Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 08:59, 28 lut 2021

Tamaryszek napisał(a)
Czy to przywrotnik u Ciebie rozwija listki??? A u mnie nic.
Ale też planuję kupić sporą ilość kompostu z pobliskiej kompostowni, własny mi zdecydowanie nie wystarcza.

Tak, te na słońcu już startują. Te w cieniu jeszcze nie.
Z moich resztek ogrodowych mam mało kompostu, bo i ogród mały a jeszcze dużo zostawiam na rabatach. Niestety muszę dokupywać. Ale kompostownię mamy nowoczesną i kompost jest dobry całe szczęście
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 09:00, 28 lut 2021

Rench napisał(a)

Piękne zdjęcia !
U mnie jeszcze dużo śniegu, chociaż szybko się topi.
I pierwsze straty się odkrywają, wilczomlecz tygrysi wyłamany.

U Ciebie też niedługo będzie wiosna A wilczomlecz chyba odrośnie?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 09:02, 28 lut 2021

Magara napisał(a)

Ewcia, chyba czytasz w moich myślach
Właśnie planowałam żeby Cię poprosić o zdjęcia jak śniedek vel. śniadek (różne wersje spotkałam) powinien wyglądać wczesną wiosną
Zainspirowałaś mnie, jesienią posadziłam i czekam na te babcine śliczności, zamykające oczy na noc

Hah, normalnie jasnowidz ze mnie
Bałam się, że w tym roku z nich nic nie będzie, bo robiłam jesienią przemeblowanie na rabacie, ale jak widać niepotrzebnie.
Teraz czekam na kwiatki jak i Ty
Anda 09:06, 28 lut 2021

antracyt napisał(a)

Podoba mi się Twoje podejście do oczyszczania ogrodu, ale im większa powierzchnia, tym trudniej to zrealizować. Ja juz zaczęłam wycinanie resztek bylinowych (na razie bez porządnego oczyszczania rabaty) i widzę, że sporo czasu zajmie mi ogarnięcie całości. Mam nadzieję, że owady z wyciętych rabat schowają się przed mrozem pod resztkami, których nie zabrałam, albo za płotem obok, na pustych działkach, gdzie nikt nic nie tnie i mają swój raj

Jasne, każdy musi dopasować ogród i prace z nim związane do siebie i swoich potrzeb, i możliwości Jeśli da się choć w małym stopniu przystosować do potrzeb natury to tym lepiej

Anda 09:07, 28 lut 2021

Helen napisał(a)
Chciałam się podpisać pod tym co Zuza naskrobała. W poprzednich latach zbierałam każdy listek a teraz zostawiam całkiem sporo i tylko widać pracę dżdżownic

Fajna ta ziemia, prawda? Taka gruzelkowata i miękka
Kokesz 09:07, 28 lut 2021

Ewa, kupiłam mieloną glinę i perlit. Chcę ją dodać pod hortensje, które rosną przy kasztanowcu, bo więdną latem, drzewo wyciąga wilgoć.
Chcę ją też dać na nowych rabatach pod świerkami.
Czy powinnam ją dać pod korzenie roślin czy wystarczy wymieszać z wierzchnią warstwą gleby?
Anda 09:10, 28 lut 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)
Anda, widać u Ciebie już piękne przedwiośnie

Ja muszę jeszcze poczekać...

Bardzo pochwalam za poszanowanie natury, chciałaby powiedzieć, że Cię Kocham

Dziękuje Dario, staram się ile mogę, Ty też Twój kompostownik będzie boski
Anda 09:12, 28 lut 2021

Kokesz napisał(a)

Ja zostawiam liście na rabatach już od zeszłego roku. Teraz dodatkowo wszystkie pocięte trawy i resztki bylin dorzuciłam. Nie wygląda to za ładnie ale mam zamiar przykryć je kompostem wymieszanym ze zrębkami drzewnymi.
U mnie wielkie liście od kasztanowca i pełno ich długich ogonków ale eM nie chce słuchać o rozdrobnieniu ich kosiarką

Super Reniu Jak wszystko przykryjemy kompostem od razu „zrobi się” schludniej
Anda 09:13, 28 lut 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

A ja w inspekcie przekonałam się jakie cuda potrafi zdziałać obornik koński ziemia pamiętasz muł załadowany z rowu rozluźniony z deka piaskiem w zeszłym roku wiosna potraktowany tymże obornikiem właśnie, przez jesień i zimę wyschło na wiór bo nie podlewałam wcale. Teraz polałam tylko woda wieczorem z zamiarem przekopania łopatą na drugi dzień. Przygotowana byłam na męczarnie, a okazało się, że niepotrzebnie bo pulchna bardzo, pazurkami głęboko bez wysiłku wzruszyłam, wymieszałam i zaczęłam wczoraj siewy

Świetnie, jednak obornik to obornik, miliardy robotnych mikroorganizmów
Anda 09:15, 28 lut 2021

April napisał(a)
U ciebie to jednak zupełnie inna strefa klimatyczna Cudny ten bardzo ciemny ciemiernik. Taki zostanie czy tylko pąki ma takie niemal czarne? Wiesz jak się nazywa?

On jest bardzo ciemny ale nie czarny. Zrobię fotki jak rozkwitnie. Prawie go nie widać na rabacie Dostałam go kiedyś w prezencie i niestety nie wiem, jak się nazywa.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies