Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Misia 13:23, 22 kwi 2020

Piękna wiosna u Ciebie taka już bardzo zaawansowana świdośliwa mnie powaliła wow ile ona ma lat?? ja jeszcze sobie na taka muszę trochę poczekać

PS Zajrzysz do mnie i doradzisz czy choiny będą dobrym pomysłem ?
Pszczelarnia 14:53, 22 kwi 2020

Ando, widzisz jakieś rożnice między tymi miodunkami?

'Obelisk' śliczna. I przywrotniki. I cała drobnicowa reszta.
Malgosik 19:00, 22 kwi 2020

Ale wiosną!
Miło pooglądać.
I trawa soczysta.
Anda 19:12, 22 kwi 2020

Kokesz napisał(a)
Cudnie

Dzięki Reniu

Makao_J napisał(a)
Ja nie mogę. U mnie wszystko śpi, czereśnie też. A gdzie do lilii. Nawet nie wylazły choćby na milimetr a u ciebie już wiosna pełną gębą. Jak u mnie rośliny będą na tym etapie co teraz u ciebie to u ciebie będzie już lato
No ale poza tym dobrze że pokazałaś Obeliski. Chyba zdecydowałam się na nie. Bardzo chciałam mieć klona strzępiastokorego ale jednak za duży jest do mojego ogrodu. Wolę posadzić kilka drzewek kolumnowych.
Miałam się zapytać o te Obeliski a tu proszę. Są zdjęcia.
Dziękuję.
Widoki piękne. Ja jeszcze mogę o takich pomarzyć ale popatrzę na twój ogród.

Jakoś tak nagle wszystko zaczęło przyspieszać

Aniu, gdybym miała ze trzy/cztery metry szerokości ogródka więcej, to sadziłabym strzępiastokorego. Cień w ogrodzie jest teraz na wagę złota. Poza tym jedno większe drzewo "ubiera" cały ogród. Zamiast niego chcę posadzić Cercis siliquastrum. Obelisk jest piękna, ale to naprawdę male drzewko, a raczej krzew. Jako dodatek jest świetna, ale nie jako główne drzewo. Twój ogród jest większy. Zastanów się jeszcze

galgAsia napisał(a)
No dobra... To mi wygląda na połowę maja Niezłe przyspieszenie

Obelisk cudowna, ja pewnie w tym roku nie doczekam kwitnienia mojej Baleriny.
Kokoryczka Polygonatum - nie dalej jak wczoraj pokazywałam swoją, znalezioną przypadkiem . Muszę ją przeprowadzić

Wszystko inne też cudowności Jednak ta wiosna to coś w sobie ma i potrafi podnosić na duchu . Dobrze, że mamy te nasze ogrody

Dzięki za te zdjęcia, potrzebujemy ich bardzo

Masz rację, przyspieszenie w tym roku jest niezłe, zwłaszcza w przedogródku. Tam mam klimat śródziemnomorski Kokoryczki są boskie. Posadziłam jeszcze Polygonatum humilis. Podobno się bardzo rozprzestrzenia, zobaczymy.

Bardzo się cieszę z tak pozytywnego odbioru moich fotek Dziękuję
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 19:16, 22 kwi 2020

antracyt napisał(a)
Ale u Ciebie już wszystko zaawansowane w rozwoju,o jakieś dwa tygodnie do przodu.
Zdjęcia piękne jak zawsze

Ogólnie w tym roku też mam wrażenie, że wszystko oprócz róż jest jakieś dwa tygodnie do przodu. No dobra, w przedogródku chyba nawet miesiąc do przodu. Dziękuję

sarenka napisał(a)
Piękna wiosna

Wiosna dziękuje

oliwka napisał(a)
Lilak sąsiada ładny- piekbie to uchwycilas. Na moim osiedlu kiedyś było mnóstwo bzów. Teraz tylko kilka się uchowalo. Mam ogromną ochotę na bukiet z bzowtakich ciemnoofioletowych - zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem i moją mamą:0)

Też lubię bzy. Jedynie nie lubię, gdy puszczają odrosty

Waclaw napisał(a)

U mnie skutki podobne

fotografie cudne!
Jak zwykle u Ciebie

Waclawie, teraz mamy miejsce na coś nowego Ja się zastanawiam nad barbulą.
Dziękuję Ci bardzo
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 19:21, 22 kwi 2020

AsiaK_Z napisał(a)
Rety kotlety! Piwonie zapączkowane? Toż to miesiąc do przodu u Ciebie Ecia , lilaki i reszta... szok ściskam mocno Kochana

Asik, sama w szoku jestem, że tak szybko. Tylko róże powolne, ale je mróz ostatni przystopował. Buziam

sylwik69 napisał(a)
Ewo faktycznie wiosna u Ciebie dużo bardziej zaawansowana wczoraj przed snem oglądałam sobie fotki z Landhaus Ettenbuhl tak mnie jakoś wzięło...

Polecam ten ogród. Naprawdę jest tam pięknie. Każdy znajdzie coś dla siebie
Wiosna galopuje. Troszkę obawiam się lata i suszy.

Magleska napisał(a)
wiedziałam ,że jak dużo do nadrabiania ,to są fotki i nie zawiodłam się

….nacieszyłam oczy -fotki mistrzowskie i faktycznie u Ciebie wszystkie roślinki już piękniejsze i bardziej zaawansowane
cudnie

Buziaki

Dziękuję serdecznie Wszystko zaawansowane, a tulipany bardzo szybko przekwitły. Muszę się zaopatrzyć w jakieś cebulowe, które jeszcze później kwitną. Pozdrawiam
Anda 19:24, 22 kwi 2020

BKosimkArt napisał(a)
Ewuniu, przepięknie się robi u Ciebie, lubię taki moment wiosny kiedy jeszcze nie wszystko kwitnie ale już w masie i soczyście zielone.
Ja od jakiegoś czasu podlewam co drugi dzień to wszystko zaczęło żyć.
Chyba już nie będzie przymrozków nocnych, mam też nadzieję że pojawi się jakiś deszcz.

Przepiękne zdjęcia!
Ściskam

Basiu, ja też lubię wiosnę we wszystkich jej odsłonach. Całe szczęście, że właśnie teraz jest wiosna Ja też podlewam, ale to nie to samo. Deszczu ani widu ani słychu niestety. Dziękuję i ściskam również

ryska napisał(a)
Wow ale uczta zdjęciowa. Wariacje cudowne.
Dwie rundy zrobiłam.
Przepiękna wiosna u Ciebie.

Wariacje wiosenne chyba muszą być Dziękuję Ci i bardzo się cieszę, że fotki się Tobie tak podobają.

Helen napisał(a)
Wiedziałam kiedy przyjść

Wpadłaś jak śliwka w kompot
Anda 19:28, 22 kwi 2020

anabuko1 napisał(a)

Ewus całą wiosnę masz ładną.
Epimedium bardzo ładne.
I chyba takie same jak moje.
Swojego nie znałam w odmianie .
Ale chyba już wiem dzięki tobie

Aniu, wiosna to przepiękna pora roku Sama wiesz Epimedium jest śliczne. Fajnie, że i Tobie się podoba.

Kasya napisał(a)
Czy epimedium odcinasz stare liście ? Kiedy ?

W marcu. Zanim zaczną pojawiać się kwiaty. Jednak nie musisz ich ścinać. One się pokładają, jeśli nie zdążysz ich ściąć

andzia458 napisał(a)
Ale się napatrzyłam, nacieszyłam oczy. Czyli trafiłam z tymi zdjęciami. Pięknie u Ciebie, moje klimaty.

Aniu, dziękuję, cieszę się, że się podobają
Ewa777 19:36, 22 kwi 2020

Ewa, wczoraj zauważyłam, że mam problem z hortensją
Pierwszy raz mi to się zdarzyło. Obcięłam hortensje bukietowe jak zawsze podczas kwitnienia krokusów. Wczoraj zauważyłam, że z jednej gałązki cieknie "woda", ciągle wypływa, gałązka jest mokra - co zrobić?
Anda 19:37, 22 kwi 2020

Magara napisał(a)
Ewcia, cudnie, tego mi trzeba było na start dzisiaj żeby się do roboty nocnej zabrać, zastrzyk energetyczny wieeeelki
a co trzeba zrobić żeby zamordować lawendę to byś mogła napisać - nie żebym chciała taki wyczyn powtórzyć ale może warto wiedzieć czego unikać

Ok, podaję przepis jak nie pielęgnować lawendy Kupić wielką odmianę i ścinać tylko kwiaty przez pierwsze 3 lata. Potem zacząć ciąć dwa razy w roku, ale za mało. Po ok. 9 latach stwierdzić, że taką byczą lawendę trzeba odmłodzić i obciąć ją o połowę (więcej się nie dało sekatorem)
Cieszę się, że mogłam Cię zenergetyzować Dziękuję

gogo napisał(a)

Wiedziałam kiedy przyjść na cudne zdjęcia Twojej wiosny

A mogłam mieć przywrotnik już dawno, gdybym wiedziała, że jest w wersji mini
Błąd naprawiony, niecierpliwie czekam na paczkę.
I na niespodziankę zawilcową

Ewuniu, jedną moją różyczkę podgryzł karczownik, zostało niewiele korzeni
Czy ma szansę? zdjęcie na str. 426, zajrzyj w wolnej chwili.

Grażynko, o róży napisałam u Ciebie
Fajnie, że teraz będziesz miała przywrotnika. Lubię wszystkie jego odmiany Dziękuję

Ewa777 napisał(a)
Ewcia, cudne zdjęcia. MMnie najbardziej zachwyciła świdośliwa Po prostu jest cudna. Ty masz taką gęstą! Czy u Ciebie też rozrasta się? Tzn puszcza kłączami nowe sadzonki? Wokół mojej rośnie pełno młodych gałązek, nawet tak 30-40 cm od krzaka.

Napisz coś więcej o tych EMach i bokashi. Zaczęłam szukać po internecie i znalazłam na allegro, ale nie wiem, czy to jest to o czym piszesz u Kasi.

Moja śś nie puszcza odrostów. W ogóle nie puszcza nowych gałęzi od dołu. Zagęszcza się sama z siebie, ale nie ma nowych gałęzi od nasady.

O EM napisałam na PW Jak wypróbuję, to będę zdawać relację
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies