Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

anna_t 13:52, 24 kwi 2018

Gosia jakie pomidory polecasz do gruntu?
masz sprawdzone miejsce gdzie zamawiasz nasiona? w tym roku pójdę w rozsady ale na przyszły może bym wysiała..
Mirka 14:37, 24 kwi 2018

margaretka3 napisał(a)

Dziewczynka Romciu, poprawiasz humor.
Dokładnie, z gryzoniami jest ciężko, bo w zimie nie ma jak sprawdzić, co się dzieje, a one nieźle harcują. Znalazłam nory większe niż moja pięść, ogromne, ponad metrowe graby na nimi ratuję, bo nie mają głównego korzenia, tamaryszka też zjadły. Wrzucam do tych nor karbid, może pomoże...

Na nornice dobra jest gnojówka z dzikiego bzu czarnego, a i roślinki będą zadowolone.(bardzo śmierdzi)
Ps. listeczków jarmużu spróbuję na pewno.
Gosialuk 15:02, 24 kwi 2018

Mirka napisał(a)

Na nornice dobra jest gnojówka z dzikiego bzu czarnego, a i roślinki będą zadowolone.(bardzo śmierdzi)
Ps. listeczków jarmużu spróbuję na pewno.

To ja nastawię, tylko czy podlewać tym rośliny czy lać bardziej w nory?
paniprzyroda 21:48, 24 kwi 2018

margaretka3 napisał(a)

Relacje z wysiewów? Nie odpuścicie? Gonię w piętkę po powrocie do domu. Pięciu odmian pomidorów dotąd nawet nie przepikowałam, ze 30 odmian przepikowane. Niektóre wysiewy już poszły do gruntu: pory, kalarepka, cebule, selery. Aaaa a propo selerów... selery ubiegłoroczne przeżyły zimę i sobie rosną nadal...

Odpuszczam u mnie zawsze okazuje się, po czasie, że coś zapomniałam wysiać, albo nasionka się schowały Gdzie przechowujesz swoje pikówki pomidorów i kwiatowe? Tyle odmian pomidorów, matuniu
Młode sadzonki selera w ub, roku kupowałam na rynku. Bardzo szybko okazało się, że wybija w kwiatostany i zostawiłam je, śliczne były. Ale zastanawiałam się, czy nie były ukorzeniane z tzw. piętką. Pierwszy raz, jak sadzę je ponad 20 lat takie zdarzenie miałam, żeby zakwitły w tym samym roku.
Gruszka_na_w... 22:24, 24 kwi 2018

Na nornice to najlepszy jest kot. W pierwszym ogrodowym roku miałam sporo norek. Od kiedy kot zamieszkał u nas na stałe, to nie ma ich wcale.
Zachęcona Twoją deklaracją o wysiewie ogórków, u siebie też w tym tygodniu wysieję. W prognozach nie zapowiadają chłodu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wendy79 23:23, 25 kwi 2018

margaretka3 napisał(a)

A ogród dobija mnie. Czasami. Potem się podnoszę i idę ryć dalej

Mnie dobija przynajmniej raz w tygodniu Chociaż w tym roku jest zdecydowanie na drugim miejscu w dobijaniu... Na pierwszym wciąż zęby ( no największemu wrogowi nie życzę)...
Informuję też, że w między czasie, kiedy się podnoszę z dna rozpaczy, zdążyłam wysiać fasolę i ogórki. Dosiałam groch i bób, bo niestety oberwało im się po marcowych mrozach.
Konieczki 23:30, 25 kwi 2018

Hej moja ksiezniczko
Ciesze sie wielce ze nie zapomnialas o mnie, musimy sie spotkac koniecznie
Teraz targi ogrodnicze beda ale na nich nic fajnego nie bylo rok temu...
kasja83 07:51, 26 kwi 2018

Wendy79 napisał(a)

Mnie dobija przynajmniej raz w tygodniu Chociaż w tym roku jest zdecydowanie na drugim miejscu w dobijaniu... Na pierwszym wciąż zęby ( no największemu wrogowi nie życzę)...
Informuję też, że w między czasie, kiedy się podnoszę z dna rozpaczy, zdążyłam wysiać fasolę i ogórki. Dosiałam groch i bób, bo niestety oberwało im się po marcowych mrozach.

Co do zębów...jestem na zakręcie od dwóch lat-aktualnie leczę pod mikroskopem. Nie chcę nawet pisać ile to kosztuje. Kolejni dentyści rokładają ręce-chwytam się wszystkiego;-( Także w zębowym piekle masz już towarzysza.
Od dna pasowałoby się kiedyś jednak odbić
Magleska 21:00, 26 kwi 2018

Macham

w końcu warzywa posiałam
Wendy79 22:52, 26 kwi 2018

kasja83 napisał(a)

Co do zębów...jestem na zakręcie od dwóch lat-aktualnie leczę pod mikroskopem. Nie chcę nawet pisać ile to kosztuje. Kolejni dentyści rokładają ręce-chwytam się wszystkiego;-( Także w zębowym piekle masz już towarzysza.
Od dna pasowałoby się kiedyś jednak odbić

Oby jak najszybciej, w piekle jednak mi się nie podoba