Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 09:22, 02 kwi 2017

katel napisał(a)
Normalnie szok takie tulipany , u mnie też będą Blue Diamond ale ledwo się z ziemi powychylały, te w donicach są trochę wyższe.

Jeszcze chyba nigdy tulipany tak wcześnie u mnie nie kwitły Cieszę się, że Ci się podobają
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
frezja 09:39, 02 kwi 2017

Anda napisał(a)

Nie mam styropianu w donicy. Znajdę wieczorem moj wpis na temat zimowania i wstawię u Ciebie

Ewuś, u mnie wszystko w notatniku:

RÓŻE
Ogólnie donice powinny być jak najwyższe. Moje mają 50cm wysokości. Przez to, że są większe, donice tak szybko nie wysychają. Mimo to w lecie podczas upałów trzeba je codziennie podlewać. Nawóz płynny też trzeba dawać co 2-3 tygodnie. Jakoś tak wyszło u mnie, że nie daję nawozów długoterminowych, ale takie też można i wtedy rzadziej się daje.

Prawie każdą różę można dać do donicy. Te większe/wyżej rosnące co roku trzeba porządnie przycinać. Co 3 lata trzeba je wiosną wyjmować i skracać korzenie. Takim sposobem można trzymać w donicy z powodzeniem nawet róże dorastające do 1,5. Mniejszym też powinno się skracać korzenie, ale tu wystarczy tak co 4-5 lat.

Na zimę stawiam moje w osłoniętym rogu tarasu od strony północnej, czyli zero słońca i prawie zero wiatru. Opatulam je w maty kokosowe, a na wierzch, jak są duże mrozy, daję włókninę. Wiosną porządnie przycinam. Wszystkie moje donice stawiam razem, w kupie. Z zewnątrz stoją donice z chryzantemami, a wewnątrz właśnie róże. Przez to, że stoją na tarasie, nie muszę myśleć o ich podlewaniu. Deszcz załatwia to za mnie.
Anda 09:58, 02 kwi 2017

Ewuś, jestem pod wrażeniem Dziękuję
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
AnnaCh 10:42, 02 kwi 2017

Przybyłam też pierwsze tulipanki pooglądać i nacieszyć oczy kolorami
Śliczne
frezja 12:30, 02 kwi 2017

Anda napisał(a)
Ewuś, jestem pod wrażeniem Dziękuję

Co ważne dla mnie..to mam
Kasia_CS 13:38, 02 kwi 2017

Ewo, mam pytanko - jeśli mam louise odier i cinderella, to czy jeśli to jest ich drugi rok u mnie (sadzone z doniczki zeszłej wiosny) to czy, a jeśli tak, to jak mocno je ciachac? u obu mam zakulkowane po 2 pędy, reszta rosnie normalnie. Obie róze już rozwijają pierwsze listki. Oczywiście takich zmarzniętych gałązek już się pozbyłam.
Madzenka 15:53, 02 kwi 2017

Myślałam, że tylko mi się wydaje źe tulipany w tym roku wcześniej ale czytam, źe też to potwierdzasz.
U mnie Black Diamond sa z późniejszych a u ciebie wczesne?

Piekne masz te łany tulipanowe. Musze zmienic technikę sadzenia za rok będe Cię naśladować
frezja 16:14, 02 kwi 2017

Madzenka napisał(a)
Myślałam, że tylko mi się wydaje źe tulipany w tym roku wcześniej ale czytam, źe też to potwierdzasz.

W porównaniu do analogicznego okresu sprzed roku moje szybsze o 2 tygodnie.
Malgosik 16:29, 02 kwi 2017

cudne te różowe tulipany
Anda 16:38, 02 kwi 2017

Kasia_CS napisał(a)
Ewo, mam pytanko - jeśli mam louise odier i cinderella, to czy jeśli to jest ich drugi rok u mnie (sadzone z doniczki zeszłej wiosny) to czy, a jeśli tak, to jak mocno je ciachac? u obu mam zakulkowane po 2 pędy, reszta rosnie normalnie. Obie róze już rozwijają pierwsze listki. Oczywiście takich zmarzniętych gałązek już się pozbyłam.

Kasiu, zakulkowane pędy zostaw, ew. możesz przyciąć ciutkę końcówki tych pędów. Te pędy bardziej środkowe skróć trochę, a te rosnące po zewnętrznej skróć mocniej. Też tak teraz przycięłam moją Louisę, żeby nie miała całkiem gołych nóg latem Stopniowe cięcie powinno też wzmocnić stopniowe kwitnienie, żeby nie wszystkie kwiaty kwitły na raz.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies