Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Klein Kottorz

Ogród w Klein Kottorz

ElzbietaFranka 11:07, 22 lip 2023

A ty kompost masz musisz koniecznie z glina wymieszac?

Glina nie zaszkodzi. Szkoda, że bliżej nie mieszkasz. Odkopalabys u mnie dwa sztychy szpadlem i gliny ile chcesz. U mnie wszystkie podniesienia z gliny i ziemią zasypane.
daszum 21:52, 27 lip 2023

Elu u mnie pod spodem na gł. 2 m też jest glina.
Jak syn robił wykop pod podnośnik samochodowy to tę glinę zagospodarowałam.
W tym roku nie mam kompostu, wszystko wyschło zamiast przerobić się na kompost.
ElzbietaFranka 00:26, 02 sie 2023

Bardzo się cieszę, że lilie kwitną. W ciemno urwałam dobrze, że 2 kolory. U mnie są 4 kolory.
Mam też różowy bardziej we wrzos wpadający, ale coś słabo kwitnie.
Nie miałam korków nawozowych jak czyściłam oczko wtedy zawsze daje i obficie kwitły.
W tym roku tak sobie ciepła woda może dlatego.
sylwia_slomc... 01:05, 02 sie 2023

Danusiu Werticilioza objawia się tak, ze nagle zwiędną listki na jednej lub kilku gałązkach, a potem zaschną na wiór i nie opadną z drzewa ( czasem opadają, ale u mnie rzadko) W przekroju takiej gałązki po przycięciu widać czarne kropki lub pierścienie. Wycinasz taka gałąź za chwile pada kolejna, aż do uśmiercenia rośliny.
Twoje klony wyglądają jak by im susza doskwierała i to nie koniecznie w korzeniu, ale może w powietrzu. Klony palmowe lubią wilgotne powietrze inaczej przysychają listki. A czytam, ze u Ciebie susza była. Co do pnia może to być wina częstego podlewania ? może był stale moczony. Sprawdź też czy np. krety lub nornice nie przykopały za głęboko szyjki, u mnie tak było z rodkami parę lat temu. Gdybyś znalazła zgrzebanie wokół klona to sprawdź czy nie ma tunelu pod nim co powoduje, że korzenie w powietrzu i nie mają jak wody czerpać przez co też zasychanie liści być może.

Jeśli kora była często moczona to mogła też wdać się jakaś infekcja bakteryjna. Jeżeli kora jest mokra i gnije po całym obwodzie to jest to też przyczyna zasychających liści. o nie ma prawidłowej transmisji wody i składników.

Trzeba by to wszystko zweryfikować wtedy może uda się ustalić przyczynę i zlikwidować jej skutki.
daszum 21:58, 02 sie 2023

Elu dzisiaj zakwitły 3 lilie
Dobrze, że piszesz o korkach nawozowych, muszę o tym pamiętać.
Ja wody nie wymieniałam, bo była czysta.
daszum 22:10, 02 sie 2023

Sylwia dzięki za obszerną analizę problemu.
Listki klonu Inaba-Shidare prawdopodobnie podsychały z powodu suchego powietrza.
Oberwałam je i na razie jest dobrze.

Klon Tamukeyama rośnie nadal w doniczce.
Nagle, w ciągu jednego dnia zaczęły mu zasychać liście, ale nie opadały.
Starałam się je pozrywać, ale nadal zasychają.
Zrobię zdjęcie to będzie łatwiej coś ustalić.
sylwia_slomc... 02:25, 03 sie 2023

Czasem nie wyrzucaj tych oberwanych listków na kompost, najlepiej je spalić lub do śmieci, ale zmieszanych nie biodegradowalnych. I jeśli będziesz cokolwiek robiła z tym klonem jakiekolwiek narzędzia do pielęgnacji, cięcia, grzebania w ziemi. Dokładnie zdezynfekować denaturatem lub ogniem. Bo jeśli werticilioza to rozniesiesz po ogrodzie, a to równa się strata kolejnych roślin. Utnij kawałek gałązki tego klona, najlepiej takiej co już liście zamarły i pokaż przekrój.
daszum 17:34, 05 sie 2023

Sylwia mam zdjęcia.

Klon palmowy Tamukeyama ma na całości podsuszone listki. To się stało nagle po kilku upalnych dniach. Listki nadal schną, rośnie w plastikowej donicy. Gałązki ma cieniutkie.

Klon Inaba Shidare myślę, że już jest w porządku.

daszum 17:44, 05 sie 2023

Przy okazji zrobiłam zdjęcia ogrodu.

daszum 18:10, 05 sie 2023