Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Coś jeszcze, coś więcej...

Coś jeszcze, coś więcej...

Basilikum 21:04, 21 lis 2016

Sebek napisał(a)

Iza - bo ja w tym roku oszczędzam i świeczki mam z odzysku - tzn. niewypalone z zeszłego roku Moje świąteczne zakupy zakończone w zeszły czwartek na giełdzie (drut florystyczny, wianek z korzeni i mini bombki za 5 zł ) - żadnych odstępstw od budżetu nie przewiduję

Czekam na Twoje dekoracje

ale tak nie mozna. Wieniec adwentowy wlasnie na tym polega, ze swiece musza byc nowe i co niedziele zapala sie kolejna i najpierw plonie jedna, potem dwie potem trzy a na koniec 4
Erst eins, dann zwei, dann drei, dann vier, dann steht das Christkind vor der Tür.
Basilikum 21:10, 21 lis 2016

Sebek napisał(a)

W sensie 4 świece symbolizujące 4 niedziele adwentu? Nie wiedziałem, że z zachodu do nas te wianki przywiało

tak tak z zachodu. U nas w niedziele przy sniadanku zapala sie swiece na wiencu. No i te wianki sa tez w kosciele w urzedach w sklepach.... no i co tydzien wiecej swiec sie pali. No i oczywiscie przez caly tydzien kiedy w domu jjestesmy, najczesciej przy posilkach plona swieca na wiencu.
W przedszkolu tez z dziecmi robimy wianek, wlasnie dzis wymyslalismy jak go udekorujemy. Gotowy podklad dostalismy od mamy.
Sebek 21:12, 21 lis 2016

Basilikum napisał(a)

ale tak nie mozna. Wieniec adwentowy wlasnie na tym polega, ze swiece musza byc nowe i co niedziele zapala sie kolejna i najpierw plonie jedna, potem dwie potem trzy a na koniec 4
Erst eins, dann zwei, dann drei, dann vier, dann steht das Christkind vor der Tür.

Christkind kam zu mir im Oktober
Basilikum 21:19, 21 lis 2016

hihih no to rozmiem juz te swiczki
to czekaj teraz na Osterhase
Zielona 21:46, 21 lis 2016

Hmm... Sebek - przecież w naszych Kościołach też w każdą niedzielę Adwentu zapala się kolejne świece.

Dekoracje doskonałe! Choineczkę bym przygarnęła, bo od dwóch lat się za taką zabieram, a ostatecznie i tak wrzucam gałązki do doniczek jak do wazonu i... z głowy

polinka 21:59, 21 lis 2016

Sebek napisał(a)

Poli - no nie miałem Ale spojrzałem na mój grudniowy grafik i być może będę w domu tylko 5 grudnia - jeśli się mi nie uda to... dopiero 22-go wieczorem Nie ogarnąłbym tego logistycznie A święta last minute raczej nie w moim stylu - wolę się już nacieszyć choćby gałęziami czy wełnianym szalikiem

Twoja skrzynka pewnie w betonu? Nie wyobrażam sobie innej

To teraz mnie rozumiesz z tym listopadem...nie lubię na "wariata" robić dekoracji i nie mieć żadnej przyjemności z tego a wiem, że grudzień będzie szalony

Wyobraz sobie, że moja skrzynka będzie z tego samego materiału co Twoja Równowaga w przyrodzie musi być
Madzenka 23:15, 21 lis 2016

Wieńce adwentowe w naszych kościołach są zawsze. Muszę się w sobotę wyrobić z wieńcem, świeczki mam zawsze nowe w zapasie. Tego u mnie nigdy nie brakuje

Jak dobrze pojdzie to nie znajde wolnego weekendu na umycie okien....jedyny wolny to 3.12, ale czy wolny?
Sebek 07:35, 22 lis 2016

Basilikum napisał(a)
hihih no to rozmiem juz te swiczki
to czekaj teraz na Osterhase

Nie no, bez przesady
Kacha123 08:12, 22 lis 2016

No, no! A myślałam, że tylko ja taka do przodu Prosto i elegancko.
Czekam na wieniec na drzwi

mikina34 08:59, 22 lis 2016

A ja tak oglądam, podziwiam i się zastanawiam czy zazdrościć czy cieszyć się, że mam mniej pracy
U nas takiej tradycji nie ma, może dlatego, że całe życie mieszkam w blokach i nie było zwyczaju ani nawet możliwości stroić drzwi... baa, nie kojarzę nawet zwyczaju robienia wianka adwentowego... ale w sumie zawsze mogę na "stare lata" wprowadzić nowe bo ładne to

ps. swoją drogą ile to się człowiek nauczy jak podgląda innych...