Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Wendy79 21:23, 21 wrz 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ale fajny prezent wymyśliłaś

Klon posadzony na honorowym miejscu, na przeciw dużego a la tarasowego okna. Będę szukać dla niego zimą towarzystwa, bo mam plan stworzyć dwie nowe rabaty z tej strony. Na razie walczymy tam z ziemią.
Wendy79 21:29, 21 wrz 2017

Makusia napisał(a)
Zakładam, że cynie są jednoroczne? Bo piękne są, więc zapewne jednoroczne, bo byłoby za prosto...?

Basia już odpisała. Tak jednoroczne, ale bez problemowe, a i owady je lubią U mnie co roku. W tym sezonie giganty porosły i zjadły mi Red Barona.
Basiula 22:24, 21 wrz 2017

Wendy79 napisał(a)

Basiu, dwa szybkie zdjęcia grabów z bliska. Jakość jak widać, ale cóż (Tak mam chwasty, tak nie mam czasu ). sadzone jesienią tamtego roku. Cięte ostatnio w sierpniu. Część też choruje,ale ogólnie jestem bardzo zadowolona z niego. Widzę, że on też chyba z naszego ogrodu
Ja w szpalerze "Limek" mam przynajmniej trzy różne odmiany Może kiedyś coś z tym zrobię

Dziękuję za foty! Pięknie rośnie...widzę że go wąsko prowadzisz. Chyba też muszę kolejnym razem mocniej przyciąć.
Masz jakiś pomysł jak go potem ciąć w tym gaszczu przed nim? Bo ja średnio, a gąszcz też taki jak u Ciebie. No i jaki sprzęt na niego docelowo szykujesz? Bo tu też się zastanawiam.
Wendy79 22:48, 21 wrz 2017

Basiula napisał(a)

Dziękuję za foty! Pięknie rośnie...widzę że go wąsko prowadzisz. Chyba też muszę kolejnym razem mocniej przyciąć.
Masz jakiś pomysł jak go potem ciąć w tym gaszczu przed nim? Bo ja średnio, a gąszcz też taki jak u Ciebie. No i jaki sprzęt na niego docelowo szykujesz? Bo tu też się zastanawiam.

Z założenia miał być wąski, bo przy wjeździe nie mamy za duzo miejsca. Werbena robi wrażenie gąszczu, a nie musi tam rosnąć. Na razie wypełnia luki.. Między żywopłotem, a hortensjami jest wbrew pozorom dużo miejsca. Założyliśmy, że 50 cm wolnego przejścia wystarczy. Zresztą to M. będzie ciął i stwierdził, że jemu to wystarczy. Docelowo jeszcze nie wiem,nie zastanawialiśmy się na razie ręczne nożyce wystarczają.
Wendy79 22:49, 21 wrz 2017

Musimy kupić nową taczkę, bo ubiegłoroczny, tani zakup, już przeżył swoje. Jaką pojemność brać? Jakie macie doświadczenia?
AgataP 10:53, 22 wrz 2017

Wendy79 napisał(a)

Z założenia miał być wąski, bo przy wjeździe nie mamy za duzo miejsca. Werbena robi wrażenie gąszczu, a nie musi tam rosnąć. Na razie wypełnia luki.. Między żywopłotem, a hortensjami jest wbrew pozorom dużo miejsca. Założyliśmy, że 50 cm wolnego przejścia wystarczy. Zresztą to M. będzie ciął i stwierdził, że jemu to wystarczy. Docelowo jeszcze nie wiem,nie zastanawialiśmy się na razie ręczne nożyce wystarczają.

Ja sadziłam 1 metr od siatki ogrodzeniowej, a potem 1 metr od grabów hortensje. I tak widzę u siebie że się busz robi
AniMa 11:11, 22 wrz 2017

Co Ty chcesz od grabów?: śliczniutkie.!
Taczki zbyt dużej nie kupuj, zaj załadujesz dużą chwastami z korzeniami ziemią, to ciężko bedzie pchać, najlepiej taką srednią Moja kupowana w takim typowym PRL'owskim sklepie z metalowymi częściami do wszystkiego Wytrzymała budowę, brukowanie i przewozenie kostki no i wytrzymuje ogród, Z lekka zardzewiała i dziurą nad kołem...ale dalej jeździ
Basiula 12:24, 22 wrz 2017

AgataP napisał(a)

Ja sadziłam 1 metr od siatki ogrodzeniowej, a potem 1 metr od grabów hortensje. I tak widzę u siebie że się busz robi

Ja mam chyba z 60 cm od siatki, ale tam nie będzie sąsiada to można będzie ciachać po zewnętrznej stronie. No i chyba faktycznie z 80cm-metr od grabów resztę...a jest gęsto już. Bardzo. Ale w sumie krzewów gałązki można podnieść, co bardziej uciążliwe wyciąć. Chyba damy radę.

A taczka jeszcze, mamy aluminiową na dużym dmuchanym kole. Od 3 lat służy dzielnie.
Jeszcze muszę sobie taką małą plastikową kupić, taką tylu easy go
Wendy79 15:52, 22 wrz 2017

Mam 80 cm od siatki i metr od hortensji, dlatego będziemy się starać prowadzić go dosyć wąsko.
Wendy79 15:05, 24 wrz 2017

Deszczowe Wojsławice też piękne