Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 08:38, 03 mar 2016

mira napisał(a)

ale sie cieszę, ja wysiałam już będą do pikowania to wysieję kolejną porcję, Renia RRR mnie zaraziła

Za chwilę i ja się chyba zarażę...
tulucy 08:41, 03 mar 2016

margaretka3 napisał(a)

Za chwilę i ja się chyba zarażę...

Wysiałam z dwóch opakowań, w kolorze ciemnoróżowym i jasnożółtym. Nawet nie zwróciłam uwagi na opis koloru na opakowaniu, kupiłam drugie, bo zapomniałam, że już jedno mam. Rok temu miałam mieszankę kolorów. Wczoraj oglądam, sprawdzam daty, a tam niespodzianka, informacja o kolorach.
margaretka3 08:42, 03 mar 2016

Gabriela napisał(a)
W życiu nie siałam lewkonii. Na razie jeszcze niczego nie posiałam.
A Ty Margaretko masz tytuł wątku, który zobowiązuje do siania wszystkiego, więc Twoje ilości roślin rozmnażanych w ten sposób wcale mnie nie dziwią.
Ciekawe co Ci wyjdzie z agapanta i lilaków - bo mało prawdopodobne, żeby powtórzyły cechy roślin matecznych.

Zobowiązuje, zobowiązuje Choć właściwie to nazwa wątku... odzwierciedla To w tej kolejności jest
Gabrysiu, akurat powtarzanie cech dla mnie nie jest tak istotne w tym przypadku. Bo sukces już w tym, że nasionko agapanta kiełkuje
margaretka3 08:45, 03 mar 2016

Milka napisał(a)
Też już jestem do siania gotowa, część już po 9 do ziemi sypnę, mam nawet tabliczki do znakowania, co i gdzie.
Mam dużo nasion lawendy, takiej dorodnej, też chyba juz sypnę
I nie mogę się cynii doczekać, takie fajne mam w tym roku, w tym liliputy też

Sama radość i energia, Irenko, od Ciebie idzie
Z tej czerwonej cynii będziesz bardzo zadowolona; ja byłam
margaretka3 08:46, 03 mar 2016

Jana napisał(a)
chyba mus się w nie zaopatrzyć u mnie marnie wschodzą nasionka, trytomę wysieję jeszcze raz na ligninę

Może za zimno masz? U mnie w ciepełku wschodzą dobrze.
margaretka3 08:48, 03 mar 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

Gosia stratyfikowałaś te moszenki czy nie? Ja moje wysiałam w doniczki jesienią i dałam na balkon.....czyli pora przenieść do domu

Nie stratyfikowałam. Jedno nasionko zaczyna kiełkować. Reszta śpi.
Może Twoje łatwiej skiełkują.
margaretka3 08:50, 03 mar 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Byłam dzisiaj w Czyżynach w markecie i rośliny dali do C..., zobacz co przytachałam, nie drogo i było dużo więcej

Niestety teraz przez dwa tygodnie finito z ogrodniczymi zakupami; nie będę mieć czasu, po pracy spieszę się na zabiegi, a potem to już dzieci i mąż tuptają niecierpliwie, kirdy po nich przyjadę i zawiozę do domu
margaretka3 08:51, 03 mar 2016

Iwk4 napisał(a)
Gosia, czy rozplenicę trzeba przemrozić? Nie chce mi wzejść. Krwawnik też strajkuje

Iwonka, moja rozplenica nie była stratyfikowana i po kilku dniach od wysiania, jako że nic się nie działo, wylądowała na balkonie, jeszcze jej nie wniosłam z powrotem.
I teraz z tego co podejrzałam u innych: Sylwia S. strafyfikowała całą zimę na balkonie i po wniesieniu jej ładnie kiełkuje: https://www.ogrodowisko.pl/watek/5608-ranczo-szmaragdowa-dolina?page=775
Iwonka (żabka) nie stratyfikowała i skiełkowała jej po dwóch tygodniach.
Wychodzi na to, że przechłodzenie może pomóc.

Iwonka, co do krwawnika: a przykrywałaś nasionka? Ja nie przykrywam, nawet za bardzo nie wciskałam w ziemię. Zaczął kiełkować po dwóch lub trzech dniach. Nie trzeba go stratyfikować.
AgataP 08:54, 03 mar 2016

margaretka3 napisał(a)

Sama radość i energia, Irenko, od Ciebie idzie
Z tej czerwonej cynii będziesz bardzo zadowolona; ja byłam

Gosiu doczytałam o czerwonej cynii, czy nasionka można kupić w markecie lub w ogrodniczym?
W tamtym roku dostałam na próbę jedną sadzonkę, tak od Pani z ogródka przy szkole gdzie zawożę młodego. Była taka piękna że w tym roku chciałabym je znowu, wysiałabym od razu do gruntu w maju.
Konieczki 08:56, 03 mar 2016

margaretka3 napisał(a)
Juzia, ależ twarda sztuka z Ciebie
Za chwilę skończą się kwiatki do wysiewania... Czym Cię będę cisnąć...
Ale spoko. Wezmę się za pomidorki

Gosia czyli na pomidorki jeszcze nie czas?
Ja pikowałam stipę, wzeszła mi jeżówka od Ciebie, rozplenice nic a nic się nie ruszją - leniuchy, ładnie wzeszła mi gipsówka i dziś rano zobaczyłam że jeszczechyba naparstnice. Za tydzień sielę liatrę.
Moja trytoma po zimie kaput - nigdy nie wygladała tak okropnie, mam nadzeję że w ziemi jakieś kłącza, nasionka sprawią ze nie zdechła cała.
To podlewanie to mnie wykańcza... o kwiaty w dom dba mąż, jabym zasuszyła
U nas też strasznie mokro