Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 18:07, 28 kwi 2018

paniprzyroda napisał(a)
Dziękuję za fotki, mam aminka w takim razie, nie orlayę. Zostawiam życzenia urodzinowe

Dziękuję
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 18:11, 28 kwi 2018

Milka napisał(a)
Ewa, a mszyce czym najlepiej na różach, no i coś jeszcze chyba innego, bo liście się zwijaja w rulonik, co to??

W rulonik to pewnie nimułka różana. Obrywaj te liście i wyrzucaj na śmieci lub niszcz jakoś inaczej. Środki chemiczne jeśli już to tylko systemiczne, bo kontaktowe nie podziałają.
Mszyce łatwo zmyć wodą z węża lub otrzepać ręką. Poza tym jedzą je sikorki, biedronki i inne pożyteczne owady
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 18:16, 28 kwi 2018

paulina_ns napisał(a)
I ja zapytam pogryzione liście u róży to sprawka? i co mogę zrobić w tej sprawie?

Pogryzione to mogą być opuchlaki albo takie małe zielone gąsieniczki. Te ostatnie zbieram ręcznie. Przeważnie ukrywają się pod liściem lub na brzegu liścia Można je też tak samo jak mszyce zmyć wodą z węża pod ciśnieniem Jeśli jest ich naprawdę dużo, to wtedy można zastanowić się nad wodą z płynem do naczyń (nie pryskać w słoneczną pogodę, bo liście mogą nie przeżyć) lub jakąś chemią systemiczną. Ja nie stosuję chemii, bo zbieranie u mnie wystarcza.
Basilikum 18:47, 28 kwi 2018

wszystkiego najlepszego urodzinowego

fajnie, ze ten zakaz dla calej Europy.
_Martini_ 19:48, 28 kwi 2018

Przyłączam się do życzeń, wszystkiego najlepszego
patrycja 20:25, 28 kwi 2018

To ja też

Wszystkiego naj naj najlepszego
Waclaw 20:53, 28 kwi 2018

Jeśli urodziny to 100 lat!
W zdrowiu, szczęściu i radości
paulina_ns 21:06, 28 kwi 2018

Anda napisał(a)

Pogryzione to mogą być opuchlaki albo takie małe zielone gąsieniczki. Te ostatnie zbieram ręcznie. Przeważnie ukrywają się pod liściem lub na brzegu liścia Można je też tak samo jak mszyce zmyć wodą z węża pod ciśnieniem Jeśli jest ich naprawdę dużo, to wtedy można zastanowić się nad wodą z płynem do naczyń (nie pryskać w słoneczną pogodę, bo liście mogą nie przeżyć) lub jakąś chemią systemiczną. Ja nie stosuję chemii, bo zbieranie u mnie wystarcza.

Dzięki Ewka jutro zerknę za tymi robaczkami, ta róża rośnie na tarasie w doniczce i w tamtym roku też jej coś liście zjadało, teraz mnie już te stworzonko denerwuje
anbu 21:12, 28 kwi 2018

Wszystkiego naj, naj :-*
jolanka 21:18, 28 kwi 2018

Spełnienia wszystkich marzeń,