Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Gabriela 10:19, 22 mar 2016

Duże drzewa typu lipca nie wchodzą w grę Gosiu, pomyśl o proporcjach.

Dlaczego nie da się jarzębin posadzić w równych odległościach? Przecież jarzębina nie jest duża a mocno ażurowa, widziałabym góra 3 sztuki, nie więcej na tej dłuższej części rabaty. Czy tylko z tego miejsca masz widok na góry? Przecież ogród duży i sporo różnych widoków z niego masz.
laurowisnia 10:20, 22 mar 2016

To może daj tylko jednego jarząba przy domku dla dzieci, a z prawej w narożniku lipę czy grujecznika, jak wolisz i żadnego drzewa pomiędzy, tylko żywopłot i nasadzenia pod nim.
Gabriela 10:21, 22 mar 2016

Acha, ta lobelia niebieska ode mnie, czyli lobelia wielka, jest w 100% zimująca dobrze, teraz powinna mieć taką zieloną, płaską rozetę okrągłych liści. Chyba że dopiero teraz wysiałaś.
W lobelii niebieskiej nie wiadomo skąd pojawił się i biały kolor, więc możesz mieć jedną i drugą.
margaretka3 10:25, 22 mar 2016

Gabriela napisał(a)
Duże drzewa typu lipca nie wchodzą w grę Gosiu, pomyśl o proporcjach.

Dlaczego nie da się jarzębin posadzić w równych odległościach? Przecież jarzębina nie jest duża a mocno ażurowa, widziałabym góra 3 sztuki, nie więcej na tej dłuższej części rabaty. Czy tylko z tego miejsca masz widok na góry? Przecież ogród duży i sporo różnych widoków z niego masz.

Tak, chcę 3 sztuki, nie więcej. Z lipy w tym miejscu rezygnuję. Będę myśleć gdzie ją dać. A grujecznika takiego do 4 m. byś tam w narożniku widziała?
Gabrysiu, tu z okien domu mam widok na górki. Z innych miejsc na działce też, ale z okien to tylko tutaj. A my często gapimy się w te okna. Na dole mam widok z kuchni i na górze chłopcy z pokoju
margaretka3 10:27, 22 mar 2016

laurowisnia napisał(a)
To może daj tylko jednego jarząba przy domku dla dzieci, a z prawej w narożniku lipę czy grujecznika, jak wolisz i żadnego drzewa pomiędzy, tylko żywopłot i nasadzenia pod nim.

Jeden jarząb to trochę chyba za smutno, on nie ma szerokiej korony. Skłaniam sie ku grujecznikowi w narożniku
margaretka3 10:29, 22 mar 2016

Gabriela napisał(a)
Acha, ta lobelia niebieska ode mnie, czyli lobelia wielka, jest w 100% zimująca dobrze, teraz powinna mieć taką zieloną, płaską rozetę okrągłych liści. Chyba że dopiero teraz wysiałaś.
W lobelii niebieskiej nie wiadomo skąd pojawił się i biały kolor, więc możesz mieć jedną i drugą.

W tamtym roku ją wysiałam, ale wiesz... ona miała różowe kwiatki Jeśli dobrze pamiętam i jeśli jej nie pomyliłam z innymi, ale kształ kwiatów był jak lobelii
margaretka3 10:31, 22 mar 2016

Jeszcze posprawdzam te odległości i jaki widok byłby pomiędzy, może się uda tak wymanewrować, że będą i odległości i widok
laurowisnia 10:33, 22 mar 2016

To albo trzy w równych odległościach, tak jak Gabrysia pisze, tak co 2m np. zaczynając od domku, albo inne drzewo w tym miejscu o szerszej koronie. Nie wiem ile wtedy pozostanie wolnej przestrzeni do narożnika.
Gabriela 10:33, 22 mar 2016

margaretka3 napisał(a)

W tamtym roku ją wysiałam, ale wiesz... ona miała różowe kwiatki Jeśli dobrze pamiętam i jeśli jej nie pomyliłam z innymi, ale kształ kwiatów był jak lobelii

Dziwne, bo ja różowych nie mam, znajdę zdjęcie, wkleję i porównasz.
margaretka3 10:37, 22 mar 2016

laurowisnia napisał(a)
To albo trzy w równych odległościach, tak jak Gabrysia pisze, tak co 2m np. zaczynając od domku, albo inne drzewo w tym miejscu o szerszej koronie. Nie wiem ile wtedy pozostanie wolnej przestrzeni do narożnika.

Cała rabata ma 17 metrów Od domku - między czwartym a dziewiątym metrem jest widok na górki, potem, po dziewiątym metrze do siedemnastego metra rabaty jest widok na dom sąsiada.