Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 11:31, 31 maj 2016

AgataP napisał(a)
Gosia - co tu dużo mówić, wiem dokładnie jak dużo pracy w to włożyłaś, teraz pora na efekt... niedługo już maki, u mnie już jeden wyskoczył w czerwonej sukience, od razu przypomina mi się bajka - makowa panienka

Zaraz i u Ciebie pewnie irysy syberyjskie, peonie, bodziszki...
Jak tu zrezygnować z rabaty bylinowej gdy tyle piekności można mieć...

Widziałam łubin już Ci się wdzięczy, spektakl rozpoczęty... przez zimą brawa usłyszysz od nas wszystkich na zakończenie sezonu...

Będę zaglądać częściej bo piękne zdjęcia wstawiasz... ehhhh na żywo to pewnie o niebo lepiej jeszcze wygląda wiem coś o tym

Zgadza sie, pracy bardzo dużo. Moje ręce też to czują i już nie chcą mnie słuchać
Maki wschodnie właśnie się otwierają, mam w pomarańczowym kolorze.
Irysy też już są, piwonie od wczoraj A bodziszków właśnie dostałam kilka odmian, w piątek posadziłam i na razie dochodzą do siebie
Ja mam wszędzie byliny. Nie umiem inaczej.
Hosty tym razem.
A do mojej maleńkiej kolekcji host dołączyły następne. Przemiły mąż Ewy (bacowej) przywiózł mi dorodne kępy host i traw od Ewy. Nie wiem, czym sobie zasłużyłam na taką obfitość i hojność w prezentach roślinnych. Radości mam jednak wiele. Ewuś, dzięki jeszcze raz!!! Wszystko posadzone. Zdjęcia w najbliższym czasie, jak znowu dorwę aparat.
siakowa 11:32, 31 maj 2016

maki mojego zeżarły szałwie, zadusiły, odcięły światło i wode wczoraj przesadziłam
margaretka3 11:34, 31 maj 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Dziękuje za informacje o uszczykiwaniu chryzantem. Wsadziłam późna jesienią do gruntu takie, które miałam na tarasie. Wystrzeliły teraz w górę.
Potwierdzam informacje o koperku. rzucony samopas szybciej rośnie. Taki w rządkach z kolei lepiej się nadaje do mrożenia. ))

Haniu, drugi raz możesz uszczknąć po 15 czerwca, jeśli będziesz chciała, aby jeszcze bardziej się zagęściły, ale możesz też tylko raz.
A ja mrożonego kopru nie lubię. Nie pachnie.
Wendy79 11:37, 31 maj 2016

Pomyślałam sobie, że przecież z dobrocią jest tak, że lubi zataczać kręgi ...
margaretka3 11:38, 31 maj 2016

Iwk4 napisał(a)
Gosiu, masz cudne orliki

Najbardziej podobają mi się te na ognistej. I pełne dwukolorowe.
U mnie spóźnialski narcyz jeszcze kwitnie.
margaretka3 11:41, 31 maj 2016

bacowa napisał(a)
Pomidory mają zawiązki kwiatowe

To ja Ci wyślę też moje, a potem przyjadę po pomidorki Bo u mnie jeszcze nie ma pąków.
margaretka3 11:43, 31 maj 2016

mira napisał(a)
Nie mam żywokostu bo robi zawrotna karierę ale jest szansa w tym roku.prrzyjedx to pogadamy.
Ozdrawiam

Miro, przyjadę, bo muszę się przyznać, że żywokost to był tylko pretekst
margaretka3 11:50, 31 maj 2016

Wendy79 napisał(a)
Gosiu, o dziewczęcej urodzie, jak zwalczyłaś oset, zdradź mi tą tajemnicę. Pikuję kwiaty: rudbekia 45 sztuk, aminek 60 sztuk i z tyle mikołajka się szykuje. Nie za dużo? Sieję wciąż kolejne, nie wiem co z tym robić. Bylinówkę miałam robić na wiosnę. Zrobić rozsadnik czy szykować bylinową i sadzić na razie gdzie popadnie? Podpowiedz coś.

Aminka trzeba dać na rabatę, żeby zdążył zakwitnąć i zawiązać nasiona. Dosyć długo mu nasiona dojrzewają. Mikołajek zakwitnie dopiero w przysżłym roku. Mikołajek z aminkiem stworzą piękny duet.
Jeśli zdążysz szybko zrobić bylinówkę, to rób teraz. Nawet fragment. Ja swoją tą długą rabatę robiłam w czerwcu. Pamiętam, że gdzieś około 13 czerwca wysadzałam wszystko, co miałam wysiane wiosną. Więc nie jest jeszcze za późno. Choć pogoda jest nieprzewidywalna i upały są już jak w lecie.
Edit. Oset tylko wykopywałam, trzeba pilnować, żeby w całości korzeń wyciągnąć i nie dopuścić do zakwitnięcia, bo wtedy zabawa od nowa z tępieniem.
margaretka3 12:06, 31 maj 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Gosiu bardzo nam miło było Was gościć

Sylwuś, było przefajnie, chłopcy nie chcieli wracać do domu. Hamak ma siłę magnesu, zwłaszcza po takiej ilości przebiegów pod szałas i z powrotem
Jestem pod dużym wrażeniem Waszego ogrodu. Byłam pewna, że na żywo on pięknie wygląda i nie myliłam się Wszystko do siebie idealnie pasuje. Drewniane zwierzątka są uroczym elementem ogrodu. I jeszcze sporo się tam ich zmieści Dzięki jeszcze raz za ugoszczenie nas
Pszczelarnia 13:52, 31 maj 2016

Widziałam, byłam. Pszczółkowa będzie piękna w kwiecie.