Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 18:26, 21 lis 2015

Flower1 napisał(a)
Ale piekne te wiosenne fotki ,tulipany cudne ,uwielbiam połaczenia kolorow u Ciebie..

Dziękuje, bardzo się cieszę połączenia czasem dają po oczach mnie samej, jak np. krzewuszka z veroniką
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Jana 18:32, 21 lis 2015

nawet nie wiedziałam, że rzewuszke trzeba przycinać bo ja tego nigdy nie robiłam , rozrosła mi się dopiero po kilku latach
AGDULA 18:34, 21 lis 2015

Anda napisał(a)

Tez lubię jej kwiaty, choć czasem te kolorki przyprawiają o ból głowy Pokaz Twoja krzewuszka to może coś poradzimy? Przycinasz ja zaraz po kwitnieniu?

Właśnie nie przycianałam. A powinnam?
Na razie nie moge znaleźć zdjęcia z nią. Muszę poszukać. Ona rośnie w takich marnych warunkach. Ma sporo cienia. Z jednej strony była pęcherznica a z drugiej jaśmin. Teraz wyciełam pęcherznice więc w przyszłym roku się nią odpwoiednio zaopiekuje. Ale co mam zrobić jak z jednej strony są od dołu łyse bez liści łodygi, tylko przy wierzchołku jest zazieleniona. Z drugiej strony już wygląda ok
ryska 18:38, 21 lis 2015

Anda napisał(a)

Dziękuje, bardzo się cieszę połączenia czasem dają po oczach mnie samej, jak np. krzewuszka z veroniką

Bardzo ładnie daje po oczach, trochę tonizuje zdeżdżalnia za płotem. Dbasz o swoją krzewuszkę w przeciwieństwie do mnie- moją wymęczyłam, nie kwitła to wywaliłam. Ciemiernik cudo
Sylvana 18:43, 21 lis 2015

Śliczna ta Twoja wiosna a ciemiernika mam takiego samego i ze trzy dni temu zobaczyłam ,że puszcza już nowe pączusie.
Zajrzyj do swojego może też będziesz miała niespodziankę
AGDULA 18:54, 21 lis 2015

Anda napisał(a)

Tez lubię jej kwiaty, choć czasem te kolorki przyprawiają o ból głowy Pokaz Twoja krzewuszka to może coś poradzimy? Przycinasz ja zaraz po kwitnieniu?

o znalazłam ale to fota z przed dwóch lat albo i dalej/ Teraz jest wyższa ale od dołu kiepska. Nie mam fot z tego roku to pewnie za wiele nie kwitła. Słabo jąwidac niestety.

Anda 18:58, 21 lis 2015

AGDULA napisał(a)

Właśnie nie przycianałam. A powinnam?
Na razie nie moge znaleźć zdjęcia z nią. Muszę poszukać. Ona rośnie w takich marnych warunkach. Ma sporo cienia. Z jednej strony była pęcherznica a z drugiej jaśmin. Teraz wyciełam pęcherznice więc w przyszłym roku się nią odpwoiednio zaopiekuje. Ale co mam zrobić jak z jednej strony są od dołu łyse bez liści łodygi, tylko przy wierzchołku jest zazieleniona. Z drugiej strony już wygląda ok

Krzewuszki lubią mocne ciecie. Wtedy najlepiej się zagęszczają. To cięcie robimy zaraz po kwitnieniu, czyli w czerwcu/lipcu, bo krzewuszki kwitną na pędach dwuletnich. Tez miałam jedna łysą od dołu i ją w tym roku radykalnie przecięłam, tak na 20 cm od ziemi. Dość szybko zaczęła wypuszczać dużo nowych pędów. Teraz ma ok. 80 cm, jest gęsta i na pewno ładnie zakwitnie w czerwcu. Krzewuszki lubią słońce. Podlewałam je w tym roku pokrzywą i dałam nawóz organiczny w maju.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 19:01, 21 lis 2015

AGDULA napisał(a)

o znalazłam ale to fota z przed dwóch lat albo i dalej/ Teraz jest wyższa ale od dołu kiepska. Nie mam fot z tego roku to pewnie za wiele nie kwitła. Słabo jąwidac niestety.

Nie wyglada źle Tylko jasmin ją mocno ogranicza. Nie wiem, czy można, ale nie mogłabyś przyciąć trochę jaśminu?
Anda 19:24, 21 lis 2015

Jana napisał(a)
nawet nie wiedziałam, że rzewuszke trzeba przycinać bo ja tego nigdy nie robiłam , rozrosła mi się dopiero po kilku latach

Na początku mało przycinalam, ale jak zaczęłam mocniej, to ładniej zaczęła wypuszczać mocniejsze długie pędy. W zależności od potrzeb możesz w ten sposób regulować jej wzrost.
Anda 19:26, 21 lis 2015

ryska napisał(a)

Bardzo ładnie daje po oczach, trochę tonizuje zdeżdżalnia za płotem. Dbasz o swoją krzewuszkę w przeciwieństwie do mnie- moją wymęczyłam, nie kwitła to wywaliłam. Ciemiernik cudo

Ja teraz tez jedna oddałam, bo w jej miejsce mi się czarnego bzu zachciało. Mam nadzieje, ze ta wymiana wyjdzie rabacie i kompozycji na dobre.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies