Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Klein Kottorz

Ogród w Klein Kottorz

Monika83 18:31, 06 lut 2026

Danusiu nie ma takiego gatunku ciemierników ,,powojne,, albo doszło do jakiegoś błędu w literówce albo z ludzi chcą zrobić głupich Co do identyfikacji hotek ogrodowych to trzrba będzie poczekać do kolejnego roku gdy zakwitną w gruncie, bo teraz są pędzone i kształt kwiatów może się różnić niż gdy będą już kwitły w gruncie.
daszum 23:39, 06 lut 2026

mirkaka napisał(a)
Wow, takie kwitnące kupiłaś? może być w garażu za zimno, myślę o ogrodówkach, bo ciemiernikom nic nie będzie. U mnie w nieogrzewanym garażu koło 4 st w te mrozy.
Biała piękna, też mam, ale jej kwiaty łapią chyba szarą pleśń bo zawsze brązowieją i usychają, nie przekwitają jak inne ogrodówki. I moja biała jest bardziej wrażliwa na mróz, nie zawsze kwitnie, po tej zimie pewnie też nie zakwitnie. Może swoją będziesz trzymać w donicy i zimować w garażu?

Mirko nie mam gdzie ich trzymać, w domu będzie im za ciepło. U mnie w piwnicy też jest ciepło.
Hortensje dałam do pudełek i włożyłam do dużego pojemnika plastikowego. Jak będą większe mrozy przykryję je czymś od góry.
Biała jest zdrowotnie podejrzana, zauważyłam kilka brązowych liści.

Chciałam jedynie dodać, że w drugim Dino te same hortensje przecenili i były dzisiaj po 14,99 zł/szt W tej sytuacji kupiłam jeszcze po dwie białe i różowe
daszum 23:41, 06 lut 2026

Kordina napisał(a)

Ta hortensja jest bardzo podobna w pokroju kwitów do mojej o nazwie You & Me Together. Nie wiem czy przetrwa tą cieżką zimę, poprzednie lekkie przetrwały bez zarzutu, czas okaże

Bożenko Monika pisze, że to nie Together
Mam w planie ją kupić, mam ją w koszyku z kilkoma innymi
daszum 23:45, 06 lut 2026

Monika83 napisał(a)
Danusiu nie ma takiego gatunku ciemierników ,,powojne,, albo doszło do jakiegoś błędu w literówce albo z ludzi chcą zrobić głupich Co do identyfikacji hotek ogrodowych to trzrba będzie poczekać do kolejnego roku gdy zakwitną w gruncie, bo teraz są pędzone i kształt kwiatów może się różnić niż gdy będą już kwitły w gruncie.

Moniko pewnie jakaś sprzedawczyni w B. chciała w ten sposób podkreślić, że mają kształt kwiatów podobny do powojników.
Dzisiaj dokupiłam jeszcze cztery hortensje, za te pieniądze żal nie kupić.
Szkoda, że wszędzie są tylko te dwie odmiany.