Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 10:23, 17 maj 2019

mrokasia napisał(a)
Ale zieloniutko u Ciebie . Moja szałwia Ostfriesland też już tuż, tuż. I przypomniałaś mi o mieczykach bizantyjskich - miałam sobie kupić w zeszłym roku, ale u mnie wciąż jakieś przesadzanki, może w tym roku?

Kupuj mieczyki, fajnie się mnożą. W zeszłym roku był najpierw późny przymrozek i załatwił im liście, później przyszła susza i nie zakwitły w ogóle. Myślałam, że już po nich. A w tym roku jest ich trzy razy tyle. Najwyraźniej rok bez kwitnienia im dobrze posłużył
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:25, 17 maj 2019

frezja napisał(a)
Kamasje kupiłaś jako cebulki?

Niestety nie. W zeszłym roku się spóźniłam na cebulki, a w tym roku na kiermaszu ogrodniczym wypatrzyłam te dwa piękne egzemplarze i kupiłam w doniczce. Trochę drogo, ale za to bardziej niespotykana odmiana
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 10:33, 17 maj 2019

Pieknie i bujnie, Peonia zachwycająca, daj jej podpory na kilku wysokościach , łatwiej bedzie kwiat w pionie utrzymać
asiak 10:33, 17 maj 2019

U mnie też pada Pozdrawiam Ewuś
tulucy 10:36, 17 maj 2019

Kasia, a daj znać, jak znajdziesz te mieczyki to daj namiary na źródełko. Bo ja znaleźć chyba nie umiem.
Anda 10:37, 17 maj 2019

greg66 napisał(a)
Ewo mam taką balie
https://pl.pinterest.com/pin/597712181770044400/

jak myslisz 6-7roślinek + fontanna w kształcie kuli?
wybrałbym
lythum salicaria, mentha aquatica, nympholdes peltata, hippuris vulgaris i może myosotis palustris, chociaż fiolet z żółtym i biały kolor, no nie wiem?
Poradź

Superwoa balia, taka duża Dobre rośliny wybrałeś Ewentualnie zamiast Nympholdes peltata (nie lubi wody zasadowej i lubi wodę "żyzną" - algi też) wzięłabym Hydrocharis morsus-ranae. Dobrze odżyźnia wodę i po prostu sobie pływa. Zamiast Myosotis palustris (bardzo się panoszy) wzięłabym Hottonia palustris, bo dobrze napowietrza wodę i ukrywa się fajnie pod powierzchnią.
Fontanna jak najbardziej
Anda 10:38, 17 maj 2019

inka74 napisał(a)
Ładna ta twoja kocimiętka... normalnie bije po oczach. zdjęcia jak zwykle piękne.

Dzięki Kocimiętka najszybciej daje kolor po tulipanach. Bardzo ją lubię. Pewnie nawet nie widać, że mocno ją podzieliłam w tym roku
Anda 10:40, 17 maj 2019

Zana napisał(a)
Ewuś, śliczne zieloniutkie obrazki, łączka mnie zachwyciła.
Piwonia oszalała, pięknie zapączkowana. Bez fajnie wyprowadzasz, tak na wielopniowo?

Jestem mojej łączki bardzo ciekawa, jak się rozwinie w tym roku. Piwonia mnie bardzo zaskoczyła

Tak, bez wyprowadzam na wielopniowo. Widziałam taki ładnie wyprowadzony u Koliberka, a u mnie każdy kawałek ziemi się liczy, bo chcę sadzić byliny, dlatego będzie miał gołe nóżki

Anda 10:43, 17 maj 2019

paniprzyroda napisał(a)
Nowy zakup fajny. I rośliny jak malowane.
"Zazdraszczam" tego niskiego przywrotnika Dziś stałam nad swoim, który pomimo jesiennego zmniejszania znów się rozpanoszył, zastanawiając się czy go ciąć, czy wykopać całkowicie

Wysłałam kiedyś do dwóch osób z O nasionka tego mojego epipsila, ale im chyba nie wzeszły. Jeśli chcesz, mogę wysłać Tobie jesienią? Może warto wysiać go jesienią do pojemnika i zostawić na dworze? Wiesz, stratyfikacja itp.
Anda 10:44, 17 maj 2019

MirellaB napisał(a)
Ewunia orliki się wysiewają?

Mirelko, jak fajnie Cię widzieć Ostatnio byłam u Cię, podziwiałam roślinki, ale chyba się nie wpisałam.

Tak, orliki się sieją. Łatwo je jednak wypielić, bo w pierwszym roku nie kwitną.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies