Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 08:59, 17 mar 2017

violka171 napisał(a)
Kurczak fajny ale czapeczka zmienna mnie rozwaliła

Mnie też
margaretka3 09:02, 17 mar 2017

mira napisał(a)
Ja obchód parapetowy robię o poranku i z przerażeniem stwierdzam że pikowanie już a tu kolejne siewy trzeba uruchomić.Czyli mieczyk namoczyć - skąd Ty to wiesz? masz jakąś intuicję do nasion chyba pomyliłaś zawody.
Gdzieś czytałam że rabarbar masz z nasion - no ja nawet bym na to nie wpadła

Syn ma poczucie humoru i zdolności manualne po mamie - super

pozdrawiam

Przede mną też pikowanie, większość wysiewów już się zieleni.

A wiesz, że leszczyna też u mnie rośnie... od orzeszka? Ale na moje uspawiedliwienie mam to, że to dzieci chciały orzeszka posadzić
margaretka3 09:07, 17 mar 2017

abiko napisał(a)
Ale kurczak.. 10 latek na szydełku, myślę, że niejedna gospodyni zazdrości mu takich umiejętności

Umiejętności na pewno tak, ale ja się trochę martwię jego nadwrażliwością.
Trzy dni temu wycięto ogromne, ponad trzydziestometrowe drzewo, naprzeciwko naszego domu, on miał widok na to drzewo ze swojego miejsca przy stole. Od trzech dni dziecko płacze, co popatrzy w okno. Tak mu szkoda tego drzewa. Łezki mu lecą. A to drzewo teraz leży i leży, przeogromne. Widok strasznie smutny.
margaretka3 09:07, 17 mar 2017

mira napisał(a)
Gosia szaleje omaczona czy trójkolorową to pikować po jednej czy po kilka do doniczki i to juz z liscieniem? Bo ciągnie sie a kolejnej partii liści nie widać

Źle. Napisałam chodzi mi o szałwię

Mireczko, a kiełkuje Ci głowaczek? Wysiałaś go już?
abiko 09:09, 17 mar 2017

margaretka3 napisał(a)

Umiejętności na pewno tak, ale ja się trochę martwię jego nadwrażliwością.
Trzy dni temu wycięto ogromne, ponad trzydziestometrowe drzewo, naprzeciwko naszego domu, on miał widok na to drzewo ze swojego miejsca przy stole. Od trzech dni dziecko płacze, co popatrzy w okno. Tak mu szkoda tego drzewa. Łezki mu lecą. A to drzewo teraz leży i leży, przeogromne. Widok strasznie smutny.

Oj znam to znam. Rozmowa tylko pomoże, tłumacz, nic innego nie zrobisz.
margaretka3 09:10, 17 mar 2017

marysia_zieba napisał(a)
Małgosia, pomidorki od Ciebie pieknie rosną na psa urok.Już przepikowane. Papryka ta od mamy też powschodziła. Pousuwałam badyle z prerii.Koszmarnie to wygląda.Chyba bedę się tego pozbywac i robić lawendowe wzgórze .Dobra mysl?

Już Ci odpisałam
Maryś, a Ty pamiętasz co za nasionka mi dałaś w tamtym roku w lecie?
Jestem pewna, że one to od Ciebie przyszły, nasiona trochę podobne do nasion szałwiowych. Wczoraj skiełkowały.
margaretka3 09:12, 17 mar 2017

Alicja169 napisał(a)
Gosiu, po 7 dniach od wysyłki dotarły do mnie nasionka od Ciebie
W tych słodkich torebusiach wyglądają bajecznie.

Gosiu, dziękuję serdecznie. Dostałam obiecany aminek egipski i dodatkowo 3 torebeczki pomidorów oraz agastache, czyli kłosowiec fenkułowy

Gosienko dzięki serdeczne, chciałabym się zrewanżować, ale z nasionek to Ty chyba masz wszystko? A może jednak coś by się jeszcze u Ciebie zmieściło ?
Buziaki

Alu, niech Ci dobrze kiełkują i rosną
margaretka3 09:15, 17 mar 2017

HanaK napisał(a)
Gosiu, a hyzop długo wschodzi ? Zasiałam 9 marca, zaglądam co dzień i nic (w salonie się zagęściło, zasiałam jeszcze groch Blauwschokker, burak liściasty, pomidorki koktajlowe), jak dzieci nie zjedzą moje owce zjedzą na bank

Haniu, nie pamiętam, bo wysiewałam go chyba już z dwa albo trzy lata temu, ale raczej kiełkował bezproblemowo, bo miałam dużo sadzonek, rozdawałam.
Jak masz jeszcze nasionka, to wysiej jeszcze raz, może nie przykrywaj nasion zimią, tylko doniczkę nakryj folią, żeby ziemia trzymała wilgoć. Wietrz codziennie.
Możesz też podzielić sadzonki, on już teraz sie zieleni, szybko rusza.
margaretka3 09:22, 17 mar 2017

eee_taam napisał(a)
u mnie papryka długo wschodzi ...juz ma dwa tygodnie ..i nic choc czytam ze długo wschodzi nawet 3-4 tygodnie ...czekam jeszcze ...choć przyznam ze mnie to troche wnerwia

pomidory posiałam w sobotę czyli tydzień temu i juz pierwszy sie pojawił)

Dobrze, że nie mam jak zrobić Ci teraz zdjęcia mojej dwutygodniowej papryki, bo dopiero byś się wkurzyła na swoją Moją na dniach muszę pikować.
Ale chociaż pomidorki Cię ucieszą Moje dopiero zaczęłam wysiewać. Dopiero 8 odmian, bo mi ziemi zabrakło.
margaretka3 09:23, 17 mar 2017

abiko napisał(a)

Oj znam to znam. Rozmowa tylko pomoże, tłumacz, nic innego nie zrobisz.

No tłumaczę i przytulam, choć i mnie smutno.