inka74 napisał(a) Pięknie Ala u ciebie wszystko wyrosło i sie rozrosło. Begoniowa wymiata. Ja wczoraj u Zany oglądałam jeżówkę Secret Affair - dopisałam do listy obowiązkowej. Piękny kolor i kształt kwiatów. Polecam
Co do limek to chyba u każdego po posadzeniu tak się zachowują. Cięcie prawidłowe bardzo pomaga. Ja w tym roku kupiłam 2 i zrobiłam drobny eksperyment. Jedną przycięłam nisko a drugą wcale, została tak jak kupiona w doniczce. Ta cięta stoi sztywno ale nie kwitnie (ale też ma więcej cienia). Druga kwitnie ale się kładzie. Limka na kiju z ubiegłego roku sztywna, ogromna i ponad metrowe pędy ma. Wstawiłam akurat jej zdjęcia u siebie. Cięta nisko była teraz na wiosnę na ok. 15 cm, usunięłam też słabe/cienkie pędy. Tylko grubsze zostały. Cięcie hortek chyba trochę zależy co chcesz w efekcie uzyskać i od rodzaju pędów. Nisko cięte rozkrzewią się po całości, zagęszczą i super w środku rabaty wyglądają. Co roku tnie się je trochę wyżej nad kolejnym rozgałęzieniem. Zawsze nisko tnie się odmiany karłowate typu Bobo, Little Lime. Cięte stopniowo zwykłe limki, Vanilki - tył wysoko a przód niżej dadzą efekt wachlarza idealny na tyły rabat - mniejsza objętość, bardziej na boki się rozchodzą a przód naturalnie podtrzymuje tył. To Toszka ci pokazywała. Są też hortki, które tnie się całe dosyć wysoko - Great Star, Unique. One bardziej zdrewniałe łodygi mają i w takie drzewka prawie rosną. Trudno gałąź na 2 palce ciąć 10 cm przy ziemi. Obcina się więc te drobniejsze a to czasami i 30-60 cm od ziemi w zależności od okazu.
Jak chcesz mieć sztywne hortki w tym roku to podpatrzyłam patent u Gosi w Ogrodowym misz masz dla Pink Anabell - cienki patyczek do każdego kwiatka dolepiony taśmą klejącą. 120 kwiatków jej anabelka miała
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6503-ogrodowy-miszmasz?page=33#post_2//
Ps. Goethe z jednym kwiatkiem wytrzymała u mnie 5 dni, kupiłam już rozwiniętą. Ciekawe od czego to zależy. Muszę poobserwować bo mnie bardzo tym zmartwiłaś. Kwiaty i zapach ma cudne.
Ja nie spodziewałam się, że oczaruje mnie tyle kwiatów, miedzy innymi jeżówki. Na pewno dokupię na przyszły rok
Dziękuję Ci za instrukcję cięcia hortek, muszę na wiosnę przyłożyć się do tego a patent z patyczkami ciekawy
Co do Goethe, niestety u mnie nawet 5 dni nie wytrzymują, góra 3
Nie wiem dlaczego, a szkoda bo kwiat ma piękny.