Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 09:02, 03 mar 2016

tulucy napisał(a)

Wysiałam z dwóch opakowań, w kolorze ciemnoróżowym i jasnożółtym. Nawet nie zwróciłam uwagi na opis koloru na opakowaniu, kupiłam drugie, bo zapomniałam, że już jedno mam. Rok temu miałam mieszankę kolorów. Wczoraj oglądam, sprawdzam daty, a tam niespodzianka, informacja o kolorach.

Pokażesz ubiegłoroczne lewkonie? Nie kapryszą, dobrze rosną?
margaretka3 09:11, 03 mar 2016

AgataP napisał(a)

Gosiu doczytałam o czerwonej cynii, czy nasionka można kupić w markecie lub w ogrodniczym?
W tamtym roku dostałam na próbę jedną sadzonkę, tak od Pani z ogródka przy szkole gdzie zawożę młodego. Była taka piękna że w tym roku chciałabym je znowu, wysiałabym od razu do gruntu w maju.

Agatko, a nie zebrałaś nasion ze swojej?
Widziałam w OBI, że mają nasionka cynii w wyselekcjonowanych kolorach, w czerwonym też.
margaretka3 09:13, 03 mar 2016

Konieczki napisał(a)

Gosia czyli na pomidorki jeszcze nie czas?
Ja pikowałam stipę, wzeszła mi jeżówka od Ciebie, rozplenice nic a nic się nie ruszją - leniuchy, ładnie wzeszła mi gipsówka i dziś rano zobaczyłam że jeszczechyba naparstnice. Za tydzień sielę liatrę.
Moja trytoma po zimie kaput - nigdy nie wygladała tak okropnie, mam nadzeję że w ziemi jakieś kłącza, nasionka sprawią ze nie zdechła cała.
To podlewanie to mnie wykańcza... o kwiaty w dom dba mąż, jabym zasuszyła
U nas też strasznie mokro

Asia, jeszcze kilka dni. W przyszłym tygodniu możesz wysiać pomidorki.
Dziewczyny pisały, że trytoma odbija z korzenia.
Mam nadzieję, że do soboty przeschnie...
AgataP 09:17, 03 mar 2016

No widzisz nie, w tamtym roku nie dojrzałam jeszcze do tematu zbierania nasionek u siebie. Ale powoli to naprawiam
Poszukam cynii bo to terminatorka, nic jej nie rusza a czerwień jest nie do przebicia. U babci były wielokolorowe i nie mogły się opędzić od motyli.
A lewkonia... aż westchnęłam, jej zapach jest niczym podróż w przeszłość, do czasów dzieciństwa, wakacji, swobody i ogródka babci
były jeszcze lwie paszcze ) chyba moja bylinówka to taka odpowiedź na tęsknotę za tamtymi czasami... chciałabym by i moje dzieci miały podobne wspomnienia ...
A do OBI podskoczę, nie omieszkam dziękuję bardzo
tulucy 09:17, 03 mar 2016

margaretka3 napisał(a)

Pokażesz ubiegłoroczne lewkonie? Nie kapryszą, dobrze rosną?

Proszę o wyrozumiałość - nie mam zdjęć, w ubiegłym roku nie myślałam o zakładaniu wątka i o potrzebie większej ilości zdjęć.
Ale lewkonie jeszcze w październiku po tym przymrozku zrywałam do wazonu.
Rosły ładnie, mimo rzadkiego podlewania, bo akurat w takim miejscu, o którym zapominam. Trochę się pokładały, ale kwiat ciężki.
Miały gołe nogi, w tym roku pomyślę, jakby je dołem zasłonić.
margaretka3 09:21, 03 mar 2016

AgataP napisał(a)
No widzisz nie, w tamtym roku nie dojrzałam jeszcze do tematu zbierania nasionek u siebie. Ale powoli to naprawiam
Poszukam cynii bo to terminatorka, nic jej nie rusza a czerwień jest nie do przebicia. U babci były wielokolorowe i nie mogły się opędzić od motyli.
A lewkonia... aż westchnęłam, jej zapach jest niczym podróż w przeszłość, do czasów dzieciństwa, wakacji, swobody i ogródka babci
były jeszcze lwie paszcze ) chyba moja bylinówka to taka odpowiedź na tęsknotę za tamtymi czasami... chciałabym by i moje dzieci miały podobne wspomnienia ...

Moja mama w dzieciństwie kupowała czasem lewkonie do wazonu, zapach cudowny!
Nie wszystkie cynie miałam ładne, te z mieszanek miały brzydsze kwiaty, inna odmiana była.
Lwie paszcze mam i trochę się na szczeście rozsiewają, niektóre przeżywają zimę
margaretka3 09:23, 03 mar 2016

tulucy napisał(a)

Proszę o wyrozumiałość - nie mam zdjęć, w ubiegłym roku nie myślałam o zakładaniu wątka i o potrzebie większej ilości zdjęć.
Rosły ładnie, mimo rzadkiego podlewania, bo akurat w takim miejscu, o którym zapominam. Trochę się pokładały, ale kwiat ciężki.
Miały gołe nogi, w tym roku pomyślę, jakby je dołem zasłonić.

A pamiętasz, czy wszyskie kwiaty były pełne, czy nie wszystkie? Selekcjonowałaś siewki?
tulucy 09:34, 03 mar 2016

margaretka3 napisał(a)

A pamiętasz, czy wszyskie kwiaty były pełne, czy nie wszystkie? Selekcjonowałaś siewki?

Nie, nie selekcjonowałam.
Posiałam, wyszło, popikowałam, podzieliłam się z sąsiadką i tyle.
Wiem, że z tej mieszanki miałam chyba 4 kolory, biały, jasny róż, ciemny róż i taki blady fiolet.
Na pewno to nie wyglądało jak te lewkonie kupowane do wazonu w kwiaciarniach, te wiechy były bardziej luźne, a kwiaty były może nie pełne, ale podwójne.
AgataP 10:20, 03 mar 2016

tulucy napisał(a)

Miały gołe nogi, w tym roku pomyślę, jakby je dołem zasłonić. [/quote ]

Lucy jak pamiętam, to "gołe nogi" te u babci też miały. Może rzeczywiście to wina niedostatecznego podlewania. Schły listki od dołu, więc chyba lepiej sadzić je w towarzystwie. Ale tego zapachu nie przebije nic absolutnie. Wsadzałyście je do wazonu z korzonkami? Tak moja babcia robiła i często zmieniała im wodę. Długo stały
sylwia_slomc... 10:25, 03 mar 2016

AgataP napisał(a)

Cynie u mnie łatwo mączniaka łapią