Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

TAR 15:52, 26 lut 2021

ooo trafilam na fotki od razu, piekne przedwiosnie, moj ogrod daleko w tyle, na razie snieg sie topi
Kasya 16:14, 26 lut 2021

Anda napisał(a)
Na razie nie robiłam większych porządków w ogrodzie. Przycięte tylko połamane gałązki i lekko góra bylin. W razie chłodów owady mają się gdzie ukryć. Biedronki już się gramoliły do słoneczka
Za parę dni jadę po kompost do tutejszej kompostowni. Używam go od lat i mam z nim bardzo dobre doświadczenia. Po zmieszaniu go z obornikiem granulowanym i wiórkami rogowymi rozsypie go po rabatach. PH na rabatach już zmierzyłam i ziemia jest dalej ok - pH 7 Kwasolubom u mnie niestety niedobrze.
Za chwilkę, jak się zrobi naprawdę ciepło, wyjmę wiadro do bokashi i zacznę produkcję

O właśnie mi przypomniałaś co chciałam kupić
Jak wykorzystujesz sok ?
Mgduska 16:32, 26 lut 2021

Ośmiał na mur beton sam zadbał o siebie i pojawi się gdzieś w pobliżu

Śliczne przedwiośnie, mmm - zaczyna się dziać
Roocika 20:08, 26 lut 2021

Przed-Wiosna u Ciebie zaawansowana
Ale Twój przywrotnik mnie zaskoczył, czy Ty go cięłaś jesienią?
Wiolka5_7 20:13, 26 lut 2021

Piękne przedwiosnie ja czekam na kwiaty ciemierników...
Tamaryszek 22:36, 26 lut 2021

Czy to przywrotnik u Ciebie rozwija listki??? A u mnie nic.
Ale też planuję kupić sporą ilość kompostu z pobliskiej kompostowni, własny mi zdecydowanie nie wystarcza.
Rench 22:59, 26 lut 2021

Anda napisał(a)
W lesie

Piękne zdjęcia !
U mnie jeszcze dużo śniegu, chociaż szybko się topi.
I pierwsze straty się odkrywają, wilczomlecz tygrysi wyłamany.
Magara 23:36, 26 lut 2021

Anda napisał(a)
Szczypiorek to prawdopodobnie Ornithogalum umbellatum, cebulica, przywrotnik i Veronica

Ewcia, chyba czytasz w moich myślach
Właśnie planowałam żeby Cię poprosić o zdjęcia jak śniedek vel. śniadek (różne wersje spotkałam) powinien wyglądać wczesną wiosną
Zainspirowałaś mnie, jesienią posadziłam i czekam na te babcine śliczności, zamykające oczy na noc
antracyt 07:55, 27 lut 2021

Anda napisał(a)
Na razie nie robiłam większych porządków w ogrodzie. Przycięte tylko połamane gałązki i lekko góra bylin. W razie chłodów owady mają się gdzie ukryć. Biedronki już się gramoliły do słoneczka

Podoba mi się Twoje podejście do oczyszczania ogrodu, ale im większa powierzchnia, tym trudniej to zrealizować. Ja juz zaczęłam wycinanie resztek bylinowych (na razie bez porządnego oczyszczania rabaty) i widzę, że sporo czasu zajmie mi ogarnięcie całości. Mam nadzieję, że owady z wyciętych rabat schowają się przed mrozem pod resztkami, których nie zabrałam, albo za płotem obok, na pustych działkach, gdzie nikt nic nie tnie i mają swój raj
Helen 08:15, 27 lut 2021

Chciałam się podpisać pod tym co Zuza naskrobała. W poprzednich latach zbierałam każdy listek a teraz zostawiam całkiem sporo i tylko widać pracę dżdżownic