Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Judith 15:39, 08 maj 2026

Wspaniała ta obiela! No i widzę, że kalina już ma wielkie kwiaty, u mnie dopiero malutkie zielone kulki są .
Zazdro deszczu, u mnie nic.
Gruszka_na_w... 16:05, 08 maj 2026

Judith napisał(a)
Wspaniała ta obiela! No i widzę, że kalina już ma wielkie kwiaty, u mnie dopiero malutkie zielone kulki są .
Zazdro deszczu, u mnie nic.

To kalina angielska. Ona zawsze kwitnie pierwsza. Te japońskie i koralowa Rozeum dopiero się zbierają.
W poniedziałek ma przechodzić kolejny deszczowy front. Życzę, żeby dłużej się zatrzymał nad Twoim ogrodem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Polon 21:53, 09 maj 2026

Zostawiam ślad odwiedzin

Ogród och i ach, obiela cudowna. Gdybyś jej nie podwiązała, to całkiem by leżała? Muszę popatrzyć w necie jak ona się “prowadzi” puszczona samopas
Gruszka_na_w... 22:14, 09 maj 2026

Polon napisał(a)
Zostawiam ślad odwiedzin

Ogród och i ach, obiela cudowna. Gdybyś jej nie podwiązała, to całkiem by leżała? Muszę popatrzyć w necie jak ona się “prowadzi” puszczona samopas

To chyba zależy od odmiany. Moja to obiela The Bridge. Ma taki kaskadowy pokrój. Główne gałęzie nie są zbyt sztywne i bez podpory (murku czy słupka jak u mnie) może się nieco pokładać. Wpisz sobie w google obiela the bridge, to zobaczysz więcej zdjęć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Polon 22:26, 09 maj 2026

Pooglądałam, niezwykle dekoracyjna. Czytam, że nie lubi gleb zasadowych, a u mnie głównie takie. Ech …
Muszę chyba dokładniej posprawdzać gdzie jaki mam odczyn.
mrokasia 08:25, 10 maj 2026

Ależ dekoracyjna ta obiela! Normalnie bukiet!
Szkoda, że ona taka płacząca, to najmniej lubiany przeze mnie pokrój. Muszę poczytać czy występuje w innych formach.
Dziękuję za zdjęcia ❤️
Basieksp 08:32, 10 maj 2026

Haniu, obiela bardzo ładna Fajnie wygląda, tak w pionie U na trochę padało w tygodniu, nie jest za mokro, ale przynajmniej mam wodę w beczkach, bo puste już były. Jutro ma być deszczowy dzień. Miłej niedzieli
Juzia 09:08, 10 maj 2026

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Życzę Wam miłego weekendu; deszczu tym, którzy cierpią z powodu ogrodowej suszy, a słońca tym, którzy odczuwają nadmiar opadów.

Dziękuję! Podziałało
Mam słonko!