Zaproszona do dyskusji, się wypowiem też
Zrozumiałam, że plecy rabaty będzie tworzyć żywopłot z grabu, tak? Czyli będzie zielone tło, a niżej rabata bylinowa ognista w kształcie litery L.
Wobec czego, widząc skalę założenia na rysunku, proponuję nie sadzić lipy w ogóle, bo to jest wielkie, rozłożyste drzewo, szybko rośnie i proporcji tam nie będzie żadnych.
Skoro chcesz tam drzewa, to z zaproponowanych posadziłabym na tej rabacie, bardziej w stronę żywopłotu grabowego jarzębiny, pnie będą na tle żywopłotu, a korony wyżej. Sadzić w rytmach, równych odległościach, nie w grupie, bo będzie kupa zieleni w jednym miejscu, całkiem nieproporcjonalna do reszty i nic ponadto.
Dodałabym jeszcze tej rabacie jakieś krzewy płomiennych azalii, będzie dodatkowy poziom - wysokość i kolor w maju.
Złotokapy do tej rabaty za duże i Mira ma rację, że one dobre w szpalerze, albo w żywopłocie z mieszanych krzewów, więc tak go może wykorzystaj.
Na mojej ognistej posadziłam oczary, rozłożyste drzewo-krzewy

.
PS. Prawie wszystko ładnie powschodziło, marchew od Ciebie jeszcze nie, ale jak to marchew, wschodzi sobie długo

.