Kokesz
12:57, 30 mar 2020

Proszę o podpowiedzi
Pod cisami mam bardzo wąski pas do nasadzeń.
Jest tam raczej cień tylko wiosną świeci słońce jak drzewa nie mają liści.
I sucho pomimo linii kroplującej.
Chodzi mi właściwie nasadzenia wiosenne i drobnocebulowe.
Aktualnie mam tam posadzone niebieskie iryski ,niebieskie cebulice, puszkinie ale na tle ciemnej zieleni cisów słabo je widać.
Myślałam, żeby je przesadzić pomiędzy kremowe pełne prymulki, które rosną dalej. Pomiędzy prymulkami są posadzone narcyzy Bridal Crown, to te zielone trawki. Czy to będzie za pstrokato?
Później zasłonią to wszystko hosty Fire and Ice.
A na miejsce irysków dać coś jasnego. Albo je zostawić i tu dać cytrynowo kremowe zwykłe prymulki. Albo kremowe krokusy. Jak ta drobnica przekwitnie to daję tu zielistkę bo ładnie rozjaśnia i wytrzymuje cień i suche stanowisko.
Albo dać je za prymulkami jako niebieską plamę
W kole pod wiśnią jest kolorowo więc za nią lepiej by było chyba jednokolorowo? Widać te iryski z tyłu po lewej stronie.
Ale dylematy

Pod cisami mam bardzo wąski pas do nasadzeń.
Jest tam raczej cień tylko wiosną świeci słońce jak drzewa nie mają liści.
I sucho pomimo linii kroplującej.
Chodzi mi właściwie nasadzenia wiosenne i drobnocebulowe.
Aktualnie mam tam posadzone niebieskie iryski ,niebieskie cebulice, puszkinie ale na tle ciemnej zieleni cisów słabo je widać.

Myślałam, żeby je przesadzić pomiędzy kremowe pełne prymulki, które rosną dalej. Pomiędzy prymulkami są posadzone narcyzy Bridal Crown, to te zielone trawki. Czy to będzie za pstrokato?
Później zasłonią to wszystko hosty Fire and Ice.

A na miejsce irysków dać coś jasnego. Albo je zostawić i tu dać cytrynowo kremowe zwykłe prymulki. Albo kremowe krokusy. Jak ta drobnica przekwitnie to daję tu zielistkę bo ładnie rozjaśnia i wytrzymuje cień i suche stanowisko.
Albo dać je za prymulkami jako niebieską plamę

W kole pod wiśnią jest kolorowo więc za nią lepiej by było chyba jednokolorowo? Widać te iryski z tyłu po lewej stronie.

Ale dylematy