Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 11:05, 28 gru 2016

anna_t napisał(a)

Gosiu masz duże ilosci bylin które od nasionka obserwujesz nie mialabyś ochoty podzielić sie z nami swoim doswiadczeniem? zrobic jakiś top 10,20 roslin niezawodnych, łatwych czy niewiem.. długo kwitnacych?
albo pare top-ów

Aniu, co roku dochodzą mi nowe byliny, lista więc jest dynamiczna i zmienna. W tym roku zachwyciłam się jarzmianką odm. Moulin Rouge (dostałam ją kwitnącą w czerwcu, kwitła do przymrozków), niebieskimi przetacznikami, które kwitły baardzo długo, a po przycięciu zakwitły ponownie i też kwitły do przymrozków.
Różne odmiany szałwii - to wiadomonie od dziś. Wzrasta moje upodobanie do dzwonków różnych, też długo kwitną. Penstemon o bordowych liściach, bodziszki, czyściec wełnisty - super. Uwielbiam mikołajki i przegorzany, a po kwitnieniu ich zasuszone kwiatostany.
Rozczarowała mnie kamasja odm. Blue Melody, kwitła tylko kilka dni. I tawułki dla mnie też za krótko kwitną, może mają u mnie za dużo słońca.

Kierunek na kolejny rok: nowe odmiany przetaczników, jarzmianek, jeżówek (głównie ze względu na kolorystykę pomarańczową, której mi ciągle mało w ogrodzie) rozchodników i traw.
margaretka3 11:13, 28 gru 2016

Jana napisał(a)
narobiłaś mi smaku tą spiżarką w tym roku z braku czasu mało u mnie przetworów Gosiu a jak zmusić 12 latkę do czytania, moja czyta bo musi ....to jest dopiero problem

Jana, zmusić to się nie da. Ale zachęcać, podsuwając fajne lektury.
Mój nastarszy uwielbia komiksy, od tych nie można go oderwać, dlatego powieści ja mu wybieram, bo on by sam po nie nie siągnął. Może zdziała metoda, że poprosisz córkę o opinię jakieś książki, bo np. Twoja koleżanka nie wie, czy kupić taką na prezent (córka poczuje się dowartościowana, że ktoś chce znać jej zdanie i na nim się oprzeć). Jak poprosiłam mojego najstarszego o opinię co do Kronik Archeo, bo nasza forumowa Ania chciała wiedzieć, czy ją kupić, to syn od razu usiadł i przeczytał.
margaretka3 11:18, 28 gru 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Gosia, masz taką różnice w poziomach międzu ogrodzeniem (siatka) a poziomem ziemi?

Tak, jest tam różnica poziomów, myślę, że wyszło ok. 40-50 cm. Sąsiad chciał sobie wyrównać teren przed domem i od strony mojej działki obniżył sporo teren.
margaretka3 11:21, 28 gru 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Jak smakuje dżem z zielonych pomidorów, jakbyś ten smak określiła? Bo do tej pory, to jadłam tylko sałatkę z zielonych (z cebulką).

Hmm mnie on trochę smak kiwi z cytryną przypomina, ale bez kwaśnego. I jest jeszcze w nim jeszcze jakiś posmak czegoś, czego nie umiem niestety określić.
margaretka3 11:22, 28 gru 2016

mira napisał(a)
Hmmm, to jest nas dwie z Ewą na wycieczkę , może jakieś sadzoneczki trzeba przygotować ?
pozdrawiam

Miro, ja będę przewodnikiem, a sadzonki biletem
margaretka3 11:23, 28 gru 2016

Wendy79 napisał(a)
I tak skończyłam czytać Twój wątek. Pytałaś czy warto...O tak, po stokroć było warto poznać od początku Twoją historię na Ogrodowisku!!! Dzięki Tobie trafiłam z powrotem na ścieżkę, z której na chwilę zeszłam i pobłądziłam...Twoje spojrzenie na ogród wiele mi przypomniało m.in. to jak niedawno ja go czytałam i jak go sobie wyobrażałam

Aguś, dzięki za to, co napisałaś
Konto miałam/mam Czyżbyś znalazła?
margaretka3 11:33, 28 gru 2016

mira napisał(a)

Znalazłam Hyzop. Dostałam od Ciebie posadziłam w zielniku i teraz widzę że może być taka obwódka i do bylinowej też dobry - to mam myślenie - chyba nie powinien mieć problemu z zima co ? zresztą jest w ciepłym miejscu.

pozdrawiam

Hyzop zimuje bezproblemowo, nawet w doniczce nieokrytej przezimował
On do 80 cm może dorastać, na obwódkę za wysoki, ale na bylinówkę świetny.
margaretka3 11:39, 28 gru 2016

marysia_zieba napisał(a)
Małgoś,nabyłam u Bylinowego fajną kocimiętkę.Chyba będą superowe obwódki.Dzielimy na wiosnę? A Pszczółka niech wpada to się poznamy osobiście

Maszko, za rzadko tu jesteś, hasła zapominasz
Pewnie, że będziemy dzielić, nie tylko kocimiętkę przecież

Doprawdy, powinnaś udostępnić ogród do zwiedzania, widzisz - ilu chętnych?
margaretka3 11:40, 28 gru 2016

Wendy79 napisał(a)

Czyżby Maszka była też z Małopolski?
W każdym razie pozdrawiam serdecznie Ogrodniczkę z takim cudnym ogrodem

Na moje szczęście - tak.
margaretka3 11:42, 28 gru 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Gosia nie zasypało i nie zwiało Was?

Oj, wieje co rusz na mojej górze. Tak dumam, co klonik strzępiastokory na to. Okryty wprawdzie, ale...