Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Klein Kottorz

Ogród w Klein Kottorz

Alija 11:07, 05 lut 2026

Danusiu, bardzo jestem ciekawa tych tulipanów. U nas sadzenie by się to nie udało, cały czas ziemia jest pokryta śniegiem i zmarznięta.
Trzymam kciuki.
daszum 23:15, 05 lut 2026

mirkaka napisał(a)
Danusiu, czyli posadziłaś w taką zmarzniętą ziemię te tulipany? Jak tego dokonałaś?
Trzymam za nie kciuki

Mirka u nas jest o wiele cieplej niż u Was. Nie zmienia to jednak faktu, że mimo plusowych temperatur ziemia była zamarznięta. Znalazłam bardziej miękki fragment na brzegu rabaty, kopałam szpadlem większy dołek i wrzucałam po kilka cebul. Przysypałam ziemią, starałam się rozbijać ziemię zamarzniętą.
Dziękuję za trzymanie kciuków, co ma być to będzie
daszum 23:18, 05 lut 2026

Alija napisał(a)
Danusiu, bardzo jestem ciekawa tych tulipanów. U nas sadzenie by się to nie udało, cały czas ziemia jest pokryta śniegiem i zmarznięta.
Trzymam kciuki.

Alicjo u nas śniegu jak na lekarstwo.
Ja co roku sadzę tulipany w grudniu lub styczniu, ale były inne zimy.
Dziękuję za kciuki
daszum 23:32, 05 lut 2026

Czuję wiosnę
Wczoraj w Dino kupiłam dwie hortensje ogrodowe, a dzisiaj w B. dwa ciemierniki "powojne".
Nie wiecie co to za ciemierniki? Ja też nie wiedziałam
To ciemierniki orientalne, które mają kwiaty różowo-fioletowe podobne do powojników.
Ciemierniki i hortensje postanowiłam wynieść do widnego nieogrzewanego garażu, mam nadzieję, że przetrwają.
Monika83 07:40, 06 lut 2026

daszum napisał(a)
Czuję wiosnę
Wczoraj w Dino kupiłam dwie hortensje ogrodowe, a dzisiaj w B. dwa ciemierniki "powojne".
Nie wiecie co to za ciemierniki? Ja też nie wiedziałam
To ciemierniki orientalne, które mają kwiaty różowo-fioletowe podobne do powojników.
Ciemierniki i hortensje postanowiłam wynieść do widnego nieogrzewanego garażu, mam nadzieję, że przetrwają.
A wiemy co to za ciemierniki orientalne o pełnych kwiatach to jest moja ulubiona grupa ciemierników Rok temu na początku lutego też były te orientalne w biedronce ale nie w każdej. A cebulkom tulipanów nic nie będzie w mrozy i pełny rozmach zakupu To zajrze dziś do 3 biedronek
Monika83 07:41, 06 lut 2026

Danusiu zrób zdj zakupu ciemierników
daszum 10:17, 06 lut 2026

Moniko chodziło mi o to, że były opisane jako ciemierniki powojne

To hortensje, może rozpoznasz.

mirkaka 11:56, 06 lut 2026

Wow, takie kwitnące kupiłaś? może być w garażu za zimno, myślę o ogrodówkach, bo ciemiernikom nic nie będzie. U mnie w nieogrzewanym garażu koło 4 st w te mrozy.
Biała piękna, też mam, ale jej kwiaty łapią chyba szarą pleśń bo zawsze brązowieją i usychają, nie przekwitają jak inne ogrodówki. I moja biała jest bardziej wrażliwa na mróz, nie zawsze kwitnie, po tej zimie pewnie też nie zakwitnie. Może swoją będziesz trzymać w donicy i zimować w garażu?
Kordina 16:35, 06 lut 2026

daszum napisał(a)

Ta hortensja jest bardzo podobna w pokroju kwitów do mojej o nazwie You & Me Together. Nie wiem czy przetrwa tą cieżką zimę, poprzednie lekkie przetrwały bez zarzutu, czas okaże
Monika83 18:21, 06 lut 2026

Kordina napisał(a)

Ta hortensja jest bardzo podobna w pokroju kwitów do mojej o nazwie You & Me Together. Nie wiem czy przetrwa tą cieżką zimę, poprzednie lekkie przetrwały bez zarzutu, czas okaże
Na 100% to nie jest Together, zupełnie inny kształt kwiatów.. Poniżej fot. Together