Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 12:24, 27 paź 2016

07_Rene napisał(a)

Miło mi
Suchodrzewu jeszcze nie mam - w sumie mam parę sadzonek od lata, planuje na piwniczkę. Ale widziałam u Alinki dojrzały egzemplarz (w części ogrodu przed domem obok magnolii - może zwróciłaś uwagę).
Ma byc zimozielony, ale w mroźne zimy może obmarzać, z tym że szybko się regeneruje - jak pisze Sylwia.

Oczywiście, że nie zwróciłam uwagi. Ja w zimie prawie nie wychodzę do ogrodu, nie patrzyłam na niego... a mam go już 4 lata. Zimozielony to duży plus.
iwka 12:35, 27 paź 2016

Ktoś ma piękny suchodrzew na przedpłociu, tylko kto ??? muszę poszukać
Juzia 12:50, 27 paź 2016

margaretka3 napisał(a)

No, na Juzię zawsze można liczyć, Gosiu. Już Ci załatwiła nasionka

HAhaha

Nie o to mi chodziło...sorry

margaretka3 13:03, 27 paź 2016

Juzia napisał(a)

HAhaha

Nie o to mi chodziło...sorry

Ależ Juziu, nie masz za co przepraszać. Napisałabym to samo, tylko w pierwszej osobie Ty napisałaś w trzeciej
margaretka3 13:04, 27 paź 2016

iwka napisał(a)
Ktoś ma piękny suchodrzew na przedpłociu, tylko kto ??? muszę poszukać

Jak znajdziesz, popdpowiedz. Bo ja nie widziałam, pewnie tam jeszcze nie zaglądałam.
Juzia 13:15, 27 paź 2016

No to fajnie
Pszczelarnia 13:23, 27 paź 2016

Margareto, nie za blisko cisy (jakie to) podmurówki/siatki posadziłaś? Ile tam jest odległości?
Jak będziesz mierzyć przy sadzeniu, to pamiętaj (jestem już mądrzejsza o to doświadczenie), że kule bukszpanowe są efektowne (optymalnie), jeśli mają 60 cm średnicy, chodzi o zachowanie odległości między nimi, żeby z czasem nie "zlały się" w jedną masę.
I bardzo ważne jest, żeby ich nic nie dotykało (u mnie ściśnięty/przytulony do nich rósł przywrotnik i się odkształciły (nie rosły równomiernie).

Miło się patrzy na takie działanie i planowanie. Byliny ze swoją różnorodnością bardzo lubią jednolitą formę kul i kwadratów jak linie ogrodu pozwalają.

Pszczelarnia 13:29, 27 paź 2016

Nie dam się skusić na parocję, nie dam. Mam oczary, wystarczy, mówię sobie głośno.
margaretka3 13:33, 27 paź 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Margareto, nie za blisko cisy (jakie to) podmurówki/siatki posadziłaś? Ile tam jest odległości?
Jak będziesz mierzyć przy sadzeniu, to pamiętaj (jestem już mądrzejsza o to doświadczenie), że kule bukszpanowe są efektowne (optymalnie), jeśli mają 60 cm średnicy, chodzi o zachowanie odległości między nimi, żeby z czasem nie "zlały się" w jedną masę.
I bardzo ważne jest, żeby ich nic nie dotykało (u mnie ściśnięty/przytulony do nich rósł przywrotnik i się odkształciły (nie rosły równomiernie).

Miło się patrzy na takie działanie i planowanie. Byliny ze swoją różnorodnością bardzo lubią jednolitą formę kul i kwadratów jak linie ogrodu pozwalają.

To odmiana Hillii, od Karoli kupiłam.
Od podmurówki posadziłam 15 cm. Od siatki wyjdzie kilka cm więcej. Ewuś, za blisko? Kurczę taka wąska ta rabata. Każdego centymetra mi szkoda. Mam przesunąć? Będę pamiętać o bukszpanach. Narazie mam jeszcze małe, ale rosną zdrowo.
Ostatnio doszłam do wniosku, że ta zmienność bylin i łąkowe nasadzenia zyskałyby, gdybym je ujęła w jakichś sztywniejszych, trwałych formach.
Mam całą zimę na nowe pomysły.
margaretka3 13:34, 27 paź 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Nie dam się skusić na parocję, nie dam. Mam oczary, wystarczy, mówię sobie głośno.

Ha ha ha
Jak zrobię fotkę dorosłego drzewka w szkółce, to Cię zawołam