Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 10:25, 09 lis 2016

Gabriela napisał(a)

.
Ogniste czyli czerwone, pomarańczowe i żółte.
Na razie przesadziliśmy klona palmowego w dużo lepsze miejsce, uhatrawszy sie porządnie, na szczęście klon nie ma palowego korzenia. A strzępiastokory podoba mi się niezmiennie, odkąd zobaczyłam go w programie GW w latach 90tych. Ciekawe jak będzie z zimowaniem. Robiłam dwa podejścia z klonem pensylwańskim, tym z pniem w biało zielone paski i przemarzał.

Ja jego zdjęcie zobaczyłam niedawno, a gdy zobaczyłam, że jest, bez żadnego namysłu go wzięłam. Najpierw jednego. Tydzień później drugiego, a w kolejnym - trzeciego. Wiele osób na forum już go ma, nikt nie pisał o problemach z jego zimowaniem, więc mam nadzieję, że będziemy się nim cieszyć.
margaretka3 10:34, 09 lis 2016

Wendy79 napisał(a)

Dzięki za namiary na kolejne zdjęcia pięknych chryzantem. No cudne są! Przy okazji znalazłam zdjęcie pięknego dzwonka od Maszki. Co to za odmiana?

Aga, to dzwonek karpacki. Kwitł nieprzerwanie od czerwca do września włącznie, a może nawet października... Tak czy inaczej, zajął w tym roku pierwsze miejsce pod względem długości kwitnienia.
margaretka3 10:59, 09 lis 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Gosiu, obejrzałam sobie zdjęcia Twoje raz jeszcze (nie wszystkie wprawdzie) - możesz śmiało zakładać pałacowe zielniki (to w nawiązaniu do moich ostatnich ogrodowych myśli), wszystkie Twoje "od nasionka" podbijają moje serce.

Pszczółko, stawiasz przede mną wielkie wyzwanie Twoje pozytywne spojrzenie na moje działania dodają mi skrzydeł

Zrobiłam plan frontu. Najpierw mapka zagospodarowania działki.
I mój plan samego frontu. Od wjazdu do domu jest spadek terenu, z mapki wynika, że około 0,5 metra.
Parocję widziałabym po prawej stronie wjazdu, a klona naprzeciwko. Przerywana i kropkowana linia za klonem to proponowana linia zamykająca rabatę (czyli żywopłocik z cisa). Jeszcze nie wiem, czy na równo z domem, czy ciut dalej, tak żeby klona widzieć z tarasu (jak już urosną - i klon, i taras).
margaretka3 11:05, 09 lis 2016

abiko napisał(a)
Gosia jak ci się chce to weź Kurcze, ale piękne masz chryzantemy, ta pomaranczowa jest cudna. Idę czytać co tam napisałaś kiedyś jak je posadzić itd. Jakoś pojęcia o tym nie mam, choć kiedyś kobieta mi mówiła co od niej kupowałam, że spokojnie mogę sobie je ukorzenić. No ale nie wyszło.. ciekawe co źle zrobiłam Musisz mnie nauczyć

aaaa jakbyś jechała do szkołki B. to masz do mnie blisko, nawet bardzo więc nie waż się nawet nie wpaść. Mogę jechać z tobą

Chętnie Cię naucze, bo Twoja pomarańczowa dobrze by i u mnie miała

Szkółka B. to było info dla Asi Konieczki. Ale jakbym się wybierała, to dobrze wiedzieć, że bez Ciebie nie mogę tam jechać
Jak nie zapomnę cebulek, to Ci podrzucę jutro.
Makusia 13:14, 09 lis 2016

Gosia! No gdzie te parocje? Bo wpadłam jak strzała od Pergolowej żeby pooglądać
margaretka3 13:20, 09 lis 2016

Martusiu, przegapiłaś, krzywulce już na 370 są
Pszczelarnia 14:22, 09 lis 2016

Biała z różowawym. Pomarańczowo-miedzianą mam. Ale bordowej nie mam.

Klon (strzępiastokory, cynamonowy) chyba pasuje w to miejsce, tak myślę. Graby i cisy dadzą spokojne tło. I pasuje do parocji, taka drzewiasta konsekwencja. Moim zdaniem.

Mojego pensylwańskiego (mam go zaledwie od roku) zaś trapi jakiś grzyb na pniu.
anna_t 19:34, 09 lis 2016

margaretka3 napisał(a)

Haha
Jesteś pewna? Już możesz zacząć zazdrościć
Normalnie cudne to moje krzywulce

no cudne nie moge zaprzeczyć.. grr...
zazdrość powoli mnie zżera..ale dobrze niech zacznie od oponki na brzuchu
anna_t 19:39, 09 lis 2016

margaretka3 napisał(a)

Dlatego ostatnio wnikliwie czytam Twój wątek
Ale jeszcze nie wiem, co tam z kolejnymi zdecydowałaś Może po parocję jednak przyjedziesz haha...

miotam się parocję sobie sprawie bo naprawdę jest cudna ale w inne miejsce niż to z powodu ktorego była cała rozprawa o wielopniowych. a tam czyli na rabaty środkowe najprawdopodobniej na wiosnę posadzę klony tatarskie. szybciej rosną
a parocje dam kolo placu zabaw czyli za te 20 lat gdy urosnie 2metry już placu nie będzie i bedzie mogła szaleć dalej
anna_t 19:45, 09 lis 2016

margaretka3 napisał(a)

No szkoda, w przyszłym roku się popraw
Albo podejdź pod najbliższy cmentarz za 3 tygodnie, ludzie wyrzucają ich całą masę. Kilka stamtąd też uratowałam

Gosia wytłumacz jeszcze raz jak krowie na rowie co zrobic po kolei z takimi chryzantemami z odzysku?