przy pikowaniu. Bo przy próbach siłowego wyciągania korzonków z ligniny niestety korzonki się uszkodzą. Może nożyczkami uda się pociąć ligninę wokół siewek?
tulucy 22:42, 24 lut 2016

margaretka3 napisał(a)

Dzięki, Lucy. Ja już zerkałam do Ciebie! Podoba mi się Twój ogród
Powoli można zaczynać wysiewanie. Ja mam sporo nasion w kolejce, więc muszę się uwijać

Ja trochę przez ubiegłotygodniową chorobę i wcześniej ferie jestem w plecy z czasem i przeglądem stanu posiadania, ale plan na jutro jest zwłaszcza że teraz chora córka i mam przymusową przerwę w chodzeniu do pracy
Gosiu jak stratyfikujesz nasiona? W lodówce wystarcza? Bo jednak w niej nie ma na minusowych temperatur - mam zagwozdkę
margaretka3 22:45, 24 lut 2016

mirkaka napisał(a)
Witam Cię Gosiu, poczytałam u Ciebie jak rozmnożyć perowskie, fajny pomysł, szkoda że ja na jesieni swoją przesadzałam i przycięłam, pozostawione patyczki mają po 3-4 oczka. Jak sądzisz czy będzie można na wiosnę jeszcze je trochę przyciąć i ukorzenić? Czy lepiej poczekać rok?
A pomidorki koktajlowe to kiedy wysiewać?

Cześć, Mirko! Kolejna nowa osoba w moim wątku. Jak miło
Niestety ja nie mam jeszcze perowskiej, nie umiem Ci dobrze doradzić, bo nie wiem, jak bardzo nisko się ją tnie. Ewa (bacowa) ma w tym doświadczenie, to ona fajnie w tym temacie doradzała.

Co do pomidorków: masz szklarnię? Bo jeśli chcesz wysiać pomidorki, żeby rosły w szklarni, to już możesz. Jeśli mają iść do gruntu, to poczekaj tak do 5-8 marca.