Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

aga_podlasie 11:32, 22 cze 2016

Szkoda, że nie wiedziałam wcześniej. Przycięłam ostatnio mocno pomidory, mogłam wykorzystać liście.
margaretka3 11:35, 22 cze 2016

Wilki rosną jak głupie, to będziesz miała materiał. No chyba że masz tylko koktajlowe.
laurowisnia 11:40, 22 cze 2016

Za skrótowo napisałam, moje pomidory wiatr również wyszarpał, dwa się przełamały o 90st., jeden obcięłam, a drugi wyprostowałam i owinęłam lepiej wokół sznurka i się zastanawiam czy mam szanse na pomidorki z niego.

W zasadzie dwie sztuki mają tak zawinięte ku górze, może za dużo tej gnojówki z żywokostu było.
Już podlewałam z pokrzyw, skrzypu i żywokostu.
Wyczytałam, że wywar ze skrzypu działa przeciw chorobom pomidora, o gnojówki bardziej pobudzająco, wzmacniająco. Gnojówkę z liści pomidorów robiłam też kiedyś jak miałam koktajlowe, wtedy było co obrywać.
A może stosowałaś mleko do oprysków?
aga_podlasie 11:43, 22 cze 2016

Nie, mam różne. Coś się jeszcze uzbiera
margaretka3 11:47, 22 cze 2016

Jak pęd nie usycha, to znaczy, że daje radę rosnać nadal. Mnie też nadłamało dwa pomidory, przywiązałam i są, nie więdną, a mają już owoce.
Albo za dużo gnojówki albo upał. Jeśli przyczyną jest upał, rano nie powinny być zwinięte.
Mleko stosowałam w jednym z sezonów, pryskałam co tydzień. Ale wyjechałam na dwa tygodnie, mężowi się nie chciało, a gdy wróciłam, na pomidorach była już zaraza. Teraz nie pryskam, bo moje nadgarstki by tego nie wytrzymały.
Agatko, i co podlewałaś tą gnojówką z liści pomidorów? Tylko pomidory?
laurowisnia 12:30, 22 cze 2016

To szkoda, że ucięłam tego drugiego.
Rano również zwinięte, te pomidorki były najwcześniej wsadzone i dostały najwięcej papu więc się wstrzymam z dokarmianiem. Obie to pomarańczowe odmiany, może one bardziej wrażliwe.
Tą gnojówka wszystko podlewałam i pomidory, róże i doniczkowe.
abiko 12:32, 22 cze 2016

Kurcze.. masz takie kfiotki, że niektórych nie znam a rosną pięknie.. w lepnicy się zakochałam. Gdzie wy znajdujecie takie rarytasy?
margaretka3 12:52, 22 cze 2016

Aga, przyjedź, to się z nimi zapoznasz Nasionka lepnicy w markecie znalazłam
sylwia_slomc... 12:55, 22 cze 2016

Przy wsadzaniu buczków okazało się, że nie tylko zając był winny, kret poprowadził pod nimi korytarz i ziemi na korzonkach nie miały , a jak ziemi niet to i wody dlatego uschły mimo podlewania
margaretka3 12:59, 22 cze 2016

No to masz odpowiedź, czemu graby padły. Na wszelki wypadek udeptuj może ziemię koło sadzonek co jakiś czas, bo nigdy nie wiadomo, co w ziemi buszuje.