Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 09:54, 25 lis 2016

anna_t napisał(a)
Gosia jaki porządeczek w warzywniku !
jestem mega przeciwniczka warzywnika u siebie bo panicznie brzydzę się bezdomnych ślimorów ale coraz częściej myslę o zdrowych nie pryskanych sałatach bo jak poczytałam o kupnych to dreszcze przechodzą..

Aniu, jak warzywniak miałam na skraju działki, to ślimaki się pchały z łąki po sąsiedzku. To też był dla mnie koszmar. Teraz po przeniesieniu warzywniaka bardziej na środek problem prawie znikł.
margaretka3 09:56, 25 lis 2016

gobasia napisał(a)
warzywnik pięknie przygotowany do następnego sezonu,spiżarnia zapełniona ...to już cas na zimowy sen

jak mówi mądrość ludowa:
kto w lecie nie szuka chłodu ten w zimie nie zazna głodu

Basiu, jakie świetne przysłowie! Ja, zmarzluch nad zmarzluchami, uwielbiająca upały, kupuję tę obietnicę w ciemno
margaretka3 09:59, 25 lis 2016

UrsaMaior napisał(a)
Jak widzę takie rzeczy to w kompleksy wpadam. Jak Ty na to wszystko znajdujesz czas? Ja chyba jakaś niezorganizowana jestem

Iza, szczerze mówiąc im więcej mam pracy, tym bardziej się mobilizuję, żeby zdążyć. A jak mam urlop i sobie wyobrażam, ile ja to nie zrobię, to wtedy jakoś nie idzie robota.
margaretka3 10:04, 25 lis 2016

AgataP napisał(a)
Gosia głową podłogę szoruję w pokłonie - za warzywnik, spiżarnię, wożenie ziemi taczką - ciężka robota, w zasadzie dla facetów ale kto by czekał aż się wezmą do roboty
Tylko uważaj na siebie, szanuj swoje zdrowie.
Ja skończyłam pracę ogrodowe, teraz obrabiam dom, od stycznia odpoczywam i snuję wizje nowych poczynań.

Haha Agata, przeczytałam, że szorujesz podłogę i sobie pomyślałam, że jednak na tą czarną podłogę się zdecydowałaś Haha.
Uważam na siebie, uważam... więc temat faceta do pomocy przemilczę
Ciekawam bardzo Twoich nowych wizji ogrodowych. Jak już coś zobaczysz konkretnie, to objaw i nam
margaretka3 10:05, 25 lis 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jeszcze raz napiszę, że warzywnik super się prezentuje, a ilość przetworów wzbudza podziw. Prac ziemnych współczuję. Mam po nich traumę do tej pory.

Traumę? A to rozumiem Twoje współczucie. Ale ja uwielbiam taką ziemną robotę. Naprawdę, bardziej niż plewienie.
margaretka3 10:14, 25 lis 2016

renatamama3 napisał(a)
Gosiu ,ale będziesz mieć bicepsy wyrobione ,po takiej robocie .
Moja młoda na Mikołaja zamówiła Harry Pottera ,to nowe wydanie ,czyta szczególnie science fiction ,średni syn historyczne i geograficzne książki, a najmłodszy to z czytaniem na bakier ,ale coś tam czyta typu Magiczne Drzewo i Potter oczywiście .Ja najczęściej co mogę wypożyczam w Bibliotece ,bo moja młoda czasem 5-6 książek mc czyta ,więc bankructwo murowane ,umówiłam się z nią na 1-2 mc że mogę kupić.
Chłopaki zamówili sobie torby na ramię i wymyśliłam że zamówię bilety na Grupon do parku trampolin .
pozdrawiam

Ps .zazdroszczę spiżarki (pełnej)

Przed zimą przyda się trochę mięśnie poćwiczyć
My wczoraj przynieśliśmy całą wielką reklamówkę książek z biblioteki. Najstarszy czyta 4,5 książek tygodniowo.
Moi nic nie zamawiają, bo oni nadal - o dziwo - wierzą w św. Mikołaja. Więc to Mikołaj musi trochę pogłówkować
margaretka3 10:15, 25 lis 2016

Alicja169 napisał(a)
Gosiu, tytanem pracy jesteś !
W takiej skali nakład pracy, - u mnie - to tylko dla eMa.
Moj udział sprowadza się do pokazania paluszkiem, gdzie wykopać, przekopać.
Niestety pielenie i to na kolanach to wyłącznie moja domena.

Taką żonę - z taką spiżarnią - to wszyscy członkowie rodziny powinni na rękach nosić A jak nie chcą - to spiżarnia na klucz !
Oszczędzaj się choć trochę

Ale Ci dobrze, Ala, że tylko paluszkiem kiwasz
Chyba jednak poszukam tego klucza... przyda się.
margaretka3 10:18, 25 lis 2016

Wendy79 napisał(a)

Elegancko sie warzywny prezentuje U mnie spiżarnia zapełniona z jednej strony, miejsca już nie mam, a jeszcze chcę dynię przerobić. Koniecznie muszę w przyszłym roku dorobić półek.
Wy tu o czytelnictwie dzieci,a ja własnie Twój wątek od początku czytam. Jeszcze 2/3 przede mną

Aga, zwiększ spożycie zapasów, nie będziesz musiała półek dorabiać
Chce Ci się czytać? Tam przecież nie ma nic ciekawego. Tak mi sie wydaje
margaretka3 10:26, 25 lis 2016

mira napisał(a)

Tchawica i krtań mi nawaliła , ale może zaraz serce jak się tu nagapię....

Ten warzywnik czy te wylewające się zielska koloru z rabat nie wiem
ale masz oko i rękę - ogród zapisuję jako zjawiskowy

Zastanawiają mnie ścieżki trawiaste, ja teraz jesienią i na wiosnę buciorami chodzę to tu to tam i taki trawniczek bym wydeptała - jak Ci się to sprawdza ?
a! zapomniałam że co innego jak słoń chodzi a co innego jak motylek fiurgnie - już wiem hmmm no a taczki?

pozdrawiam

do Maszki też chcę jechać - wyczytałam

Miro, sercu nawalać absolutnie zabraniam.
W warzywniaku teraz nie jeżdżę. A po długich deszczach wchodzę z taczkami dopiero jak woda wsiąknie, po niewielkim opadzie od razu mogę, bo tam szybko dość wysycha, taki układ terenu - sąsiedzkie działki są niżej w sosunku do mojej.
Widzisz fragmencik ścieżki w prawym dolnym rogu? Tam teraz robię wędrówki z taczkami, wyjeździłam rowek na kilka centumetrów. Dlatego jeszcze ścieżki nie robiłam po prawej stronie, trawnik też u mnie jeszcze nie zrobiony - to na końcu, plan na za rok lub dwa.
Do Maszki warto, bardzo
margaretka3 10:27, 25 lis 2016

lojalna_ napisał(a)
Matko i córko ale się porobiło bosko jest takie skarby

Joluś, haha ale ja córki nie mam