Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 09:44, 24 kwi 2018

sierika napisał(a)
Gosia, w jakim miejscu masz obielę, zaciszne, słoneczne czy z cieniem, dostałam rok temu i dalej tkwi w donicy, nie mogę sie zdecydować czy w rabatę wepchac czt soliter....ojjj

Ewo, teraz jest na rabacie między stipą, jeżówkami, ale czeka na przesadzenie. Miejsce - w lecie pełne słońce. Zimą - wygwizdów, miejsce nieosłonięte od zimnych wiatrów. Piękna jest wtedy, gdy kwitnie, potem krzew raczej niepozorny. Moja jest jeszcze malutka, ale ładnie już przyrosła od tamtego roku.
margaretka3 09:45, 24 kwi 2018

kasja83 napisał(a)

Sprytny koncept....to ja tak coś pokombinuję w pasie pod płotem-sieje mi się tam wszystko dosłownie.

Kasiu, dzieje się u Ciebie...
margaretka3 09:48, 24 kwi 2018

AgataP napisał(a)

Jak sprawuje się Kesley? miałam go posadzić u siebie w roli zadarniacza, ale nie byłam pewna czy ładny kolor ma jesienią.

Gosia kusisz mnie tymi szkółkami, pewnie że bym zrobiła wyprawę - w okolicy Krakowa jest tyle fajnych dziewczyn z O. Na jednym dniu pewnie by się nie skończyło...

Kesley to świeży nabytek, jest śliczny. Jesienią, jeśli dobrze pamiętam, miał ciemnoczerwone liście. Tylko piszą, że on lubi wilgotno. Ja dam go na rabatę, gdzie mam właśnie problem z wysokim poziomem wód gruntowych, powinno mu być tam dobrze.
paniprzyroda 10:21, 24 kwi 2018

Zaglądam jak zawsze, pola bylinowe super, a najbardziej czekam na relacje z wysiewów. Obiela mam wrażenie to niezmordowany krzew. Przeżyła u mnie przeprowadzkę, ekstremalne warunki, zamierzam przesadzić ją jeszcze raz, mam nadzieję, że wytrzyma.
Agania 11:06, 24 kwi 2018

Gosia super było was poznać rodzinnie...fajnych masz chłopców...czytam, że masz jeszcze jednego synusia

Zaległości nadrobiłam, podziwiam wkład pracy

Nasionka wysiałam, jak długo kiełkuje jarmuż?
11:35, 24 kwi 2018
margaretka3 napisał(a)

A ogród dobija mnie. Czasami. Potem się podnoszę i idę ryć dalej

ciebie też) ...mnie dobił plewnik w zeszła środe ...ale jak sie przespałam to czwrtek piatek norałam znowu jak bym miała motorek z zadku

jeszcze plewienia troche mam ...coś popadało wczoraj to mam nadzieje ze szybko pójdzie ...oby ...bo plewnikowanie to nie jest czynnośc na która chce poswięcac czas)
Makusia 12:06, 24 kwi 2018

No i jak tam? Deszcz był? U mnie tez popiół (że aż się darni zdjąć porządnie nie dało ), ale wczoraj lekko przekropiło, a dzisiaj od rana jest niewyraźnie.
Cisy u mnie też bywały takie połamane (suche gałązki). Jednego kamikaze, to wręcz pokazywałam publicznie, bo usechł cały! i zanim zdążyłam go wywalić odbił od spodu, a teraz jest tylko nieco marniejszy, niż pozostałe.
margaretka3 12:23, 24 kwi 2018

paniprzyroda napisał(a)
Zaglądam jak zawsze, pola bylinowe super, a najbardziej czekam na relacje z wysiewów. Obiela mam wrażenie to niezmordowany krzew. Przeżyła u mnie przeprowadzkę, ekstremalne warunki, zamierzam przesadzić ją jeszcze raz, mam nadzieję, że wytrzyma.

Relacje z wysiewów? Nie odpuścicie? Gonię w piętkę po powrocie do domu. Pięciu odmian pomidorów dotąd nawet nie przepikowałam, ze 30 odmian przepikowane. Niektóre wysiewy już poszły do gruntu: pory, kalarepka, cebule, selery. Aaaa a propo selerów... selery ubiegłoroczne przeżyły zimę i sobie rosną nadal...
margaretka3 12:24, 24 kwi 2018

Agania napisał(a)
Gosia super było was poznać rodzinnie...fajnych masz chłopców...czytam, że masz jeszcze jednego synusia

Zaległości nadrobiłam, podziwiam wkład pracy

Nasionka wysiałam, jak długo kiełkuje jarmuż?

Agatko, jarmuż kiełkuje szybko, dwa dni mu wystarczą. Ubiegłoroczny przeżył zimę i zaczyna kwitnąć, mam nadzieję mieć wreszcie własne nasionka.
margaretka3 12:27, 24 kwi 2018

eee_taam napisał(a)

ciebie też) ...mnie dobił plewnik w zeszła środe ...ale jak sie przespałam to czwrtek piatek norałam znowu jak bym miała motorek z zadku

jeszcze plewienia troche mam ...coś popadało wczoraj to mam nadzieje ze szybko pójdzie ...oby ...bo plewnikowanie to nie jest czynnośc na która chce poswięcac czas)

Żebym miała tylko plewienie, to poszłoby szybko. Ale ja mam całą masę roślin do przesadzania, a tu upał i rosliny rosną za szybko. Bez czarny Eva właśnie przesadziłam, za późno... mam nadzieję, że nie padnie, bo wygląda koszmarnie...