Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Makao_J 09:41, 03 cze 2016

Piękne zdjęcia pokazałaś.
Śliczne zestawienia roślin, zwłaszcza różowy i fioletowy. Uwielbiam.
Anda 09:49, 03 cze 2016

rozark napisał(a)
różano się zaczyna robić i kolorowo

Oj tak, w tym roku mieczyki swoim kolorkiem świecą na rabacie. Jak przekwitną będzie spokojniej
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 09:51, 03 cze 2016

babka napisał(a)
Wiesz, nie wiem które zdjęcie piękniejsze, niesamowicie ukwiecony masz ogród. Bardzo mi się u Ciebie podoba. Róże, piwonie bujne i zdrowe, moidzio wprost
I zerknęłam na szałwię, nosz kurcze ja mam znów pomyloną .... wrrrrr

Dzięki, to chyba geny mojej babci są winne temu, że taki kwiatowy ogródek mam Szkoda, że szałwia pomylona. Możesz reklamować? Za darmo nie była, a nie masz tego, co zamówiłaś.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 09:54, 03 cze 2016

jazzy napisał(a)
Ewa, Twoje zdjęcia to balsam dla duszy mej
ps. Mam róże. Powiedz proszę czy to miejsce okulizacji poniżej czy powyżej gruntu ma być? Bo mam wrażenie, że każdy mówi co innego Help!

Jazzy, cieszę sie bardzo
Miejsce okulizacji koniecznie poniżej gruntu, tak na szerokość trzech palców, inaczej w zimie przemarznie i będzie po róży.
Anda 09:57, 03 cze 2016

Sylvana napisał(a)

Po dłuższej przerwie wpadłam popodziwiać foty i rośliny.
A co to takiego, co z kocimiętką sobie rośnie?
Śliczne zdjęcia i ogród...kolorowy i pachnący

Hej, fajnie, że wpadłaś To jest Gladiolus communis ssp. byzantinus, mieczyk bizantyjski, którego cebulki nie trzeba wykopywać na zimę. Lubi miejsca suche i mało nawożone, wiec nie wiem, jak mu sie u mnie spodoba, ale spróbować z nim muszę
Anda 09:58, 03 cze 2016

eee_taam napisał(a)
zapisałam mój notatkowy excel pęka w szwach

Justi, a co Ty tak skrzętnie notujesz, co tam planujesz u siebie
margaretka3 10:01, 03 cze 2016

07_Rene napisał(a)
Też miałam pytać o tą roślinkę ale Agcia mnie już wyręczyła. Jeżeli to jest tojeść ciemnopurpurowa, a tak mi google pokazało polską nazwę, to powinna u nas zimować - piszą, że to strefa 5. Ale wymaga gliniastych i wilgotnych gleb - u mnie byłoby jej dobrze Ciekawe czy jest dostępna w pl?

Reniu, Kondzio ją miał. Tej zimy nie przetrwała A chciałam ją sobie od niego dziabnąć

Ewuś, o proszku już doczytałam, to jego w kosmetycznych chyba bardziej trzeba szukać niż w ogrodniczych, w życiu bym na to nie wpadła
aga_podlasie 10:05, 03 cze 2016

Anda napisał(a)

Trochę truskawek i warzywek, cebula, marchewka, kalarepka, sałata, pomidorki i jeden ogórek, resztę zjadły ślimaki Przykrywam warzywka, bo pomidorki i marchewki jeszcze małe i kosy by mi pewnie wszystko przekopały. Poza tym marchewka jest przysmakiem larw jakichś muszek i siatka ma ją chronić.

Co roku mam zamiar sprawdzić, kiedy lata ta muszka i też zasłonić marchew, ale co roku zapominam a później się wkurzam jak jest robaczywa.
Anda 10:07, 03 cze 2016

07_Rene napisał(a)
Też miałam pytać o tą roślinkę ale Agcia mnie już wyręczyła. Jeżeli to jest tojeść ciemnopurpurowa, a tak mi google pokazało polską nazwę, to powinna u nas zimować - piszą, że to strefa 5. Ale wymaga gliniastych i wilgotnych gleb - u mnie byłoby jej dobrze Ciekawe czy jest dostępna w pl?

Pooglądałam zdjęcia. Bardzo mi się podoba u Ciebie, to wiesz.... Róża zapączkowana na maxa i to tylko na gnojówce z pokrzywy? Trudno uwierzyć...Czy ten neem też nawozi rosliny czy tylko je chroni?

Tojeść, tak Jednak powinno sie ją przykrywać zimą, zwłaszcza gdy jest mróz i nie ma śniegu. Lubi gleby gliniaste, ale niezasadowe a u mnie odczyn w kierunku zasadowego, więc sie trochę martwię, że się u mnie szybko pożegna.

Róża nie tylko na gnojówce, bo późną jesienią daje różom obornik koński (jesli akurat dostępny) i to chyba on im tak dobrze robi. Poza tym kopczykuje je kompostem, który wiosną rozgarniam dookoła. Na wiosnę cała rabata, a więc i róże dostaje jeszcze wiórki rogowe. Pokrzywówka stoi i czeka, jeszcze nią nie podlewałam w tym sezonie, bo u nas leje i leje.
Neem działa też jako nawóz, więc masz dwa w jednym W tym roku neem dostał tylko łubin, bo zapomniałam że go mam, neem znaczy
Anda 10:10, 03 cze 2016

Kawa napisał(a)
Ewunia piękny ten twój ogród ale to wiesz przecież
mówił mój em że leje i leje i końca deszczu nie widać
dobrze że na górce mieszkasz
macham

Dziękuje
Leje bardzo. U nas niedaleko płynie mała rzeczka a we wsi obok, dosłownie kilometr ode mnie, dolne ulice pozamykano, bo było zagrożenie powodziowe.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies