Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

jolanka 09:22, 02 maj 2018

Podglądam i podziwiam
Co posadziłaś na tej nowej rabacie?
Toszka 09:50, 02 maj 2018

abiko napisał(a)
No Gosia jak niezłe mieszkankota rabata.
Rozchodniki od ciebie zjadają mi opuchlaki, wczoraj przesadziłam w nową miejscówkę, no załamka. Twoje cudne kępy a u mnie bida.

Jedynym ratunkiem jest podlanie 2-3 wiadrami roztworu Decisu lub Mospilanu. Lać trzeba pomalutku, naokoło tak by woda ze środkiem wsiąkła głęboko w glebę i nasączyła ją preparatem. Procedurę trzeba powtarzać np.raz na miesiąc. Rozchodniki mają dość szeroki i w miarę płytki system korzeniowy w kształcie pająka. promień podlania zależy od wielkości kępy.
Niestety, rozchodniki to przysmak opuchlaków, bo korzenie są grube i mięsiste. Śmiem twierdzić, że rozchodniki wręcz wabią opuchlaki. Podobnie jak łubin.
abiko 09:59, 02 maj 2018

Toszka napisał(a)

Jedynym ratunkiem jest podlanie 2-3 wiadrami roztworu Decisu lub Mospilanu. Lać trzeba pomalutku, naokoło tak by woda ze środkiem wsiąkła głęboko w glebę i nasączyła ją preparatem. Procedurę trzeba powtarzać np.raz na miesiąc. Rozchodniki mają dość szeroki i w miarę płytki system korzeniowy w kształcie pająka. promień podlania zależy od wielkości kępy.
Niestety, rozchodniki to przysmak opuchlaków, bo korzenie są grube i mięsiste. Śmiem twierdzić, że rozchodniki wręcz wabią opuchlaki. Podobnie jak łubin.

O widzisz, dziękuję Toszka. Ja wcześniej wybierałam te robale, ale to walka z wiatrakami a faktycznie opuchlaki mi wcinają rozchodniki jak ja sałatę
Dobrze, tak zrobię, mam Decis nawet.. nie ma wyjścia.
kasja83 10:25, 09 maj 2018

margaretka3 napisał(a)
Na szybko krótka notatka robotnicza.
Nowa dostawa szczęścia o powierzchni ok. 45 m2.

Jak cudnie ujęłaś nową robatę...szczęście na metry kwadratowe
ivo 10:28, 09 maj 2018

Jestem ciekawa ile Ty tam masz tego areału do obrobienia bo mi się zdaje że to hektary są.
abiko 10:38, 09 maj 2018

Gosia.. patrz mam, przeżył, pachnie
margaretka3 11:55, 11 maj 2018

sierika napisał(a)
Nowe szczęścia, no tak, powierzchnia spora więc bedzie sensowna rabata.
Gdyby jeszcze padało co jakis czas odpoczęłoby się od dźwigania konewek, swoją droga to masz zapał nieustajacy do twórczej pracy, zazdroszczę zapału.

Mam taką nadzieję, Ewo... że sensowna...
Na szczęście popadał dwa dni temu tak, że do dziś jeszcze to widać.Ale zanim to nastąpiło poprzykrywałam warzywniak włókniną, nic nie chciało kiełkować, marchew chyba nadal nie skiełkowała. Po niedzieli posieję jeszcze raz.

Zapał jeszcze jest, o dziwo

Gosialuk napisał(a)
Podziwiam, zwłaszcza za całą tą wstępną część mozolną i pracochłonną.
Dopiero dojechałem. Wysłałam priv.

Właśnie tę wstępną część to ja bardzo lubię. Serio.
A na nowej rabacie było jest sporo. Tam był obniżony teren i wysoki poziom wód gruntowych, więc musiałam nawieźć sporo ziemi.

Bylinówka zmienia swoje kolorowe oblicze każdego dnia. Zdjęcia sprzed 5 dni są już mocno nieaktualne...

Magleska napisał(a)
......ale podziałane .....fajna rabata się tworzy
na razie tylko fotki oglądam ,ale obiecuję się wczytać bardziej
buziaki
ps . Będziesz u Sylwii ?

Na nowej rabacie nastąpiła przerwa. Musiałam ogarnąć resztę ogrodu, żeby to jakoś wyglądało...

Dalea ruszyła po zimie.

Żeleżniak poszedł w liście, tylko trzy pędy kwiatowe wypuścił.
margaretka3 11:56, 11 maj 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Informuję, że czytelnik nie otrzymał informacji, czym tam tak mieszałaś. Z racji podeszłego wieku brakuje mi w oku ostrości i czuję niedosyt informacji.
Rabata słusznej wielkości. Takie lubię, choć jestem szczęśliwa, że już nie muszę takich obsadzać.
Miłego tygodnia Gosiu.

Mój drogi Czytelniku, słuszna uwaga Na razie pomieszałam brzozy wielopniowe, trzcinnik krótkowłosy, molinię, czyściec Hummelo, psiząb kwitnący na biało oraz derenia Kelsey'a. Dojdzie jeszcze czyściec wielokwiatowy, bodziszki i pewnie coś jeszcze, ale z racji niedzielnej uroczystości nie mam czasu o tym myśleć.

Szerszy kadr na bylinówkę można zarzucić, bo wyrównałam wreszcie ścieżkę.

I truskawki opatulone.