Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Anda 10:55, 02 lis 2015

margaretka3 napisał(a)

Kupiłam:

Geoff Hamilton,
Wedding Piano
Giardina
Spirit of Freedom
Kronprinsesse Mary (Poulcas018)
I gratis dostałam Myriam wielkokwiatową - dzięki uprzejmości Reni

Jak posadzę, to kliknę zdjęcie rabatce.

Głowię się, czym uzupełnić rabatkę z różami.
Na rabtkę pod domem planuję:
Wedding Piano, Spirit of Freedom, Kronprinsesse Mary i chyba Myriam, bo tam byłaby trochę osłonięta od deszczu, którego nie za bardzo lubi.

Drogie różomaniaczki, czy to dobre połączenie? Jak myślicie?

Zastanawiam się, czy obwódkę zrobić z bukszpanu czy bylin np. kocimiętki, szałwii.

Kolory pastelowe w sumie zawsze do siebie pasuja. Moze byc troche mdlo. Moze uzupelnisz czyms w mocniejszym kolorze? Jakas purpura, moze driakiew, by tam ladnie wygladala. Szalwia Caradonna tez by tam pasowala. Mam obwodke z niskiej kocimietki. Ladnie wyglada wg mnie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:56, 02 lis 2015

margaretka3 napisał(a)

Na ognistej zimujące żółta i czerwona.

Sliczne sa, tzn. ta czerwona bardziej mi sie, ale ja ogolnie nie przepadam za zoltym
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
margaretka3 11:12, 02 lis 2015

Gabriela napisał(a)
Prześliczne chryzantemy, marzą mi się takie zimujące w gruncie, ale do tej pory trafiały mi się egzemplarze, które rzadko zdążyły zakwitnąć.
Koty, ach te koty - wzięłabym wszystkie trzy, bo razem świetnie się chowają, ale pięć kotów to już byłaby kociarnia.

Gabrysiu, koniecznie muszę się z Tobą podzielić moimi chryzantemami.

Kolejne, które u mnie zimują i kwitną:

Własnie odkryłam, że mam białą z różowawym środkiem A nie miałam.

Paloma kwitnie w tym roku już od trzech tygodni.

Różowa to prawdopodobnie odmiana Rokoko, ale nie jestem pewna. To jedna z moich ulubionych
Anda 11:15, 02 lis 2015

margaretka3 napisał(a)

Gabrysiu, koniecznie muszę się z Tobą podzielić moimi chryzantemami.

Kolejne, które u mnie zimują i kwitną:

Własnie odkryłam, że mam białą z różowawym środkiem A nie miałam.

Rany, ja tu jeszcze na chryzantemowke zachoruje Piekna jest

margaretka3 11:23, 02 lis 2015

Ewo, Iwonko, Reniu, Madziu, Jano, Aniu (Makao), Sylwio, Aniu (Mała Mi)!
Dzięki wielkie za wsparcie i słowa otuchy! Nie ma to, jak się porządnie wypłakać, potem wyspać, a następnego dnia wziąć się za robotę

Dla Was nowa odmiana chryzantemy, którą właśnie przywiozłam sobie od mamy. W pięknym amarantowym kolorze. Jeszcze nie wiem, czy zimuje. Ale to się da sprawdzić

margaretka3 11:38, 02 lis 2015

Makao_J napisał(a)
To okropne przeżycia. Współczuję. Co nas nie zabije to nas wzmocni. Zgadzam się z dziewczynami. Musisz to wypłakać to będzie lepiej.
Też niedawno przeszłam załamanie i ryczałam z tydzień a potem było już lepiej.
Ściskam mocno.

Aniu, cieszę się, że się znowu pojawiłaś I niech już będzie lepiej na stałe
Kolejne zimujące chryzantemy u mnie:
prawdopodobnie odm. Apollo

oraz odm. Helios
margaretka3 11:41, 02 lis 2015

Anda napisał(a)

Fajnie, ze jednak dalas rade odpowiedziec i nie przeoczylas pytania, dzieki

Te nasionka to z jakies arbuza, czy kupilas? W sumie najlepsze arbuzy sa z Turcji albo Grecji, a tam sucho, czyli one uwielbiaja susze

Nasionka w tym roku miałam z wymiany nasion na innym forum, rok wcześniej nasiona kupowałam i oglądąłam tylko kwiatki, śliczne zresztą
margaretka3 11:47, 02 lis 2015

Anda napisał(a)

Kolory pastelowe w sumie zawsze do siebie pasuja. Moze byc troche mdlo. Moze uzupelnisz czyms w mocniejszym kolorze? Jakas purpura, moze driakiew, by tam ladnie wygladala. Szalwia Caradonna tez by tam pasowala. Mam obwodke z niskiej kocimietki. Ladnie wyglada wg mnie

Zastanawiałam się nad różami w mocniejszych kolorach, ale skończyło się na pastelach Może w przyszłym roku się skuszę, jak najpierw w realu pooglądam purpury u Reni

Żeby nie było mdło, dam byliny w fioletach lub ciemnym różu. Może przetacznik albo albo jezówki. Drakwii w ciemnym kolorze jeszcze nie mam.
A ta jednoroczna biała ciągle nie daje się przymrozkom. Zdjęcie z wczoraj.
margaretka3 11:55, 02 lis 2015

Anda napisał(a)

Rany, ja tu jeszcze na chryzantemowke zachoruje Piekna jest

Ty zarażasz różyczką, to ja będe chryzantemówką
Pytałaś mnie u siebie o odmianę tej różowej, nie zdążyłam Ci wtedy odpowiedzieć. Być może to Rokoko, ale nie jestem pewna. Zresztą, mam wrażenie, że każdy producent nazywa je sobie po swojemu
Czekam na rozwinięcie pąków u jeszcze jednej różowej - jasnoróżowej z ciemnoróżowym środkiem, też śliczej, tylko późnozakwitającej.

AsiaK_Z 12:05, 02 lis 2015

Witaj Gosiu, teraz już będzie lepiej, czas leczy rany.

Co do "kwiecistych" chorób - katalog się rozszerza różyczka, chryzantemówka, clematisówka... ach czasu na wymienianie zabraknie
Macham