Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Flower1 21:41, 15 paź 2015

Wpadam na chwilke do "Doswiadczalni " pozdrowionka zostawiam !
Anda 14:00, 16 paź 2015

margaretka3 napisał(a)
Aaa, a Wy u Ewy lato sobie szałwiami przedłużacie Coraz bardziej je lubię! Za mało mam odmian, będę musiała ten błąd naprawić w przyszłym roku. Pięknie!

Zdjęcie kropelki przepiękne, hiponotyzujące wręcz! Nie mogę oczu oderwać

Jakoś trzeba sobie było czas umilić, jak za oknem tak smutnawo się robi
Szałwii chyba nigdy za wiele. Moja lista bylin na przyszły rok coraz dluższa - i szałwie różowe, i zawilce, i jeszcze trawy dochodzą, i gdzieś barbule trza wcisnąć. A jeszcze chcę nowe róże i warzywnik. No i kompostownik trza by rozbudować
Same chciejstwa

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:07, 16 paź 2015

Agcia napisał(a)

Uff - dotarłam do końca. Twój wątek się na jednym oddechu przegląda. Nawet gdybyś nie napisała gdzie ten ogródek to ja bym wiedziała, że to nie polski klimat. Inne niebo, światło, architektura.
Zaznaczam do cichego podglądania bo lubię oglądać tak piękne ujęcia przyrody. U mnie też jest sporo róż więc w wolniejszej chwili zapraszam.
Pozdrawiam i dziękuję za wizytę u mnie

Ps. Kosmosy albo mają za żyzną glebę, albo za dużo azotu, albo jedno i drugie. U mnie na piasku-tam gdzie nie dbałam rosły ładnie, ale jak podleję niechcący nawozem(przy okazji nawożenia reszty) to idą w łodygę i mam drzewa kosmosowe.. A więc omijać nawozami i jeśli dobra ziemia to nie podlewać, a wtedy będzie duużo kwiatów i ładny krzaczek z normalną łodygą
W tym roku zdobyłam niskie odmiany kosmosów tak do ok. 30-40cm wysokości. Pięknie wyglądały w pojemnikach ale na brzegach rabaty też by się super prezentowały. A takie pełne jak Ania Ci pokazała to nasionka zebrałam w Ogrodzie Botanicznym w Poznaniu. W sprzedaży miała je jedna firma nasienna ale dawno nie spotkałam.

I jeszcze raz napiszę- zdjęcia przegenialne!

Agciu, bardzo dziękuje za wizytę i obejrzenie całego wątku Podglądać możesz i głośno, ja się z Twoich wizyt zawsze będę cieszyć. Zapraszam Ciebie już mam w obserwowanych, więc na pewno będę zaglądać.

Podlewałam rabaty pokrzywą. Kosmosy co prawda omijałam, ale z pewnością dużo wody i do nich przeleciało. Pozostaje mi sadzenie kosmosów gdzieś indziej. Tylko muszę się zastanowić gdzie, bo nie mam zbyt dużo miejsca do wyboru. Ewentualnie pomyślę o donicach. Takich pełnych tutaj jeszcze niegdy nie widziałam, ale będę szukać dalej.
Dziękuję za komplement

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:07, 16 paź 2015

Ewik napisał(a)
Cudnie i juz

Dzięki
Anda 14:11, 16 paź 2015

wietrzyk napisał(a)
Ależ się wątek szybko rozrasta co mnie nie dziwi, bo jest tu na co popatrzyć. Duuużo stroniczek musiałam się cofnąć, ale było warto z przyjemnością obejrzałam sobie piękne, pełne kolorów fotki, kiedy za oknem mam burą szarzyznę.
Ewa myślisz, że można jeszcze ten nawóz Kalimagnesia zastosować, czy za późno już?

Dziękuję za miłe słowa. To cieszy bardzo
Na kalimagnesia już za późno. Zanim nawóz zostanie przetworzony przez mikroorganizmy w glebie i przyswojony, i przetworzony przez rośliny, to trochę czasu upłynie. Taki ostatni dzwonek to jest we wrześniu. Muszę się przyznać, że też w tym roku jakoś o tym zapomniałam i dam dopiero w przyszłym.

Anda 14:13, 16 paź 2015

Milka napisał(a)

Sama bym taką sesję chciała poczytałam o szałwiach, mam ale tylko jakieś ciemno niebieskie i omszone, kwitną do grudnia

Irenko, to przyjeżdżaj. Z Twoim uśmiechem będziesz błyszczeć po prostu
Caradonna u mnie też jeszcze stoi, ale już się chyba zasusza.

Anda 14:14, 16 paź 2015

Flower1 napisał(a)
Wpadam na chwilke do "Doswiadczalni " pozdrowionka zostawiam !

Odpozdrawiam Zaraz wpadnę do Cię
iwka 14:16, 16 paź 2015

a kosmosy omijałaś celowo przy podlewaniu czy tak wyszło?

ja sobie zebrałam nasionka i planuję cały szpaler przy tujach w przyszłym roku, mam zamiar posiać przy ogrodzeniu aby przez nie wyglądały na chodnik
Anda 14:24, 16 paź 2015

Kosmosy starałam się omijać przy podlewaniu pokrzywą. Tylko, że one blisko hortensji i krzewuszki rosną, a tych nie omijałam. Dostało się i kosmosom

Anda 14:26, 16 paź 2015

iwka napisał(a)

ja sobie zebrałam nasionka i planuję cały szpaler przy tujach w przyszłym roku, mam zamiar posiać przy ogrodzeniu aby przez nie wyglądały na chodnik

Sąsiadka parę ulic dalej tak zrobiła w zeszłym roku i to bardzo ładnie wyglądało. Tylko dzieci sobie czasem jakieś kwiatki u niej potem zrywały

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies