Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Wendy79 19:42, 07 lis 2016

margaretka3 napisał(a)

Zaraz idę zobaczyć Twoje.
Moje niektóre przekwitły, niektóre w pełni rozkwitu, a są jeszcze i takie, które się ociagają.
Kilka ujęć z chryzantemami w roli głównej.

Zakochana jestem w Twoich chryzantemach. Czy to są jakieś specjalne, czy takie, jak kupuje się na groby? Ja mam jedną taką uratowaną właśnie z cmentarza, gdzie wylądowała na śmietniku i pięknie mi się odwdzięcza kwitnieniem, ale nie wiem czy jest szansa na przezimowanie.

Moje aminki nie dojrzeją, zbyt zielone jeszcze, więc nasion nie zbiorę w tym roku.

Mam i ja driakiew, ale z całej paczki nasion wzeszły mi 3 sztuki. Będę próbować znowu siać, bo podoba mi się.

Zastanawiałam się nad Rapsody, ale widzę, że niepotrzebnie. Piękna jest, w moim kolorze, zakupię więc.

Zawsze odnajduję u Ciebie coś ciekawego.
violka171 20:03, 07 lis 2016

Wendy79 napisał(a)

Zakochana jestem w Twoich chryzantemach. Czy to są jakieś specjalne, czy takie, jak kupuje się na groby? Ja mam jedną taką uratowaną właśnie z cmentarza, gdzie wylądowała na śmietniku i pięknie mi się odwdzięcza kwitnieniem, ale nie wiem czy jest szansa na przezimowanie.

Moje aminki nie dojrzeją, zbyt zielone jeszcze, więc nasion nie zbiorę w tym roku.

Mam i ja driakiew, ale z całej paczki nasion wzeszły mi 3 sztuki. Będę próbować znowu siać, bo podoba mi się.

Zastanawiałam się nad Rapsody, ale widzę, że niepotrzebnie. Piękna jest, w moim kolorze, zakupię więc.

Zawsze odnajduję u Ciebie coś ciekawego.

Czytalam ze podobaja Ci sie te chryzantemy ,jak chcesz moge dac namiary na priv
pozdrawiam serdecznie
renatamama3 08:29, 08 lis 2016

Gosiu ,widzę że działasz ,jeju ta cudna rabata różano -lawendowa poszła pod nóż ? w szoku jestem ,ale wiem że zielonego tła ci tam brakowało ,chryzantemy cudne .
renatamama3 08:32, 08 lis 2016

Konieczki napisał(a)
Ale co to za zycie bez ogrodu. No ale na tarasie
Zaniedbalam okropnie, w sobote bede dzialac przesadzac.
Gosia bede potrzebowala Twojej pomocy przy zmianach ale to juz na priv.
A gdzie kupowalas? Ja musze do J sie wybrac, szukam usilnie klonow Ginnali i to kilku sztuk jakbys widzialam daj znac.

Spróbuj w szkółce Batko ,widziałam je w tamtym roku tam ,sama się nad nim zastanawiałam koło 40 zł kosztował taki ok 150 cm .
margaretka3 11:09, 08 lis 2016

anna_t napisał(a)

o kurcze same rarytasiki!
pięknie będzie za sto lat
Zarcik

Haha
Jesteś pewna? Już możesz zacząć zazdrościć
Normalnie cudne to moje krzywulce
margaretka3 11:12, 08 lis 2016

anna_t napisał(a)

osz Ty ale będzie wielopniowo u Ciebie
i w gatunki strzelasz takie jak ja

Dlatego ostatnio wnikliwie czytam Twój wątek
Ale jeszcze nie wiem, co tam z kolejnymi zdecydowałaś Może po parocję jednak przyjedziesz haha...
margaretka3 11:19, 08 lis 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Mógłby ciekawie wyglądać. Taki okaz. Ale potrzebowałby wtedy jedynej bezkonkurencyjnej ekspozycji (czyli inne drzewa nienachalne, tylko spokojne).

Jedyne co mi u jarzębów (odmienianych jak "dębów") przeszkadza - wcześnie gubią liście. A uwielbiam ich wytrzymałość na suszę i konkurencję wielkich drzew (tj. akacje, modrzewie, jesiony, brzozy).

Ja już strzępiaste kupiłam Jak najszybciej muszę znaleć mu godne miejsce. Kurcze, chyba bez planu frontu się nie obejdzie. Bo ja myślałam z tej rabaty cisowej kształt zrobić w literę L (u mnie byłoby to F bez tej krótszej kreski). i strzępiastego dać na tej poprzecznej rabacie. Czyli po lewej stronie do towarzystwa miałby 5 grabów. A wcześniej ta wielopniowa parocja przed wjazdem do garażu, coś jak na zdjęciu.
Trzy gatunki drzew na frocie? Za dużo?
Pszczelarnia 11:31, 08 lis 2016

Oj, nie wiem. Bez planiku nie ruszymy. Ale będzie zima.

Krzywulce są z charakterem, fajne.

Czy Tobie chryzantemy też tak podsychają dołem?

Tej białej nie mam. I tej bordowej. Jak się nazywają Twoje odmiany i gdzie można je kupić? I poproszę o więcej inf. nt. pielęgnacji chryzantemy i sadzenia (moja jedna rośnie na wygnaniu pod wierzbą, druga w zielniku a trzecia pod gruszą ozdobną, przy prosie).

Pszczelarnia 11:32, 08 lis 2016

Gabriela napisał(a)
Klon strzępiastokory, piękne drzewo, zaopatrzyłaś się w Krzywaczce?
Cieszę się widokiem kwitnących chryzantem, mam je w pamięci, zgłoszę się wiosną, miejsce już gotowe.

Gabrysiu, wyszabruj i dla mnie. Ja im dam miejsce honorowe w zielniku.
lojalna_ 11:41, 08 lis 2016

Cudne cudne krzywulce ) przeciez to widac ) chryzantemy pieknie sie prezentuja .....juz zgłupiałam to faktycznie takie co teraz kupic mozna?
Klon strzepiastokory to jest cudo .... )) u mnie coraz ciaśniej niestety )

Dziewczyny poradzicie co mam zrobic z powojnikiem w donicy zadolowac czy schowac do garazu ?