Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 08:29, 22 mar 2016

tulucy napisał(a)
Też masz deadline 8 maja my tak samo.

Dobrze, że 8, a nie np. 28 Bo potem będzie już można myśleć o ogródku
margaretka3 08:32, 22 mar 2016

eee_taam napisał(a)
rozumiem twoje bolączki sama w zeszłym roku mordowałam się z drzewami ...dla mnie to była duża trudność właściwie drzewa posadzić żeby nie było ścisku ...bo akurat od zasłaninia mam szpalery tuj ...które tez rozważałam 3 sezony ..bo wszystkie żywopłoty chciałam które trzeba ciać ...a to jednak 100mb i ostatecznie padło na tuje..maja byc bezobsługowe (prawie) i robic za ekran!

Z waszą pomocą dam radę, samej z drzewami byłoby cieżko
margaretka3 08:33, 22 mar 2016

Agania napisał(a)

Dwa w duecie lub jako para

Aaa, będę rozważać
mira 08:34, 22 mar 2016

Okno bym sobie powiększyła i same górskie niskie posadziła i duży parapet żeby caly dzień wisieć w oknie hehe
margaretka3 08:36, 22 mar 2016

tulucy napisał(a)
Się narażę - mnie jakoś złotokap nie wpisuje się w ideę ognistej rabaty. On tę żółć ma taką zielonkawą, nie widzę w nim tego ognia

Wiosną niewiele jeszcze kwitnie, żółtych kwiatów sporo na rabacie, ciemnymi liśćmi bylin będę wprowadzać kontrast. W tamtym roku było ich niewiele, w tym roku będzie już więcej, będzie też więcej pomarańczowych kwiatów. Będzie ogniście, kiedyś, jak już dopieszczę rabatę
margaretka3 08:38, 22 mar 2016

AgataP napisał(a)
Gosia a nie możesz przymierzyć sobie tych nasadzeń, kiedyś Danusia pokazywała jak Ona to robi. Wybiera miejsce z którego zależy Jej na widoku i ustawia np szpadle, grabie itp itd nawet Witek chyba był wykorzystany, wtedy też ma w miarę jasny obraz sytuacji
Zastanów się z której strony ładniej będzie się prezentował złotokap ( dekoracyjny w trakcie kwitnienia najbardziej) a z której jarząb ( piękny jesienią)
Jak już ustawisz to zobaczysz ile tam potrzebujesz miejsca i czy tyle masz, musisz też wziąć pod uwagę jak one rosną i które możesz przyciąć, lub ograniczyć...

Mogę przymierzyć Mmuszę pojechać po jarząby, ale złotokapy jeszcze liści nie mają. Ja sie cały czas zastanawiam, zima mi na tym minęła i nic nie wymyśliłam
margaretka3 08:40, 22 mar 2016

AgataP napisał(a)
a może tak?

Zółte złotokapy, czerwone jarząbki, lipa zielona

Tak właśnie na początku myślałam, aby dać, ale układ trójkątów też mi się podoba I pomieszane też, bo nie chcę za bardzo "pod linijkę". To, dylematy
margaretka3 08:42, 22 mar 2016

pawel_snopek napisał(a)
Widzę plany wyśmienite co do nasadzeń a czy te jarząbki są już ostatecznym pomysłem ?? A jaką odmianę lipy masz zamiar posadzić

Jarząby tak, ostatecznym Chcę coś, co będzie miało kolorowe kulki jesienią i zimą A masz jakąś propozycję?
Lipa Winter Orange. Zimą ma pomarańczową korę.
margaretka3 08:46, 22 mar 2016

mira napisał(a)

Ta koncepcja wydaje się dobra. Ja bym tyle zmieniła że jarząba bym dodała do tamtych a przy domku dla dzieci posadziła jakiegoś krzaka - krzewuszkę, żylistka czy choćby forsycję - jakoś tak mi się wydaje że krzak jest taki bardziej tajemniczy dla dzieci a to lubią najbardziej. No chyba że chodzi o to żeby łazić po drzewie ale drzewo rośnie kilka lat a dzieci też

pozdrawiam - miałam dziś siać pomidory i mi nie wyszło buu

Dzieci nie zdążą połazić po drzewach, czego im teraz bardzo brakuje (też łaziłam po drzewach, więc ich rozumiem) no chyba że po dwudziestce też będą miały na to ochotę Obok czerwonej kropki przy domku jest już posadzony ognik, a dwa metry dalej pęcherznica o ciemnych liściach
margaretka3 08:47, 22 mar 2016

zoja napisał(a)
Przyszłam się przywitać

Hej, Zoja