Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W oflisowym ogrodzie

W oflisowym ogrodzie

kamila66 11:56, 29 sty 2017

Mam też dylemat co zrobić z serbem, który rośnie przy domu. Jest to świerk serbski nana czyli mniejszy od normalnych. Urósł dużo większy niż pan sprzedający zapowiadał. Przed świętami kupiłam dwa świerki serbskie, które stoją w tej chwili na schodach. Jeśli przeżyją zimę mogłabym je wykorzystać i posadzić wzdłuż płotu na nowej rabacie. Nie jestem pewna czy to będzie dobre połączenie i jak je ewentualnie zestawić. Czy dać go w środek pomiędzy te zwykłe.
MirellaB 12:08, 29 sty 2017

Ja nie mam kompostownika i mieć nie będę. Dla swojego znajdziesz odpowiednie miejsce tylko nie na widoku

Tego drzewa dającego cień też bym nie wycinała. Podcięcie gałęzi to dobry pomysł.

Zamówiłaś róże? Ja zamówiłam
kamila66 12:22, 29 sty 2017

MirellaB napisał(a)
Ja nie mam kompostownika i mieć nie będę. Dla swojego znajdziesz odpowiednie miejsce tylko nie na widoku

Tego drzewa dającego cień też bym nie wycinała. Podcięcie gałęzi to dobry pomysł.

Zamówiłaś róże? Ja zamówiłam

Właśnie juz niestety się nie da go ukryć. Wszędzie będzie na widoku. Jest drewniany i nie odbiega od reszty konstrukcji, tym się pocieszam.
Róże nadal w fazie wyboru.
AnnaCh 12:24, 29 sty 2017

Też mam kompostownik na widoku i planuję go trochę obsadzić trawami, które zrobią za wyższe piętro rabaty
MirellaB 12:39, 29 sty 2017

Jak chcesz wiosną posadzić róże to się zdecyduj i zamów, bo za chwilę możesz nie dostać kupić. Ja w zeszłym roku w marcu dwóch nie dostałam. No chyba, że nie zależy Ci na wiosennym ich posadzeniu.
frezja 13:57, 29 sty 2017

kamila66 napisał(a)
Mam też dylemat co zrobić z serbem, który rośnie przy domu. Jest to świerk serbski nana czyli mniejszy od normalnych. Urósł dużo większy niż pan sprzedający zapowiadał. Przed świętami kupiłam dwa świerki serbskie, które stoją w tej chwili na schodach. Jeśli przeżyją zimę mogłabym je wykorzystać i posadzić wzdłuż płotu na nowej rabacie. Nie jestem pewna czy to będzie dobre połączenie i jak je ewentualnie zestawić. Czy dać go w środek pomiędzy te zwykłe.

Gdyby tak ogołocić tego serba dołem?? zyskasz miejsce na nasadzenia...jakiś kolorek..hmmm
kamila66 14:31, 29 sty 2017

frezja napisał(a)

Gdyby tak ogołocić tego serba dołem?? zyskasz miejsce na nasadzenia...jakiś kolorek..hmmm

Ewuniu on się tam jeszcze mieści w szerz ale już nie w wzwyż, będzie podnosił dach . Nie chcę go co roku obcinać, chętnie go wykorzystam gdzieś w ogrodzie. Na jego miejsce mogę wsadzić cis, który rośnie pod płotem.
I tak albo je zamienię miejscami, albo w miejsce cisu zadołuje jodłę świąteczną a trzy świerki serbskie dam pod płot z tyłu domu.
kamila66 14:32, 29 sty 2017

MirellaB napisał(a)
Jak chcesz wiosną posadzić róże to się zdecyduj i zamów, bo za chwilę możesz nie dostać kupić. Ja w zeszłym roku w marcu dwóch nie dostałam. No chyba, że nie zależy Ci na wiosennym ich posadzeniu.

Dziękuję za informację Kupię może w przyszłym tygodniu, jeśli mi się nie uda od razu będę miała zadanie na cały rok...
kamila66 14:36, 29 sty 2017

AnnaCh napisał(a)
Też mam kompostownik na widoku i planuję go trochę obsadzić trawami, które zrobią za wyższe piętro rabaty

Aniu trawy się nadają bo nie ograniczą dostępu. W 2015 na kompostowniku puściłam dynię ładnie wyglądało
olga80 14:43, 29 sty 2017

Ja też bym zrobiła korektę serba u dołu, podsadziła żurawkami może jakaś hortka by się tam zmieściła.Mam podobny problem z kompostownikiem tylko,że ja nie mam mobilnego i będzie tam stał.Na jesień posadziłam bluszcz i chcę aby się piął po ściance.Trawa to też dobry pomysł