Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

Sylvana 23:56, 13 sty 2017

Agania napisał(a)

Zimą super wyglądają na tle iglastych

Mają podłe warunki, bo rosną na zbitej glinie i mają suuucho....zaczęły chorować.....muszę czymś spryskać, ale nie wiem czym i kiedy.....
Muszę przewertować internet.....
23:57, 13 sty 2017
Zapytaj może Mazana
Sylvana 00:12, 14 sty 2017

Agania napisał(a)

Kocham drzewa więc się zaciekawiłam...lubię pendule, śnieg nie łamie gałęzi
1) Cypryśnik posadziłam zwykłego mam ochotę na pendulę, widziałam go u Kapiasów w Goczałkowicach, stare okazy rosną w Arboretum w Bolestraszycach, w tych drzewach się zakochałam, rosną na brzegach stawów, widziałam ich korzenie wpadające wprost do wody, niezapomniany widok
2) Daglezja jest przepiękną miękkowłosą choinką, w grupie siła, mam tylko jedną z braku miejsca
3) Cedr atlaski potrzebuje dużo miejsca, możesz spróbować go
wkomponować u siebie, czy zimuje...u nas jest zawsze ryzyko...
4) Perełkowiec japoński kusząco wygląda, ale przypomina mi robinię i karaganę syberyską, łatwo pomylić, chciałabym zobaczyć to drzewo gdzieś na żywo
5) klon Ginnala, nie mam, choć jestem klonofobem...ale jeśli masz dużo miejsca i potrzebujesz jesienią ognistości w ogrodzie to warto zainwestować....sprostuję, doczytałam, że się rozsiewa u mnie duży minus

Dziękuję, że odpowiedziałaś i chciało Ci się w temat zagłębić....wcześniej nie było nikogo chętnego

1. Bardzo mi się podoba - pokrój, przebarwienie jesienne, trochę gorzej ze zrzucaniem igieł - musiałabym go posadzić trochę dalej od wody, żeby nie śmiecił....
Korzenie wpadające do wody muszę rozkminić, wolałabym nie - nie mam pompy w stawie i staram się bardzo, żeby mi bagienko zamiast stawiku nie powstało.
2. Daglezja nie zrzuca igieł i robi fajny parasol, pod który można się schować - zwłaszcza dla dzieci raj.....ale tu już chyba o wnukach mowa...
3. Cedr chyba mi się nie zmieści - muszę zmierzyć ile tam jest miejsca.
4. Też bym chciała.
5.Fajny ale nie pomyślałam o tonie liści w wodzie....pomyślę o innej miejscówce.....a miałam drzew nie sadzić....

Znalazłam jeszcze info, że Śniegowiec wirginijski dobrze znosi zalewanie.
Sylvana 00:14, 14 sty 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Perełkowiec posadziłam zeszłej jesieni- zimy nie przetrwał mimo okrycia i mimo tego ,że jej prawie nie było
Klon ginnala mam , ale jeszcze malutki ładny wiosną i jesienią, choć mój jeszcze wszystkiego nie pokazał

Ooooo dzięki za info ...teraz wiem, że trzeba go wykreślić.

Klonik na razie sobie podpatrzę u Ciebie....bo zanim zrobię miejsce u siebie, to Twój będzie już duży
Sylvana 00:15, 14 sty 2017

MonikA napisał(a)
Zapytaj może Mazana

Myślałam o Mazanie, ale muszę najpierw foty zrobić i pokazać co im dolega....a teraz się nie da.

Zasypało dziś Kamienny....wszystko wygląda tak

Zana 13:20, 14 sty 2017

Sylvana napisał(a)

Anula....takie słowa z ust TAKIEJ fotografki to dla mnie mega komplement....dziękuję.
Na lodowisko zawsze możesz wpaść....nie masz tak daleko

Bez przesady!
Dzięki za zaproszenie, zanim się poogarniam zawodowo-domowo-szkolnie, to już będzie pewnie po zimie. Dzisiaj robię sobie reset na O. po trudnym tygodniu w robocie.
Choroby poszły precz? Mam nadzieję, że już ok.
W sprawie drzewa to ja Ci niestety nie doradzę.
12:34, 16 sty 2017
Sylvana napisał(a)

W tym roku pozostaje mi tylko mnożenie tego co nabyłam rok temu, więc to obsadzanie trochę potrwa....ale to zawsze do przodu
Z trawnikiem zaczynam się godzić, że nic z niego nie będzie.
Pod drzewami iglastymi nawet nie próbuję - za sucho i za ciemno.
Wzeszłym roku posiałam trawę pod topolą, ale już zanika, pomimo tego, że w sezonie biegałam z wężem i podlewałam.....cóż...albo drzewa...albo trawa....

To zamiast trawniczka w tych "najgorszych"miejscach może coś okrywowego;irgę,dąbrówkę?
12:42, 16 sty 2017
Sylvana napisał(a)

cudnie,cudnie.... i w dodatku prywatne lodowisko,ach szczęściara z Ciebie wielka
Dominika11 12:43, 16 sty 2017

pokaż więcej sniegowych fotek napewno jest cudnie
12:45, 16 sty 2017
Sylvana napisał(a)

I bardzo dobrze...trzymaj się cieplutko i zdrowiej
Zimą jest najfajniej, bo jest dużo zimozielonych i zamarznięty staw...od wiosny już nie ma co pokazywać.....bo ciągle to samo....a inni mają tak kolorowo.....

Nie to samo tylko stonowany ogród masz w naturę wpisany,ja tam lubię wszystkie pory roku u Ciebie;z czasem roślinek przybędzie,choćby z Twojej włąsnej rozsady

wiadomo,że duży teren do obsadzenia cięższy,bo więcej roślin potrzeba

Mnie tam się wszystkie pory roku w kamiennym podobają
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies