Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Osiedlowy ogródek

Osiedlowy ogródek

Kokesz 09:48, 14 paź 2018

Rabata słoneczna z Pisardi, jest długa ma 13 metrów.
Na tą chwilę raczej bylinowa ale chciałabym na niej więcej zimozielonych.
Kupiłam wiosną cisy, które na razie są zadołowane na cienistej, były już cięte, chciałabym je wkomponować w tą rabatę, chociaż na cienistej też mi się podobają...

Jak wytnę byliny to będzie goło...to zdjęcie z wiosny i jakoś mi nie pasują te rośliny posadzone w rządkach

Kokesz 09:57, 14 paź 2018

Bardzo lubię stokrotki na wiosnę a te to już plaga, zarosły mi inne rośliny
Macie pomysł na jakieś fajne rozwiązanie z nimi?

Najpiękniej jest wiosną

A później tak

Myślałam, że jak posadzę między nimi różowe szałwie i różowe przetaczniki to będzie lepiej ale i tak się wszystko zlało w jedną masę...

Anda 10:54, 14 paź 2018

Fajnie, że zdecydowaliście się na włączenie drzewa do placyku

A muszą być płyty na placyku? Nie może być drewno?

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kokesz 11:18, 14 paź 2018

Rabata narożna pod modrzewiem

Wiosną królowały tam tulipany i narcyze ale później zrobiło się łyso, więc wykorzystałam lewą stronę na pomidorki koktailowe a przed nimi rosła obwódka z bazylii greckiej, z tyłu widać agrest i porzeczki na pniu.

Jesień 2017

Wiosna 2018

Z prawej strony drzewa widać hortensje Lime Light a na nimi trzy Miskanty Variegatus.
Myślałam żeby hortensje rozsadzić aż do żywopłotu z cisów bo są za bardzo w kupie i ciasno już im a między nimi dać Variegatusa

Jesień 2017

Jesień 2018

Variegatus zaczyna się kłosić

Anda 11:49, 14 paź 2018

Tak sobie coś porysowałam na temat kształtu trawnika, bo chyba dalej chcesz go zmienić. Nie jestem pewna ścieżki. Niby fajna, ale jakoś nie zespaja się z kształtem trawnika. Scieżka byłaby tylko ozdobą, przerywnikiem w monotonii trawnika. Powinna podkreślać zatem jego kształt. Chyba nie udało mi się jej dobrze narysować.

wersja 1

wersja 2
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:00, 14 paź 2018

Kokesz napisał(a)

Nr 1 (najtrudniejsza, suchy cień, co dać w rogu zamiast śnieguliczki - dereń urośnie w tym cieniu?)

Zamiast śnieguliczki mogłabyś dać śliwę tarnina. Nie tylko dobrze Cię zasłoni, da sobie radę z trudnymi warunkami i pewnie też za mocno się dzieki temu nie rozrośnie. Z owoców można robić pyszne dżemy

Radę da tam też Spirea. Jest ich tyle odmian, że na pewno jakaś Ci się spodoba.

Kokesz 12:13, 14 paź 2018

Dzięki Ewa
Priorytetem jest kształt trawnika, bo wtedy czeka mnie jeszcze przesunięcie roślin na rabacie słonecznej do przodu. Ścieżkę mogę zrobić wiosną.
Znowu eM mnie ciśnie żebym się zdecydowała na placyk bo najchętniej by już pojechał po materiał na niego.
Drewno raczej nie wchodzi w grę, chociaż podobają mi się takie podesty jak u Ciebie bo co z podlewaniem trawnika? Często, żeby nie stać z wężem rozstawiamy tzw podlewajkę na godzinę lub dwie i się podlewa. Podest byłby wtedy też podlewany.
Anda 12:20, 14 paź 2018

Kokesz napisał(a)
Dzięki Ewa
Priorytetem jest kształt trawnika, bo wtedy czeka mnie jeszcze przesunięcie roślin na rabacie słonecznej do przodu. Ścieżkę mogę zrobić wiosną.
Znowu eM mnie ciśnie żebym się zdecydowała na placyk bo najchętniej by już pojechał po materiał na niego.
Drewno raczej nie wchodzi w grę, chociaż podobają mi się takie podesty jak u Ciebie bo co z podlewaniem trawnika? Często, żeby nie stać z wężem rozstawiamy tzw podlewajkę na godzinę lub dwie i się podlewa. Podest byłby wtedy też podlewany.

Drewnu tarasowemu to nie powinno szkodzić. Mój taras nie jest zadaszony i bez problemu znosi wilgoć. Na dodatek jest to taras północny, czyli słońce jest tylko latem i to nie długo. Tak więc mam i wilgoć, i cień. Bangkirai jest co prawda drogi, ale możesz kupić np. modrzew syberyjski lub drewno akacjowe.
Anda 12:25, 14 paź 2018

Jeśli koniecznie muszą być płyty kamienne, to wybierzcie to, co jest łatwe w utrzymaniu, czyli niezbyt jasne, bo się zaczyścisz na śmierć. Widzę u sąsiadów ich jasny taras, któremu jednorazowe czyszczenie nie wystarcza. Płyty najlepiej całkiem gładkie, właśnie ze względu na czyszczenie. Te wszystkie załamania struktury są ładne, ale pod drzewem raczej niepraktyczne.
Anda 12:30, 14 paź 2018

Tutaj

https://www.pinterest.de/pin/174725660523099633/

są płyty ze szarogłazu. Coś o takiej strukturze byłoby wg mnie bardzo praktyczne.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies