Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Urszulla 18:20, 20 kwi 2018

Gosiu pracujesz w ogrodzie?
Wendy79 20:16, 20 kwi 2018

Gosiu, tęskniłam bardzo za relacjami z Twojego ogrodowego życia i prawie przegapiłam, bo ostatnio jestem coraz rzadziej. Podziwiam za zaparcie, mnie siłą w tym roku do warzywnego trzeba ciągnąć, sama nie wiem dlaczego. Nie chce mi się tam w ogóle działać. No cóż... Własnie dzisiaj, zamiast na warzywnym działać, siedziałam godzinkę na nowej rabacie piwoniowej...
Ponoć na początku maja mam się w końcu doczekać dostawy sadzonek żywopłotów. Jeśli dalej szukasz cisa, umieszczę zapewne u siebie zdjęcia tego co przyjedzie. Ściskam
sylwia_slomc... 20:43, 22 kwi 2018

Gosia bardzo się cieszę, że przyjechałaśMam nadzieje do kolejnego razu
Relacja tutaj
https://www.ogrodowisko.pl/watek/8273-ogrod-botaniczny-w-krakowie?page=4#post_3
Magleska 21:57, 22 kwi 2018

dziękuję za spotkanie
zaznaczam wątem i zapoznam się w najbliższym czasie ,bo chyba tu jeszcze u Ciebie nie byłam
Toszka 08:48, 23 kwi 2018

U cisów te suche gałązki są wynikiem połamania. Odetnij i zapomnij. Nic złego.
ElzbietaFranka 09:19, 23 kwi 2018

margaretka3 napisał(a)
Wstawię jeszcze zdjęcia cisów, te blade gałązki mnie niepokoją - i lecę wołać Toszkę na pomoc. A jak cięłam, nie był takich przebarwień, wczoraj zauważyłam.

Witam Gosia Toszka napisala, ze obciac to swoja droga bo widac, ze ulamane.
Ale zobacz czy nie maja czerwcy, bo na tym zdj w powiększeniu tak wyglada jak by coj bylo cos przylepione do łodyg i niektore igly punktowo maja kropki biale.
Cisy to tez moja bolaczka wiec tez obserwuje i przegladam kazdy tydzien.
Wrazie czego oprysk Polysetem.
margaretka3 09:25, 23 kwi 2018

Kawa napisał(a)
Gosia matko ile ty masz do okiełznania i dajesz radę??!!
u mnie też kilka takich gałazek cisowych

Kamilko, no właśnie nie daję rady Głowa boli, jak widzę, ile jeszcze nie zrobione.
margaretka3 09:36, 23 kwi 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Ewa (być może) powoże, bo przerabia to wiosną od 2 lat i konsultowała się z p. Olszanowskim (cis, choina). Obetnij, co się da albo otrzep i pozbieraj i opryskaj albo octanem wapnia (często) albo chemią topsin i potem (po 10 dniach) jeszcze raz topsin a potem coś innego. Podlej previcurem. To jest grzybowe: zamieranie pędów chyba się nazywa. Ja w zeszłym roku miałam pogrom (więdły normalnie całe gałązki), dałam octan, previcur, wodę w sezonie, pokrzywę 2 razy i czosnek jeden raz. I w tym jest dużo lepiej ale to nie jest walka skończona. Choinie dawałam dodatkowo żelazo ale bez pokrzyw.

A to od Ani w ziołowniku to jest czosnek chyba ozdobny kwitnący w sierpniu.

Jak się zbiera nasiona pierwiosnków i jak się je sieje?

Wybierasz się na lilaki - mogę przywieźć tytoń leśny.

Podziwiam zakres prac wykonanych.

Ewo, zmartwiłam się takimi informacjami. Od razu obcięłam i pozbierałam wszystkie gałązki. Zastanawiam się, jak wyglądają zwiędnięte gałązki cisa, takich nie znalazłam. Były tylko z takimi bardzo jasnymi igiełkami.
Obserwuję je codziennie teraz.

Nasionka pierwiosnków dostałam od Miry, ją trzeba w tej sprawie przepytać.

Na liliowce nie dam rady pojechać. Za daleko i w dodatku tydzień przed Komunią najmłodszego. Może Gabrysia przygarnęłaby dla mnie tytoń? - muszę ją poprosić.
margaretka3 09:39, 23 kwi 2018

tulucy napisał(a)
Gosiu no jak się nie przyznajesz, jak tylko od Ciebie miałam nasionka... Jeszcze aminek tam był i coś jeszcze... I ta rudbekia

He he wszystkie dowody wskazują na mnie
Czyli dokładnie tak jak robię rabaty, tak i wysyłam paczuszki - zawsze coś wcisnę
margaretka3 09:45, 23 kwi 2018

Urszulla napisał(a)
Gosiu pracujesz w ogrodzie?

W piątek pakowałam dziecko na dziesięciodniowy wyjazd, o 3.00 w nocy odwiozłam
Ale sobota była w ogrodzie. Przekopałam ziemię na nowej rabacie brzozowej.
Namęczyłam się z wykopywaniem roślin, które tam rosły chyba ze trzy lata. Rozplenice i rozchodniki o średnicy ok. 30 cm...