Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Johanka77 13:11, 28 cze 2021

Anda napisał(a)
Pokażę Wam parę pstryków komórkowych z mojego miejsca pracy

Urzekły mnie te irysy na tereny podmokłe (strefa roślin wodnych)

Ale te iryski cudniaste!!! Szkoda, że nie mam terenów podmokłych
Katte 19:46, 28 cze 2021

No właśnie zgadzam się w pełni z różnicą między CO a szkółką , jak pojechałam kupować owocowe w szkółce to ledwo upchałam ck chciałam takie piękne okazy i wszystko zdrowe .
I doradzą i podpowiedzą.
A w CO czasami wolę zdać się na własną wiedzę lub wujka Google
Kasia_CS 20:30, 28 cze 2021

Anda napisał(a)

Serio?

Czasem tak jest, źe róża niby dobrze zokulizowana a jednak nie rośnie. U nas wypadła połowa zokulizowanych w sierpniu Pepit. Nigdy się tak jeszcze nie zdarzyło i nikt nie wie dlaczego.

Noooo.. co do pracy, to górę wziął rozsądek, że stabilna od kilku lat praca przy moich małych jeszcze dzieciach tu daje przewagę nad moimi preferencjami

Słuchaj, dziś byłam w ogrodniczym i zapytałam tamtejszą różaną "opiekunkę" o żółknięcie i opadanie niemalże całej wiechy pączków i powiedziała, że to efekt przelania - zwłaszcze, że opadają razem z ogonkami. Spotkałaś się z takim stwierdzeniem? Dla mnie o tyle nie do końca pasujące, bo róża była niedawno posadzona do gruntu, kilka dni regularnie podlewana, a potem zostawiona sama sobie na upały na 1,5tygodnia... no - w międzyczasie raz podlana. bardziej pomyślałabym o przesuszeniu.
Anda 22:07, 28 cze 2021

Kasia_CS napisał(a)

Noooo.. co do pracy, to górę wziął rozsądek, że stabilna od kilku lat praca przy moich małych jeszcze dzieciach tu daje przewagę nad moimi preferencjami

Słuchaj, dziś byłam w ogrodniczym i zapytałam tamtejszą różaną "opiekunkę" o żółknięcie i opadanie niemalże całej wiechy pączków i powiedziała, że to efekt przelania - zwłaszcze, że opadają razem z ogonkami. Spotkałaś się z takim stwierdzeniem? Dla mnie o tyle nie do końca pasujące, bo róża była niedawno posadzona do gruntu, kilka dni regularnie podlewana, a potem zostawiona sama sobie na upały na 1,5tygodnia... no - w międzyczasie raz podlana. bardziej pomyślałabym o przesuszeniu.

Jasne, stabilna praca najważniejsza.

O efekcie przelania niestety jeszcze nie słyszałam. Czasem zdarza się to też, gdy róża nie może wykarmić tych pączków. Twoja jest młoda, więc to też może być przyczyną, jeśli jeszcze się nie ukorzeniła.

W szkółce „specjalistką” w zrzucaniu pączków jest co roku Larissa Ona tak ma

U Ani omawiamy taki problem
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6425-anna-i-ogrod?page=982#post_2

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 22:08, 28 cze 2021

Katte napisał(a)
No właśnie zgadzam się w pełni z różnicą między CO a szkółką , jak pojechałam kupować owocowe w szkółce to ledwo upchałam ck chciałam takie piękne okazy i wszystko zdrowe .
I doradzą i podpowiedzą.
A w CO czasami wolę zdać się na własną wiedzę lub wujka Google

Szkółki górą Szkoda, że niektóre ze względu na konkurencję CO nie mogą się utrzymać. Taki lajf niestety.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 22:09, 28 cze 2021

Johanka77 napisał(a)

Ale te iryski cudniaste!!! Szkoda, że nie mam terenów podmokłych

Oj tam, zrób sobie małe oczko, to będziesz miała takie iryski
Kasia_CS 22:11, 28 cze 2021

Anda napisał(a)

Jasne, stabilna praca najważniejsza.

O efekcie przelania niestety jeszcze nie słyszałam. Czasem zdarza się to też, gdy róża nie może wykarmić tych pączków. Twoja jest młoda, więc to też może być przyczyną, jeśli jeszcze się nie ukorzeniła.

W szkółce „specjalistką” w zrzucaniu pączków jest co roku Larissa Ona tak ma

U Ani omawiamy taki problem
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6425-anna-i-ogrod?page=982#post_2

tak tak, Ani wątek też śledzę, więc czytałam już
Dziś pojechałam kupić Kaffe Fasset, ale już niestety nie było buuuu... W sumie nie było już żadnej odmiany, którą brałam pod uwagę do zakupu. No ale nic - najpierw mus porobić w takim razie roszady na rabatach
Kasya 22:17, 28 cze 2021

Zajrzyj proszę, może podpowiesz mi z rozami ?
AlinaP 22:52, 28 cze 2021

Anda napisał(a)

Może po kolejnej zimie coś wypadnie i miejsce się zwolni?

Może, ale jak na tą zimę i straty w różach u dziewczyn u mnie jest zaskakująco dobrze. Angela- na wygwizdowie, nie kopczykowane-morze kwiatów. Fakt, przycięte niżej, jak wszystkie.
Baronesse były zielone - w zaciszu. Żywopłoty chronią.
Trzeba powiedzieć stop różom. Te mi wystarczą. (zobaczymy)
Pozdrawiam
violaskom 13:01, 29 cze 2021

Ewa jestem w Twoim ogrodzie na bieżąco choć z braku czasu nie zostawiam po sobie śladu. W tym roku tak się zapędziłam ze zmianami rabat u siebie, że na nic nie mam czasu i nic nie udaje mi się skończyć. Róże jak zawsze masz piękne, nieustannie podziwiam te uprawiane w donicach. Ja w tym roku straciłam 2 szt Lady Emma Hamilton i to chyba była ostatnia próba z różami w donicach. To zdjęcie z tarasu czaruje, chętnie posiedziałabym w takim miejscu. Bardzo ciekawi mnie łączka. Wstaw jakieś nowe jej zdjęcia. Bardzo chętnie pochodziłabym po Twojej szkółce. Tak chociaż się pogapić i powzdychać.
Pozdrawiam