Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Pszczelarnia 16:42, 03 gru 2018

A nie męczysz się ze styczniem? Bo mnie on bardzo męczy totalnym bezładem i nicnierobieniem. Nawet biegać na nartach mi się nie chce jak dzień krótki i brak słońca doskwiera.

Mówisz, że ogród piszesz prozą?
Gruszka_na_w... 18:08, 03 gru 2018

Sylwia, ważne, że coś widać poza gołą ziemią.

Elu, tempo wzrostu roślin znacznie przyspieszyło. Ogród wchodzi w druga pięciolatkę. Ku mojemu żalowi, ja też.

Monia, tego wiąza zakupiłam właśnie z uwagi na tą jego skłonność do wielopniowych nóżek. Liście dostałam w gratisie.
Runiankę można przycinać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:25, 03 gru 2018

Pszczelarnia napisał(a)
A nie męczysz się ze styczniem? Bo mnie on bardzo męczy totalnym bezładem i nicnierobieniem. Nawet biegać na nartach mi się nie chce jak dzień krótki i brak słońca doskwiera.

Mówisz, że ogród piszesz prozą?

W styczniu mój organizm samoczynnie przerzuca się na odczuwanie wiosny. Mimo że to środek zimy, wszystkie zimowe zjawiska atmosferyczne odczuwam jako anomalie.
W styczniu wyciągam pudełeczka z nasionkami do warzywnika, segreguję je zgodnie z terminami wysiewu i zaczynam porządki w ogrodzie.

Męczy mnie końcówka listopada i grudzień (ogrodowo już niewiele się dzieje, a pasji kulinarnych brak).

Dobrą prozę cenię ponad wszystko (z Czarodziejską górą na czele), choć nie gardzę też innymi gatunkami. Poezja wymaga skupienia i odpowiedniego nastroju. W niej każde słowo waży.
A u mnie często tak "po łebkach" jest.
Przyznam się jednak, że zdarza mi się poddać nastrojowi chwili pomiędzy obieraniem cebuli i fasoli.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:16, 04 gru 2018

Barbarbórka upłynęła w przelotnych opadach deszczu. Na moment pojawiło się słońce, ale nie miało wielkiego wpływu na widoki ogólne: bure, ponure i smętne.

Liście oliwnika dopiero teraz kończą opadanie. Czeka mnie jeszcze ostatnie grabienie.
Gruszka_na_w... 17:28, 04 gru 2018

Powoli wprowadzam się w przedświąteczny wir wydarzeń. Zaczynam od najbardziej pracochłonnych, czyli omiatania powierzchni pionowych i poziomych. Połowa już za mną.

W przyszłym tygodniu zapewne dojdzie do ścięcia świerka kłującego na froncie. W jego miejsce na wiosnę posadzę świerka serbskiego.

Aurelllia 17:54, 04 gru 2018

Modne rdzawe kolory w ogrodzie Teraz to bardzo na topie podobno, same ozdoby rdzawe teraz do ogrodu widzę Kontrast jednak cały czas zielona trawa wprowadza no i pędy derenia, albo srebro z fioletem lawendy.
Kasya 18:00, 04 gru 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Powoli wprowadzam się w przedświąteczny wir wydarzeń. Zaczynam od najbardziej pracochłonnych, czyli omiatania powierzchni pionowych i poziomych. Połowa już za mną.

W przyszłym tygodniu zapewne dojdzie do ścięcia świerka kłującego na froncie. W jego miejsce na wiosnę posadzę świerka serbskiego.

ale tu ładnie
Gruszka_na_w... 18:27, 04 gru 2018

Aurelllia napisał(a)
Modne rdzawe kolory w ogrodzie Teraz to bardzo na topie podobno, same ozdoby rdzawe teraz do ogrodu widzę Kontrast jednak cały czas zielona trawa wprowadza no i pędy derenia, albo srebro z fioletem lawendy.

Rdzawości tylko naturalne. A trawnik wreszcie odetchnął po letniej suszy.
Dobrze, że to i owo daje ciut inny kolor.
Mam dwie azalie, ale tylko jedna zmienia kolor przed zimą.

Turzyce zamieniają się w sianko, w ich zastępstwie kępki zieleni dały szafirki.
Gruszka_na_w... 18:29, 04 gru 2018

Kasya napisał(a)

ale tu ładnie

Też lubię ten zakątek. Dobrze zamyka ogród, choć jeszcze mu sporo brakuje do docelowej wysokości. Zdjęcia trzeba robić z ukosa.
Mariposa 20:25, 04 gru 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Haniu, co to za iglaczek? On jest taki żółty, czy przebarwia się?