Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Basilikum 16:17, 27 kwi 2018

Anda napisał(a)
Dla czytajacych po niemiecku

http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/neonikotinoide-eu-stimmt-ueber-verbot-von-pflanzenschutzmitteln-ab-a-1204336.html

Pszczoly caly czas wymieraja. Mam nadzieje, ze te trzy wymienione nikotinoidy zostana zabronione.

dzis w radzio cos mowili, ze zabronili. Tylko w szklarniach mozna je stosowac. Nie dosluchalam, czy w calej Unii czy tylko u nas

Szafka super, wysiewy super, donica super i corcia super skoro do ogrodu sie garnie

Czekam na Twoje epimedium, wczoraj kupilam biale, zolte mam z zeszlego roku. Takie ma sliczne kwiatuszki, ze bym mogla caly dzien sie gapic na nie
Gosiek33 16:23, 27 kwi 2018

Też obserwuję coraz mniej pszczół a teoretycznie w okolicy nie ma upraw by jakieś opryski na dużą skalę robili. Poza moim nie ma też ,ogrodów, więc nikt raczej nie pryska swoich pięciu krzaczków
ryska 18:02, 27 kwi 2018

Ewa a polecisz coś ekologicznego na bruzdownicę? Zrywam uszkodzone pędy kolejny rok plus wzruszam ziemię pod krzaczkami.
Z góry dziękuję
Anda 20:54, 27 kwi 2018

Basilikum napisał(a)

dzis w radzio cos mowili, ze zabronili. Tylko w szklarniach mozna je stosowac. Nie dosluchalam, czy w calej Unii czy tylko u nas

Szafka super, wysiewy super, donica super i corcia super skoro do ogrodu sie garnie

Czekam na Twoje epimedium, wczoraj kupilam biale, zolte mam z zeszlego roku. Takie ma sliczne kwiatuszki, ze bym mogla caly dzien sie gapic na nie

Fotki Epimedium zrobiłam, ale już mi sie ni chce iść do kompa.
Ten zakaz jest dla całej unii
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 20:56, 27 kwi 2018

roma2 napisał(a)
Dziękuję, poczytałam. Jak wrócę ze wsi, wgryzę się bardziej w temat. Pozytywna wiadomość o zakazie, spowodowała, że dzień dzisiejszy jeszcze bardziej miły dla mnie . Bo i 9 wolnego (wzięłąm trzy dni urlopu) i wyjazd na ten czas na działkę, bo udało się zorganizować opiekę nad Rodzicami. Opiekunki, czyli moje córki i siostra zrobiły nam (mężowi i mnie) taki urodzinowy prezent

Wszystkiego najlepszego w takim razie Ja mam jutro
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 20:58, 27 kwi 2018

Gosiek33 napisał(a)
Też obserwuję coraz mniej pszczół a teoretycznie w okolicy nie ma upraw by jakieś opryski na dużą skalę robili. Poza moim nie ma też ,ogrodów, więc nikt raczej nie pryska swoich pięciu krzaczków

Nasiona już są traktowane tymi środkami, nie trzeba wtedy pryskać.
Ostatnio oglądałam w telewizji program o pszczołach i pokazywali takie zdezorientowane, nie potrafiące wrócić do ula, chodzące po ziemi. Normalnie łzy stawały w oczach.
Anda 21:03, 27 kwi 2018

ryska napisał(a)
Ewa a polecisz coś ekologicznego na bruzdownicę? Zrywam uszkodzone pędy kolejny rok plus wzruszam ziemię pod krzaczkami.
Z góry dziękuję

Więcej niż to co robisz nie znam. Może regularny oprysk skrzypem by mógł ewentualnie pomóc... Wzmacnia tkanki. Muszę sama to wypróbować, bo też mam i bruzdownicę, i zwiot różany.
paniprzyroda 10:54, 28 kwi 2018

Dziękuję za fotki, mam aminka w takim razie, nie orlayę. Zostawiam życzenia urodzinowe
Milka 11:39, 28 kwi 2018

Ewa, a mszyce czym najlepiej na różach, no i coś jeszcze chyba innego, bo liście się zwijaja w rulonik, co to??
paulina_ns 12:26, 28 kwi 2018

I ja zapytam pogryzione liście u róży to sprawka? i co mogę zrobić w tej sprawie?