Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z koniczynką

Ogród z koniczynką

Rumianka 11:42, 03 maj 2023

Kwiaty coraz bujniejsze...uwielbiam je..
Rumianka 11:54, 03 maj 2023

Joku napisał(a)
Egzotyczne pochodzenie mają twoje kamienie. Osobiście je zbierałaś?
Fajną wycieczkę zaliczyłaś. Za mną "chodzą" też te rejony.

Jolu, te kamienie przywoził eMuś z rejsów dalekomorskich...
a ja w tym czasie "marzyłam" o wyjeździe do Krużewników na spotkanie z Kargulem i Pawlakiem...
Mazury to moje rejony z młodości, a konkretnie to Kętrzyn...
a wyjazd w tamte rejony, to podróż sentymentalna.
sylwia_slomc... 13:15, 03 maj 2023

Czekałaś na wiosnę i Się doczekałaś cudnych kolorów. Lubisz rytm w roślinach i powtarzalność koloru zupełnie jak ja Podobają mi się ogrody plam bardzo bo jednocześnie panuje w nich harmonia, ale jak przyszło u mnie do takiego plamowego obsadzania żyrafowej to do dzisiaj nie jestem z niej zadowolona nawet w drobnym stopniu. Może zwyczajnie nie umiem tak sadzić... za to rytm i przenoszenie, powtarzanie barwy inną rośliną w kolejnym miejscu samo mi wychodzi
Z pierwiosnkami dopiero przygodę zaczynam, bo te co miałam na jednej rabatce prawie zupełnie pod podagrycznikiem wyginęły. A lekarskie sieją mi się mocno tyle, że zupełnie nie tam gdzie bym chciała. Podobnie ząbkowane masowo posiały się w trawniku, a na rabacie ani jednej siewki choć jeszcze nie pielona
Joku 16:46, 03 maj 2023

Tak mi przez myśl przemknęło że to sprawka eMa, bo pisałaś kiedyś że mamy wspólną przeszłość .

Sylwia, chyba tym pierwiosnkom bardziej pasuje miejscówka w trawie niż tam gdzie ty byś chciała. Przed laty też mi się wysiewały w trawniku a nie na rabacie.
Kordina 00:53, 04 maj 2023

Podoba mi się ten kamień z Falklandów i biały chyba kwarc z Grenlandii, a poniżej cytacik od Indian Lakota:

"Nie było takiej rzeczy jak pustka w tym świecie. Nawet w niebie nie było pustych miejsc. Wszędzie było życie, widzialne bądź niewidzialne i każdy przedmiot posiadał coś, co mogłoby być czymś dobrym dla nas - nawet kamienie... Nawet bez ludzi wokół siebie nigdy nie było się samotnym. Świat obfituje w życie i mądrość; nie istniała zupełna samotność dla Lakoty. (Standing Bear "Land of the Spotted Eagle") "
A to ze stronki pt "Wierzenia i tradycje rdzennych Amerykanów podstawą ich świadomości ekologicznej"
Rumianka 17:40, 07 maj 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Czekałaś na wiosnę i Się doczekałaś cudnych kolorów. Lubisz rytm w roślinach i powtarzalność koloru zupełnie jak ja Podobają mi się ogrody plam bardzo bo jednocześnie panuje w nich harmonia, ale jak przyszło u mnie do takiego plamowego obsadzania żyrafowej to do dzisiaj nie jestem z niej zadowolona nawet w drobnym stopniu. Może zwyczajnie nie umiem tak sadzić... za to rytm i przenoszenie, powtarzanie barwy inną rośliną w kolejnym miejscu samo mi wychodzi
Z pierwiosnkami dopiero przygodę zaczynam, bo te co miałam na jednej rabatce prawie zupełnie pod podagrycznikiem wyginęły. A lekarskie sieją mi się mocno tyle, że zupełnie nie tam gdzie bym chciała. Podobnie ząbkowane masowo posiały się w trawniku, a na rabacie ani jednej siewki choć jeszcze nie pielona

Cieszę się i to jak bardzo, że ta wiosna mnie nie ominęła...a przyszła i do moich ogrodów. Teraz zaczyna się nierówna walka z podagrycznikiem...nie mam słów na niego...panoszy się jak u siebie.
Pierwiosnki to moja wiosenna miłość. Aż trudno uwierzyć, że te żółte - lekarskie pochodzą z podziału...a zaczęło się od jednej niewielkiej kępki znalezionej na łące wśród traw. Teraz żółci się cały ogród...
Rumianka 17:41, 07 maj 2023

Joku napisał(a)
Tak mi przez myśl przemknęło że to sprawka eMa, bo pisałaś kiedyś że mamy wspólną przeszłość .

O tak Jolu, o tak...
Rumianka 17:42, 07 maj 2023

Kordina napisał(a)
Podoba mi się ten kamień z Falklandów i biały chyba kwarc z Grenlandii, a poniżej cytacik od Indian Lakota:

"Nie było takiej rzeczy jak pustka w tym świecie. Nawet w niebie nie było pustych miejsc. Wszędzie było życie, widzialne bądź niewidzialne i każdy przedmiot posiadał coś, co mogłoby być czymś dobrym dla nas - nawet kamienie... Nawet bez ludzi wokół siebie nigdy nie było się samotnym. Świat obfituje w życie i mądrość; nie istniała zupełna samotność dla Lakoty. (Standing Bear "Land of the Spotted Eagle") "
A to ze stronki pt "Wierzenia i tradycje rdzennych Amerykanów podstawą ich świadomości ekologicznej"

Ale fajny cytat, jaki życiowy...
Rumianka 17:49, 07 maj 2023

aparat przekłamuje, bo to jest fiolet, to poniżej też.
Rumianka 17:51, 07 maj 2023