Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 10:55, 17 maj 2019

Zana napisał(a)

I bardzo dobrze, też mi się taki podgolony bardzo podoba. Widziałam u Koliberka, piękny on jest u niej.

Prawda? A Wiola ma pięknie wyprowadzoną magnolię. Lubię te wielopniowce
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Jola_M 10:56, 17 maj 2019

Ewo, a jak najłatwiej rozmnożyć kocimiętkę? dzielić na wiosnę - jesień, czy ciąć i ukorzeniać?

A żeby zakwitła drugi raz, to już mam ją ściąć czy mogę jeszcze chwilę nacieszyć się jej bujną białą czupryną?
kaz742011 11:08, 17 maj 2019

Anda napisał(a)

Byłam, widziałam i napisałam komentarz

Dziękuję, widziałam .
Od dzisiaj rabata będzie zwana różanką Ewy ( o ile nie masz nic przeciwko .)
Anda 11:10, 17 maj 2019

Jola_M napisał(a)
Ewo, a jak najłatwiej rozmnożyć kocimiętkę? dzielić na wiosnę - jesień, czy ciąć i ukorzeniać?

A żeby zakwitła drugi raz, to już mam ją ściąć czy mogę jeszcze chwilę nacieszyć się jej bujną białą czupryną?

Kocimiętke chyba zawsze można dzielić, tzn. oprócz upałów i mrozu Ona jest jak chwast, niezniszczalna
Moje kocimiętki czasem wykopuję całe i dzielę, a czasem po prostu wchodzę widłami w karpę i część (sapiąc niemiłosiernie, bo po 5-latach karpy są już duże) podnoszę.
Przeważnie robię to wiosną, czyli od marca do maja/początku czerwca, bo jesienią nie mogę już wejść na rabaty

Zeby zakwitła drugi raz ścinam ją w czerwcu. Superba wcześnie zaczyna, więc ścinam ją tak do połowy czerwca, a tą późniejszą przed końcem czerwca, przed Janem. Wtedy jeszcze dni są długie i one szybko zaczynają znów kwitnąć.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:11, 17 maj 2019

kaz742011 napisał(a)

Dziękuję, widziałam .
Od dzisiaj rabata będzie zwana różanką Ewy ( o ile nie masz nic przeciwko .)

Nie mam nic przeciwko, ale czuję się teraz bardzo za nią odpowiedzialna
kaz742011 11:22, 17 maj 2019

Anda napisał(a)

Nie mam nic przeciwko, ale czuję się teraz bardzo za nią odpowiedzialna

inka74 12:53, 17 maj 2019

Anda napisał(a)

Dzięki Kocimiętka najszybciej daje kolor po tulipanach. Bardzo ją lubię. Pewnie nawet nie widać, że mocno ją podzieliłam w tym roku
nic nie widać. Ja teraz w sumie mam 4 rodzaje kocimiętki. Zobaczymy, która najciekawsza. Na razie najwyższa ma najwięcej kwiatów i rozrasta się jak głupia.
malgol 12:59, 17 maj 2019

Ewa, wpadłam po radę na gwałt Czy mogę podzielić teraz krwawnik Terracota? Jedna kępa zapadła zimą w sen wieczny i została jedna ,która nijak wygląda samotnie na rabacie? Mogę ja rozmnożyć?
Anda 13:02, 17 maj 2019

malgol napisał(a)
Ewa, wpadłam po radę na gwałt Czy mogę podzielić teraz krwawnik Terracota? Jedna kępa zapadła zimą w sen wieczny i została jedna ,która nijak wygląda samotnie na rabacie? Mogę ja rozmnożyć?

Dziel i podlewaj

Jesli po dzieleniu zwiednie, to ja przytnij.
frezja 21:01, 17 maj 2019

Anda napisał(a)

Niestety nie. W zeszłym roku się spóźniłam na cebulki, a w tym roku na kiermaszu ogrodniczym wypatrzyłam te dwa piękne egzemplarze i kupiłam w doniczce. Trochę drogo, ale za to bardziej niespotykana odmiana
.Będziesz chowała na zimę?