Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe królestwo

Moje małe królestwo

Rumianka 21:51, 09 lis 2015

A jeszcze chce Ci powiedzieć, że upolowałaś super latarenkę. Mam takie 2, jedna dość duża, a druga mniejsza. Ja na punkcie latarenek mam pier...ca, podobają mi się coraz to inne i najlepiej byłoby wszystkie je mieć...
olga80 10:16, 10 lis 2015

Kindzia napisał(a)
Lilie musisz teraz posadzić wszystkie, inaczej Ci zaczną kiełkować i nic z tego nie będzie. Musiałabyś je przetrzymać w lodówce przez zimę...

Teraz nie powinnaś nawozić róż, mam nadzieję, że ten obornik masz przekompostowany?
Róże muszą przechodzić w stan spoczynku, nie możesz im dawać impulsu do wytwarzania nowego, bo zmarzną. Jak się poważnie ochłodzi i przez kolejnych parę nocy będzie tak z -5 wtedy zaczynasz je dopiero kopczykować ziemią kompostową albo ogrodową. Na razie jeszcze za ciepło.

Jak oporządzisz latarenkę będzie super zdobić.

Macham

Róże w zeszłym roku tak kopczykowałam i w tym roku pięknie mi kwitły obornik oczywiście przekompostowany, pokopczykowałam tylko róże które już nie kwitną może faktycznie mogłam z tym jeszcze poczekać do mrozów w przyszłym rokubedę mądrzejsza latarenke oczywiście odnowię kupiłam już białą farbę.
olga80 10:19, 10 lis 2015

Rumianka miło mi, że odwiedziłam mój wątek dobrociami się częstuj takie wirtualne to chociaż w boczki nie idą Latarenki też bardzo mi się podobają wiec jak ją zobaczyłam w starociach to nawet się nie zastanawiałam
dominika_ 14:05, 10 lis 2015

To teraz pochwal się efektem końcowym latarenki
olga80 14:48, 10 lis 2015

dominika_ napisał(a)
To teraz pochwal się efektem końcowym latarenki

Latarenka jeszcze nie pomalowana
Dominika11 14:49, 10 lis 2015

poczekamy, ale nie maluj za długo
olga80 15:03, 10 lis 2015

Ostatnio myślę o swoim przedogródku, którego tak naprawdę nie ma bo czekamy na zrobienie chodnika wiosną
płot imituje ścianę , po lewej stronie jest furtka a po prawej przy stożku zaczynają się schody. długość rabaty to 9m a szerokość 1,8m.
i zaczynają
od lewej jest stożek ( on tam faktycznie rośnie i ma raczej półcień)
za stożkiem hortka vanika ,stożek obsadzony żurawka lime marmalade, kulki buksikowe obsadzone kostrzewą siną a za kulkami 2 róże długo kwitnące różowe myślałam o rosarium i kolejny stożek taki mam zamysł jak ktoś coś podpowie bede wdzięczna

oczywiście wiosną tulipany i czosnki
dodam , że nie moge posadzić nic wysokiego bo elewacja nie jest dokończona jak przestanie padać to wstawię oryginalne foty jak jest
dominika_ 16:26, 10 lis 2015

Ta jedna hortka nie będzie pasowała albo musisz dać drugą z prawej strony jako powtórzenie albo ją usunąć, takie moje zdanie.
mirkaka 16:30, 10 lis 2015

Fajnie, tylko trochę mi nie pasują po bokach stożki wyższe niż środek rabaty Róża rosarium Uetarsen nie należy do bardzo wysokich, chyba do 1,2-1,5 m dorasta
olga80 17:22, 10 lis 2015

Dominik z hortką masz racje pokombinuje coś aby były 2.
Mirka chętnie dałabym coś szczepionego na pniu na środku ale tam jeszcze elewacje będzie robiona wiec nie mogę dać nic wysokiego. Stożki nie będą zbyt wysokie. Jest jeszcze jedna ewentualność aby dodać jeszcze jeden na środku i ten niech by był wysoki a po bokach niskie i teń środkowy obsadzić różami ? ?