Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 13:18, 10 lis 2016

anna_t napisał(a)

moim zdaniem bedzie super. i nie za dużo gatunków bo ty raczej w ogród formalny nie idziesz?
a co będzie za klonem?

W formalny nie idę. Ale front potrzebuje, jak Mireczka napisała, ogłady.
Dalej, za klonem, w przyszłym roku będę robić rabatę, dotąd była tam rabata-przechowalnik. Poniżej jej foto. To po lewej stronie.

A po prawej jest rabata przedtarasowa.

A jeszcze dalej są 3 rabaty kwiatowe przed warzywnikiem, bylinówka wzdłuż warzywniaka, dwie rabaty ziołowe oraz warzywnik, jagodnik i sad.
margaretka3 13:24, 10 lis 2016

mira napisał(a)
Myślę że z klonem będzie ok - klon ma 1 pień czy więcej - w czym ten klon będzie rósł - trawnik, kostka co pod - jaki to klon - tak sobie myślę ile tam drzew się zmieści - zakreśl koronę - chodzi mi o to czy tam nie wejdzie coś jako zagajnik - takie same np.3 O! namieszałam

Jak przyjedziesz doradzisz mi z drzewami bo mam problem. U mnie dla Ciebie rośnie ten liliowiec - nie wykopałam - ale wiosną wykopię bo teraz chyba za późno.

Mi nigdy nie udało się przezimować chryzantemy takiej w doniczce kupionej do ozdoby domu - teraz też mam i zaś spróbuję - zadołuję doniczkę - na razie kwitnie.

pozdrawiam

Mirko, nie namieszałaś, rabata z klonem będzie mieć wymiary 4x2m, może 2,5, więc trzech osobno klonów nie zmieszczę, choć zagajnik - fajny pomysł. Teraz do mnie dotarł Twój zamysł z tym zagajnikiem. Wczoraj wieczorem, jak pisałyśmy do siebie, nie zajarzyłam do końca.

margaretka3 13:25, 10 lis 2016

abiko napisał(a)
Klon w tym miejscu wydaje mi się, że będzie ok. Pewnie Pszczółka ma rację i dziewczyny, dla mnie ten klon będzie ok w tym miejscu, bo ładnie zrobi Ci pokoik ogrodowy, patrząc od wjazdu. I Gosieńko największy plus.. będziesz go widziała z salonu

Właśnie tak znalazłam dla klona miejsce, szukałam takiego, żeby widzieć go z salonu.
margaretka3 13:26, 10 lis 2016

malkul napisał(a)

i umnie ten dzwonek kwitnie jak oszalały jeszcze do dziś

Jeszcze??? Nie, no to mój już padł, suche badylki.
margaretka3 13:27, 10 lis 2016

malkul napisał(a)
dubel to całusa sle gosia Gosi

Cmok - przyjęte.
Cmok - oddaję.
margaretka3 13:28, 10 lis 2016

Makao_J napisał(a)
1 m średnicy?? Toż to kolos.

Pójdę zmierzyć, żeby się nie okazało, że przegięłam
anna_t 14:21, 10 lis 2016

margaretka3 napisał(a)

Aniu, masz dwie możliwości, albo przechować doniczki z korzeniami w nieogrzewanym pomieszczeniu (temp. musi być na plusie). Z tymi przechowywanymi w pomieszczeniu jest trochę zabawy, bo od czasu do czasy trzeba je podlać, żeby nie wyschły na wiór.
Albo, druga opcja, jak najszybciej posadzić w gruncie. Jeśli masz te drobnokwiatowe, to jest duża szansa, że na wiosnę będą rosły nadal.
Swoje chryzantemy przesadzałam w tamtym roku w listopadzie, te, co ostatnio pokazywałam na zdjęciach. Kępy są ogromne, największa ma średnicę około metra.
a potem na wiosnę można rozmnozyc przez podział?
14:28, 10 lis 2016
obie z kokoszka macie szalone dzwonki

niby mam dzwonka karpackiego ...kwitł ...ale kepa rozlazła, łysy w srodku ...no i juz dawno nie kwitnie....wiem ...do przesadzenia wiosna ...gdzieś ...nie wiem gdzie...ale może wymyśle
mira 21:04, 10 lis 2016

margaretka3 napisał(a)

W formalny nie idę. Ale front potrzebuje, jak Mireczka napisała, ogłady.
Dalej, za klonem, w przyszłym roku będę robić rabatę, dotąd była tam rabata-przechowalnik. Poniżej jej foto. To po lewej stronie.

A po prawej jest rabata przedtarasowa.

A jeszcze dalej są 3 rabaty kwiatowe przed warzywnikiem, bylinówka wzdłuż warzywniaka, dwie rabaty ziołowe oraz warzywnik, jagodnik i sad.

takie obrazki ....tak uwielbiam
Gruszka_na_w... 18:00, 11 lis 2016

Fajnie te ścieżki w warzywniku wyszły. Cynamonowy klonik ślicznie się u mnie przebarwił. Poszedł w karminy. Naprzeciw okna tarasowego świetnie będzie wyglądał.
Polecam też klona ściętolistnego. W sezonie ma błyszczące, zielone liście, ładnie się przebarwia i dopiero teraz zrzuca liście.Wzrost wg opisów ma być kompaktowy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies