Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Helen 08:16, 27 lut 2021

A wiosna cudna i dużo szybciej u Ciebie się zaczyna
SlonecznyOgrod 10:52, 27 lut 2021

Anda, widać u Ciebie już piękne przedwiośnie

Ja muszę jeszcze poczekać...

Bardzo pochwalam za poszanowanie natury, chciałaby powiedzieć, że Cię Kocham
Kokesz 17:18, 27 lut 2021

Helen napisał(a)
Chciałam się podpisać pod tym co Zuza naskrobała. W poprzednich latach zbierałam każdy listek a teraz zostawiam całkiem sporo i tylko widać pracę dżdżownic

Ja zostawiam liście na rabatach już od zeszłego roku. Teraz dodatkowo wszystkie pocięte trawy i resztki bylin dorzuciłam. Nie wygląda to za ładnie ale mam zamiar przykryć je kompostem wymieszanym ze zrębkami drzewnymi.
U mnie wielkie liście od kasztanowca i pełno ich długich ogonków ale eM nie chce słuchać o rozdrobnieniu ich kosiarką
sylwia_slomc... 18:47, 27 lut 2021

Anda napisał(a)
Na razie nie robiłam większych porządków w ogrodzie. Przycięte tylko połamane gałązki i lekko góra bylin. W razie chłodów owady mają się gdzie ukryć. Biedronki już się gramoliły do słoneczka
Za parę dni jadę po kompost do tutejszej kompostowni. Używam go od lat i mam z nim bardzo dobre doświadczenia. Po zmieszaniu go z obornikiem granulowanym i wiórkami rogowymi rozsypie go po rabatach. PH na rabatach już zmierzyłam i ziemia jest dalej ok - pH 7 Kwasolubom u mnie niestety niedobrze.
Za chwilkę, jak się zrobi naprawdę ciepło, wyjmę wiadro do bokashi i zacznę produkcję

A ja w inspekcie przekonałam się jakie cuda potrafi zdziałać obornik koński ziemia pamiętasz muł załadowany z rowu rozluźniony z deka piaskiem w zeszłym roku wiosna potraktowany tymże obornikiem właśnie, przez jesień i zimę wyschło na wiór bo nie podlewałam wcale. Teraz polałam tylko woda wieczorem z zamiarem przekopania łopatą na drugi dzień. Przygotowana byłam na męczarnie, a okazało się, że niepotrzebnie bo pulchna bardzo, pazurkami głęboko bez wysiłku wzruszyłam, wymieszałam i zaczęłam wczoraj siewy
April 20:25, 27 lut 2021

U ciebie to jednak zupełnie inna strefa klimatyczna Cudny ten bardzo ciemny ciemiernik. Taki zostanie czy tylko pąki ma takie niemal czarne? Wiesz jak się nazywa?
Anda 08:53, 28 lut 2021

TAR napisał(a)
ooo trafilam na fotki od razu, piekne przedwiosnie, moj ogrod daleko w tyle, na razie snieg sie topi

U Ciebie też niedługo tak będzie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 08:54, 28 lut 2021

Kasya napisał(a)

O właśnie mi przypomniałaś co chciałam kupić
Jak wykorzystujesz sok ?

Dodaje do wody z konewki, wszędzie, w warzywniku, do roślin domowych. Zwłaszcza w domowych widać działanie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 08:55, 28 lut 2021

Mgduska napisał(a)
Ośmiał na mur beton sam zadbał o siebie i pojawi się gdzieś w pobliżu

Śliczne przedwiośnie, mmm - zaczyna się dziać

Mam nadzieję Uwielbiam ten kolor.
Dzisiaj przymrozek w nocy, wszystko się spowolniło.
Anda 08:56, 28 lut 2021

Roocika napisał(a)
Przed-Wiosna u Ciebie zaawansowana
Ale Twój przywrotnik mnie zaskoczył, czy Ty go cięłaś jesienią?

Nie, nie cięlam. Ten na zdjęciu to ten mniejszy, Alchemilla epipsila.
Anda 08:57, 28 lut 2021

Wiolka5_7 napisał(a)
Piękne przedwiosnie ja czekam na kwiaty ciemierników...

O tak, ja też czekam aż moje rozkwitną
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies