Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 12:31, 24 kwi 2018

Makusia napisał(a)
No i jak tam? Deszcz był? U mnie tez popiół (że aż się darni zdjąć porządnie nie dało ), ale wczoraj lekko przekropiło, a dzisiaj od rana jest niewyraźnie.
Cisy u mnie też bywały takie połamane (suche gałązki). Jednego kamikaze, to wręcz pokazywałam publicznie, bo usechł cały! i zanim zdążyłam go wywalić odbił od spodu, a teraz jest tylko nieco marniejszy, niż pozostałe.

Makusiu, na szczęście popadało. Dziś wysieję fasolki, groch i ogórki w warzywniku.
Pamiętam Twojego cisa i jak patrzę na moje, to liczę, że się opamiętają.

Nowych suchych gałązek na cisach od piątku brak.
Mirka 12:35, 24 kwi 2018

margaretka3 napisał(a)

Agatko, jarmuż kiełkuje szybko, dwa dni mu wystarczą. Ubiegłoroczny przeżył zimę i zaczyna kwitnąć, mam nadzieję mieć wreszcie własne nasionka.

O widzisz i to jest dobra wiadomość. Ja dednego zostawiłam i też przeżył zimę. Zaczyna kwitnąć.
Ps. Kiedy nasiona zbierasz z jarmużu?
margaretka3 12:44, 24 kwi 2018

Jak nasienniki będą się wydawać suche, muszą mieć jasnobrązowy kolor.

Spróbuj, jakie smaczne są te pączki kwiatowe i młode listeczki Wczoraj podjadałam świeżutkie.
roma2 12:48, 24 kwi 2018

Ja też widziałam dziewczynkę w niebieskiej sukience . Mam Gosiu taki sam problem jak Ty z nornicami i chyba z karczownikiem . Straciłam w ten sposób jabłonkę Golden Hornet, i trzy brzózki. I sporo bylin zeżartych. Miałam lekką załamkę, ale się wykaraskałam i caaaały przyszły tydzień, będę norać na działce.
Anitka 12:49, 24 kwi 2018

Fajnie, że mogłam poznać prawie cała twoja rodzinkę. Ja też podglądam często po cichutku twoje poczynania ogrodowe i zachwycam się bylinowymi zestawieniami.
Szkoda, że czasu zabrakło na dłuższe pogaduchy.
margaretka3 12:55, 24 kwi 2018

roma2 napisał(a)
Ja też widziałam dziewczynkę w niebieskiej sukience . Mam Gosiu taki sam problem jak Ty z nornicami i chyba z karczownikiem . Straciłam w ten sposób jabłonkę Golden Hornet, i trzy brzózki. I sporo bylin zeżartych. Miałam lekką załamkę, ale się wykaraskałam i caaaały przyszły tydzień, będę norać na działce.

Dziewczynka Romciu, poprawiasz humor.
Dokładnie, z gryzoniami jest ciężko, bo w zimie nie ma jak sprawdzić, co się dzieje, a one nieźle harcują. Znalazłam nory większe niż moja pięść, ogromne, ponad metrowe graby na nimi ratuję, bo nie mają głównego korzenia, tamaryszka też zjadły. Wrzucam do tych nor karbid, może pomoże...
margaretka3 12:57, 24 kwi 2018

Anitka napisał(a)
Fajnie, że mogłam poznać prawie cała twoja rodzinkę. Ja też podglądam często po cichutku twoje poczynania ogrodowe i zachwycam się bylinowymi zestawieniami.
Szkoda, że czasu zabrakło na dłuższe pogaduchy.

Dzięki, Anitko.
Miło mi, że zaglądasz. Lubię testować nowe zestawienia, dlatego ciągle coś przesadzam
sylwia_slomc... 13:25, 24 kwi 2018

margaretka3 napisał(a)

Relacje z wysiewów? Nie odpuścicie? Gonię w piętkę po powrocie do domu. Pięciu odmian pomidorów dotąd nawet nie przepikowałam, ze 30 odmian przepikowane. Niektóre wysiewy już poszły do gruntu: pory, kalarepka, cebule, selery. Aaaa a propo selerów... selery ubiegłoroczne przeżyły zimę i sobie rosną nadal...

Seler po zimie pójdzie w kwiat i nasiona
margaretka3 13:29, 24 kwi 2018

Wiem, na to liczę.
13:31, 24 kwi 2018
margaretka3 napisał(a)

Żebym miała tylko plewienie, to poszłoby szybko. Ale ja mam całą masę roślin do przesadzania, a tu upał i rosliny rosną za szybko. Bez czarny Eva właśnie przesadziłam, za późno... mam nadzieję, że nie padnie, bo wygląda koszmarnie...

ale tej wiosny nie było pogody na przesadzanie ...ja przesadziłam azalie poczatkiem kwietnia ...szpaler mojego wzrostu ...jeszcze było w miare wilgotno ...ale co z tego jak musiał wode lat ...bo do wczoraj nie padało ... a tego deszczu co spadł to duzo za mało patrzyłam wczoraj chyba nawet zakwitną ....ale widze tez ze liście na niektórych gałazkach ruszyły ...to jest dobrze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies