Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

greg66 21:36, 17 maj 2019

Anda napisał(a)

Superwoa balia, taka duża Dobre rośliny wybrałeś Ewentualnie zamiast Nympholdes peltata (nie lubi wody zasadowej i lubi wodę "żyzną" - algi też) wzięłabym Hydrocharis morsus-ranae. Dobrze odżyźnia wodę i po prostu sobie pływa. Zamiast Myosotis palustris (bardzo się panoszy) wzięłabym Hottonia palustris, bo dobrze napowietrza wodę i ukrywa się fajnie pod powierzchnią.
Fontanna jak najbardziej

Ewuś sugestie przyjęte
W przyszłym tygodniu zamawiam, tylko jak myślisz po ile tych roślinek kupić?
Jola_M 22:04, 17 maj 2019

Anda napisał(a)

Kocimiętke chyba zawsze można dzielić, tzn. oprócz upałów i mrozu Ona jest jak chwast, niezniszczalna
Moje kocimiętki czasem wykopuję całe i dzielę, a czasem po prostu wchodzę widłami w karpę i część (sapiąc niemiłosiernie, bo po 5-latach karpy są już duże) podnoszę.
Przeważnie robię to wiosną, czyli od marca do maja/początku czerwca, bo jesienią nie mogę już wejść na rabaty

Zeby zakwitła drugi raz ścinam ją w czerwcu. Superba wcześnie zaczyna, więc ścinam ją tak do połowy czerwca, a tą późniejszą przed końcem czerwca, przed Janem. Wtedy jeszcze dni są długie i one szybko zaczynają znów kwitnąć.

dzięki Ewcia, zastosuję się to jeszcze parę tygodni mogę się pocieszyć kwiatkami
Kasia_CS 22:32, 17 maj 2019

Ewa, muszę się na Ciebie poskarżyć.. narobiłaś tyle pięknych zdjęć, że co post to chcę coś zacytować.. więc się "buntuję" i nie zacytuję nic, tylko opiszę

Peonie obłędnie zapączkowały, to chyba dobry rok, bo i u mnie wyglądają bardzo obiecująco cieliste orliki bardzo urokliwe! Muszę kupić ten czarny bez, bo się czaję z nim od 2 lat i powstrzymuje mnie, że duży rośnie. I chyba to oleje, posadzę w donicy i niech rośnie

Kocimiętka kusi, bo tak zachwalasz.. może swoją wymienię po raz kolejny. Moja jakoś słabo się zbiera-poprzednia przesadzana i dzielona rosła jak głupia, a ta coś stoi..

Mój bunt oczywiście w żartach, bo zachwycona jestem każdym ujęciem, a głupio mi cytować każde jedno
KasiaBawaria 07:20, 18 maj 2019

Co do kocimietki- mam superbe i kitcat oraz odeur citron. I te dwie ostatnie sa tak samo niskie jak superba ale bardziej zwarte.
frezja 08:29, 18 maj 2019

Czas pomysleć o kocimiętce...tylko co koty na to??
Helen 08:55, 18 maj 2019

Też mi się podobają kocimiętki u Ciebie Ewa, ale u siebie bałabym się wszystkich 6 kotów sąsiada.
sarenka 09:06, 18 maj 2019

Przyłączam się do zachwytów nad zdjęciami, które załączyłas mam 3 orliki, ale muszę je posadzić bo są w doniczce
mar_za 10:17, 18 maj 2019

przepiękne te zdjęcia robisz Ewa
miłość do roślin, ich kształtów, faktur widać w każdym ujęciu

i.... jak potem coś wstawiam u siebie to z okropnymi kompleksami
malgol 13:18, 19 maj 2019

Anda napisał(a)

Dziel i podlewaj

Jesli po dzieleniu zwiednie, to ja przytnij.

A zakwitnie w tym sezonie?
inka74 13:50, 19 maj 2019

Szkoda, że ty tak daleko jesteś. Podobałoby ci się u Kwartecika...