Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 08:49, 22 mar 2016

Iwk4 napisał(a)

To mi się podoba. Juzia dobrze kombinuje
Złotokap, jak kwitnie, ładnie wygląda sam. Tutaj tak by było

Podoba mi się wersja Juzi i Agatki, coś z tego wyjdzie
margaretka3 08:53, 22 mar 2016

Iwk4 napisał(a)

Mam odmienne zdanie
Chyba Gosia więcej ci namieszamy, niż pomożemy
Mam złotokapa 10 lat. Kapryśny, co roku prawie nie kwitł. W zeszłym roku chciałam go wyciąć, to cudownie zakwitł robiąc mi niespodziankę. Został. Ale blisko niego kwitł w tym samym czasie bez i to się gryzło. Bez stamtąd wyleciał Złotokap górą

Iwonka, mnie się podoba i w szpalerze, i sam. W drodze do mojej pracy rósł złotokap, pięknie kwitł co roku, bo był ogromny już, ale taki smutny stał, bo to było jedyne drzewo obok domu, wycięto go, bo chodnik poszerzano przy ruchliwej ulicy.
Musiał pięknie kwitnąć, skoro jego wybrałaś, a nie pachnący bez
margaretka3 08:54, 22 mar 2016

mira napisał(a)
Chyba o to mieszanie chodzi tak mi się wydaje, bo Gosia sobie poduma głośno z nami a i tak sama zdecyduje co i jak.
No chyba że jestem w błędzie, tak czy siak widok na góry masz zarąbisty.

Ciachaj fotki z widokiem.

Tak, tak, o to mieszanie właśnie chodzi To tak jak z bigosem Im dłużej się go miesza, tym smaczniejszy
Gabriela 08:55, 22 mar 2016

Zaproszona do dyskusji, się wypowiem też

Zrozumiałam, że plecy rabaty będzie tworzyć żywopłot z grabu, tak? Czyli będzie zielone tło, a niżej rabata bylinowa ognista w kształcie litery L.
Wobec czego, widząc skalę założenia na rysunku, proponuję nie sadzić lipy w ogóle, bo to jest wielkie, rozłożyste drzewo, szybko rośnie i proporcji tam nie będzie żadnych.
Skoro chcesz tam drzewa, to z zaproponowanych posadziłabym na tej rabacie, bardziej w stronę żywopłotu grabowego jarzębiny, pnie będą na tle żywopłotu, a korony wyżej. Sadzić w rytmach, równych odległościach, nie w grupie, bo będzie kupa zieleni w jednym miejscu, całkiem nieproporcjonalna do reszty i nic ponadto.
Dodałabym jeszcze tej rabacie jakieś krzewy płomiennych azalii, będzie dodatkowy poziom - wysokość i kolor w maju.
Złotokapy do tej rabaty za duże i Mira ma rację, że one dobre w szpalerze, albo w żywopłocie z mieszanych krzewów, więc tak go może wykorzystaj.
Na mojej ognistej posadziłam oczary, rozłożyste drzewo-krzewy.

PS. Prawie wszystko ładnie powschodziło, marchew od Ciebie jeszcze nie, ale jak to marchew, wschodzi sobie długo.

margaretka3 08:56, 22 mar 2016

tulucy napisał(a)
Taa Gosia da foty z górami, a ja będę zazdrościć z płaskiego i tęsknić, buuu

Masz na pocieszenie
margaretka3 08:58, 22 mar 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja bardzo złotokapy lubię , ale sama mam w formie szczepionej na pniu i jedno maleństwo z siewu własnegoma 5 cm wzrostu jeśli przezimowało

Moje są z własnego siewu, ale można je fajnie formować
margaretka3 09:00, 22 mar 2016

mira napisał(a)
Czytałam u Kasi ze siewki podlewa się rano a ja zwykle wieczorem miałam dla ni h wiecej czasu no ale czas zmienić przyzwyczajenia - pisze bo tu duzo nasionkowych zagląda

Ja rano też nie mam szans na podlewanie, wyjeżdżamy po 6 w pośpiechu. W lecie tylko rano podlewam, żeby kwiaty w doniczkach przeżyły.
margaretka3 09:01, 22 mar 2016

mira napisał(a)
Okno bym sobie powiększyła i same górskie niskie posadziła i duży parapet żeby caly dzień wisieć w oknie hehe

Mirko, jak się przeprowadziliśmy, to przez tydzień w oknie stałam, nic nie dało się zrobić
margaretka3 09:10, 22 mar 2016

Gabriela napisał(a)
Zaproszona do dyskusji, się wypowiem też

Zrozumiałam, że plecy rabaty będzie tworzyć żywopłot z grabu, tak? Czyli będzie zielone tło, a niżej rabata bylinowa ognista w kształcie litery L.
Wobec czego, widząc skalę założenia na rysunku, proponuję nie sadzić lipy w ogóle, bo to jest wielkie, rozłożyste drzewo, szybko rośnie i proporcji tam nie będzie żadnych.
Skoro chcesz tam drzewa, to z zaproponowanych posadziłabym na tej rabacie, bardziej w stronę żywopłotu grabowego jarzębiny, pnie będą na tle żywopłotu, a korony wyżej. Sadzić w rytmach, równych odległościach, nie w grupie, bo będzie kupa zieleni w jednym miejscu, całkiem nieproporcjonalna do reszty i nic ponadto.
Dodałabym jeszcze tej rabacie jakieś krzewy płomiennych azalii, będzie dodatkowy poziom - wysokość i kolor w maju.
Złotokapy do tej rabaty za duże i Mira ma rację, że one dobre w szpalerze, albo w żywopłocie z mieszanych krzewów, więc tak go może wykorzystaj.
Na mojej ognistej posadziłam oczary, rozłożyste drzewo-krzewy.

PS. Prawie wszystko ładnie powschodziło, marchew od Ciebie jeszcze nie, ale jak to marchew, wschodzi sobie długo.

Czekałam, Gabrysiu, na Twoją wypowiedź
Dobrze wszystko zrozumiałaś, grab już posadzony, kiedyś da zielone plecy, odnista w L. A lipy nie da się trzymać w ryzach przez cięcie? Baardzo chcę dać gdzieś lipę, ale nie umiem jej znaleźć miejsca Mam już przygotowany szkic rabat z przodu, ale nie naniosłam sobie jeszcze wymiarów, może tam dać lipę? Chociaż z przodu domu to myślałam o sidośliwie i oliwniku.
A wiesz, że kilkanaście minut temu pomyślałam o oczarach? Żeby je jeszcze gdzieś tu dać
Dzięki na nowe spojrzenie Jedyne czego nie da sie zrobić, to posadzić jarząbków w równych odległościach, bo nie chcę zasłonić widoku na górki.
margaretka3 10:08, 22 mar 2016

Tak myślę o oczarach na ognistej... Szkoda oczara sadzić za domem, bo podziwiał go będzie jedynie sąsiad Aż tak miła to ja nie jestem Trzeba będzie oczarowi znaleźć takie miejsce, żebym go z okna widziała
Tymczasem czytam o grujeczniku, może by go w narożniku dać zamiast lipy. Czytam, że jest odmiana karłowa grujecznika, dorastajaca do 4 m. Taki byłby fajny