Margareto, nie za blisko cisy (jakie to) podmurówki/siatki posadziłaś? Ile tam jest odległości?
Jak będziesz mierzyć przy sadzeniu, to pamiętaj (jestem już mądrzejsza o to doświadczenie), że kule bukszpanowe są efektowne (optymalnie), jeśli mają 60 cm średnicy, chodzi o zachowanie odległości między nimi, żeby z czasem nie "zlały się" w jedną masę.
I bardzo ważne jest, żeby ich nic nie dotykało (u mnie ściśnięty/przytulony do nich rósł przywrotnik i się odkształciły (nie rosły równomiernie).
Miło się patrzy na takie działanie i planowanie. Byliny ze swoją różnorodnością bardzo lubią jednolitą formę kul i kwadratów jak linie ogrodu pozwalają.
To odmiana Hillii, od Karoli kupiłam.
Od podmurówki posadziłam 15 cm. Od siatki wyjdzie kilka cm więcej. Ewuś, za blisko? Kurczę taka wąska ta rabata. Każdego centymetra mi szkoda. Mam przesunąć? Będę pamiętać o bukszpanach. Narazie mam jeszcze małe, ale rosną zdrowo.
Ostatnio doszłam do wniosku, że ta zmienność bylin i łąkowe nasadzenia zyskałyby, gdybym je ujęła w jakichś sztywniejszych, trwałych formach.
Mam całą zimę na nowe pomysły.